Egészségmegőrzés természetes úton

egészséget jelképező út health felirattal

Azt már nem is kell magyarázni, hogy miért ideálisabb természetes eszközöket bevetni az egészségmegőrzés illetve a betegségek megelőzése és kezelése céljából.

De vajon elég annyi, hogy kinézünk egy-két bio táplálékkiegészítőt a netről? Nyilván nem. 

A táplálékkiegészítők egy része helyesen alkalmazva sokat tudnak segíteni. De ha csak egy tényezőt veszünk figyelembe, akkor könnyen lehet, hogy a valós okok megmaradnak, és később illetve máshogy fognak gondot okozni.

A modern kor egészségügyi kihívásai

A jelen korunkban szembe kell néznünk az egészségtelen, feldolgozott ételek és a stresszforrások tömkelegével. Így nem csoda, hogy gyakran kibillen az egyensúly, háborog a hormonrendszerünk, idegrendszerünk, ami további tünetek kialakulását vonja maga után. Nézzük meg a teljesség igénye nélkül, hogy milyen egészségügyi problémák fordulnak elő tömegesen, például hazánkban is!

Gyakori tünetek, problémák

Túlsúly, elhízás

Korunk egyik népbetegsége a túlsúly vagy az elhízás. (A túlsúly és elhízás közötti különbségről már írtam korábban, az elhízás jóval nagyobb, kóros súlytöbbletet jelent.)

Ez a jelenség egyrészt önértékelési problémákat okozhat, ha nem kezeljük a helyén. Másrészt számos betegség melegágya: ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, termékenységi zavarok. Lényegében felborulhat a hormonrendszer egyensúlya, ami az egész szervezetre hatással van. 

Miért ilyen tömeges ez a probléma? Több tényezőt is felsorolhatnánk. Az egyik legismertebb az, hogy túl nagy szerepet kapnak a modern étkezésben a finomított szénhidrátok, cukrok. Biztosan feltűnt már Neked is, hogy a boltokban óriási helyet foglalnak el az édességes és rágcsálnivalós polcok… Ha nem lenne ekkora kereslet rájuk, azok a polcok sem lennének ekkorák.

De nagyon is keresik ezeket. Rengeteg stressz ér minket, rohanunk, alig van idő feldolgozni a lelki problémákat, talán már azt is elfelejtjük, hogyan kell azt… És ilyenkor megmentőnek tűnik egy kis csoki vagy chips. Egy kis boldogsághormon, és már megyünk is tovább. 

Miközben semmi sem oldódott meg….

De ha még a nasikat ki is hagyjuk, ott vannak az egyéb finomított szénhidráttartalmú ételek, péksütemények. Ezek valójában nem természetesek az anyagcserénk számára, nem ehhez szokott a szervezetünk, főleg nem napi szinten.

És még ezzel nem vagyunk kész: a súlytöbbletet nem csak a táplálkozás eredményezheti. Az alváshiány is rátesz egy lapáttal, ami szintén felborítja a hormonrendszert, nehezítve a fogyást. Ilyen hatása lehet annak is, ha nem iszunk elég folyadékot, és persze annak, ha nem mozgunk. 

Aki a munkája miatt vagy más okból kifolyólag gyakran ül a gépe előtt vagy a telefonjával a kezében (márpedig a modern korban sokan járnak ebben a cipőben), különösen oda kell hogy figyeljen a rendszeres mozgás beiktatására. 

túlsúlyt mutató mérleg
A súlytöbblet számos egészségügyi probléma forrása lehet

Nyilvánvaló tehát, hogy a megoldás az életmódban, és nem pedig varázslatosnak beállított „csodaszerekben” van.

De merre is induljon az ember? Lentebb ezt még kifejtem, de most maradjunk a jellemző tüneteknél, hiszen ha jobban meg akarjuk érteni az egészségmegőrzés mikéntjét, akkor először meg kell értenünk bizonyos jelenségek okait.

Hormonális egyensúlytalanságok

A hormonok a szervezetünk „kémiai főnökei”. Vagyis meghatározzák a testünkben lezajló folyamatokat. A hormonrendszer egy rendkívül összetett, finomhangolt rendszer, amelyre hatással vannak a lelki és testi folyamatok, és vissza is hat azokra. Így ha valahol kibillen az egyensúly, akkor az befolyásolja több más hormon működését is, végső soron az egész szervezetünket. 

Gyakori hormonális problémák ma:

  • Inzulinrezisztencia: a sejtek inzulinérzékenysége csökken, vagyis a cukor nem tud hatékonyan beépülni, hasznosulni. Ez enerváltságot, hízást, cukoréhséget eredményezhet. (Azonban ne gondoljuk, hogy vékony testalkatúaknál nem lehet ez probléma, nem is egy példa van rá, hogy kis súlyúaknál mutatják ki.) Ha a cukoréhség hatására továbbra is a finomított szénhidrátokat fogyasztjuk nagy mennyiségben, azzal természetesen rontunk a helyzeten. Akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. 
  • Pajzsmirigyet érintő zavarok: az egészséges anyagcsere egyik fő mozgatórugója a pajzsmirigy, az általa termelt hormonok. Ennek zavara szintén egyre gyakoribb jelenség. Ez lehet alulműködés, túlműködés, vagy a sokak életét megnehezítő autoimmun betegség, a Hashimoto szindróma. Ezek a zavarok vezethetnek például elhízáshoz, fáradékonysághoz (alulműködés esetén) vagy kóros fogyáshoz, ingerlékenységhez is (pl. túlműködésnél).
  • Mellékvese kifáradás: tartós stressz hatására alakul ki. Kóros fáradékonysághoz vezethet. Ha egyszer kialakult, nem egyszerű visszafordítani, de nem is lehetetlen. A megelőzés nagyon fontos. Tartós stressz esetén mielőbb ki kell építenünk egy megfelelő stresszkezelési technikát, erre majd lentebb találsz tippeket.
  • Ösztrogéndominancia, PCOS nőknél: az egyensúly felborulása a nemi hormonok működését is megzavarja. Ez pedig kihat a nemi működésre, termékenységi problémákhoz is vezethet.
  • Termékenységi problémák férfiak és nők esetében egyaránt: a minket körülvevő rengeteg vegyszer, például a xenoösztrogének káros hatással lehetnek a férfiak termékenységére is. Ehhez más tényezők (például a tartós stressz) is hozzájárulhatnak. 
rózsa és kockákból kirakott hormones felirat
Az életmódunk nagy hatással van a hormonális egyensúlyra

Látjuk tehát, hogy nem is olyan egyszerű a hormonrendszer működése, és ha sejtjük is a bajt a tünetek alapján, akkor sem könnyű elindulni. Milyen laborértékeket érdemes megnézetni? Hogyan segíthet a kialakult gondokon a megfelelő életmód? Meg fogod érteni az összefüggéseket, ha eljössz a NŐ-EGÉSZSÉG: hormonok, laborértékek, önbecsülés workshopra 2023. április 21-én. Szeretettel várunk!

Szív- és érrendszeri betegségek

Már nem csak idős korban találkozunk ezzel. A stressz, a gyakori lelki problémák, az önértékelési zavarokkal is összefüggő szeretethiány valamint a táplálkozás és súlyfelesleg mind olyan tényezők, amelyek növelik az ilyen gondok kialakulásának esélyét. 

Emésztési problémák, bélflóra egyensúlyának felborulása

A modern kori táplálkozást figyelembe véve ne is csodálkozzunk, ha az emésztőrendszerünk is fellázad időnként. Ennek oka nem csak a finomított szénhidrátokban keresendő, a különböző vegyszerek, gyógyszerek (pl. antiobiotikumok) is hozzájárulnak. Sajnos tévhit az, hogy elegendő az antiobiotikumos kezelés során – és még utána 1-2 hétig – probiotikumot szedni. Az egyensúly helyreállításához jóval több időre van szükség, és a táplálékaink minősége is számít.

Nemcsak az antibiotikumok károsítják a bélflórát, hanem például az egészségtelen ételek is. Erről bővebben is olvashatsz A bélflóra helyreállítása összefoglalómban.

Mozgásszervi problémák

A mozgásszegény életmód, az ülőmunka vagy éppen nehéz fizikai munka során jellemző egyoldalú terhelés nem éppen gerincbarát hatásúak. De nemcsak a hátunk vagy derekunk lehet érintett, a vállakban, végtagokban is kialakulhat tartós fájdalom, ami megnehezíti a mindennapokat. Azonban az ilyen fájdalmak nemcsak mozgásszervi, hanem belső szervi eredetűek is lehetnek, ezért a kivizsgálás nem maradhat el.

Idegrendszeri zavarok

A stressz ill. a hatékony stresszkezelési módszer hiánya nem kíméli az idegrendszert sem. A migrén, az alvászavarok, ingerlékenység, a koncentrációs problémák vagy a memória gyengülése azonban nemcsak a stressz számlájára írhatóak. Az okok összetettek lehetnek, ilyen lehet a hormonrendszer egyensúlyának felborulása is.

Lelki problémák, depresszió

A szakemberek egy része vitatja, hogy betegségnek tekinthető-e a depresszió. Ez valamilyen szempontból mindegy is. Kisebb-nagyobb mértékben majdnem mindenki találkozik élete néhány szakaszában olyan, tartósan fennálló érzelmi állapottal, ami állandó csüggedéssel vagy éppen üresség érzettel, reményvesztettséggel, kilátástalansággal, az önszeretet hiányával jár. Egy ilyen időszakban kilátástalannak érzünk egy adott szituációt, vagy akár az egész életet. Ezt nem könnyű kezelni, gyakran szükséges szakember bevonása. Viszont egy biztos: megoldható, még ha az érintett úgy is érzi akkor, hogy számára nincs remény.

Lehetne még folytatni a sort, de most már tényleg evezzünk a cél felé: hogyan előzhetünk meg és kezelhetünk betegségeket, belső egyensúlyt érintő problémákat természetes úton, gyógyszerek vagy drasztikus beavatkozás nélkül? 

depressziós nő a takaróba burkolózva sötét szobában
Akkor is van remény, amikor úgy érezzük, hogy számunkra már nincs

Egészségmegőrzés természetes eszközökkel 

Van, amikor az orvosi beavatkozásokat nem tudjuk kihagyni. Például egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert rendkívül veszélyes lenne csak úgy elhagyni.

De nagyon sokat javíthatunk az állapotunkon, és megelőzhetünk számos negatív szövődményt, ha helyes módon megváltoztatjuk az életvitelünket. 

A szervezetünkben minden mindennel összefügg. Egészében, holisztikus módon kell nézni magunkat, és általában nem elég egy-egy életterületen rendet tennünk. 

Nézzük akkor, hogy milyen területekre kell odafigyelnünk, ha valóban az okokat szeretnénk megszüntetni, és nemcsak a tünetektől szeretnénk szabadulni!

Nulladik pont: állapotfelmérés

Először ki kell deríteni, hogy mi okozhatja az aktuális problémáinkat, melyek azok a területek, amelyekre különösen figyelnünk kell.

Ezt szolgálja például a biorezonanciás vizsgálat: a test egészére vonatkozóan képes kimutatni a komplex állapotfelmérés során, hogy hol vannak a gyenge pontok, milyen ásványi anyagok és vitaminok hiányoznak. A biorezonancia kezelésre is használható. Ezzel kapcsolatban Bányai Barbara egészségügyi szakember és életvitel tanácsadó tud segíteni. 

Természetesen van, amikor orvosi vizsgálatokra van szükség. Sokan vérvételre gondolnak elsőként. A laborvizsgálati leletek értelmezésével kapcsolatban Feller Erika tud segíteni. 

Alvás

Talán meglepő, hogy ez az első pont, és nem az, hogy „ne egyél cukrot”. Ha huzamosabb ideig megvonjuk a szervezetünktől a pihenést, akkor azzal nemcsak fáradékonyságot, idegrendszeri problémákat okozunk, hanem a hormonrendszer egyensúlyát is felborítjuk. Ez pedig, ahogy fentebb már említettem, további kellemetlenségeket von maga után. Például nehezebb lesz lefogyni. 

Számít tehát az alvás mennyisége és az alvás minősége is.

Folyadékfogyasztás

A napi rohanás közepette hajlamosak vagyunk róla megfeledkezni. A szervezet hidratálása egyértelműen szükséges az optimális működéshez. 

Ennek hiányában a fáradékonyság, dekoncentráltság mellett még azzal is szembe kell nézni, hogy nem tudunk lefogyni, a hormonrendszer sem tud megfelelően működni. Lényegében minden borul.

Rendszeresség

A napi rohanás gyakori következménye, hogy „össze-vissza” eszünk. Vagy éppen azt gondoljuk, hogy jó dolog sokszor keveset enni, de ahogy Az egészséges életmód összetevői blogcikkben már bővebben kifejtettem, ez tévhitnek bizonyult. 

Ahogy az is felborítja az anyagcsere egyensúlyát, ha egy ideig koplalunk, napi 1-2 alkalommal eszünk. Meg kell találni az arany középutat, a rendszerességet. 

Ez akkor is lehetséges néhány szokás bevezetésével, ha elfoglaltak vagyunk.

Mennyiség

Közismert, hogy nem mindegy, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Az elején számolgatásra van szükség, ami macerásnak tűnik. De később, ha kialakult a rutin, már sok esetben elhagyható ez. 

Fontos ezzel foglalkozni, hiszen van, aki túl kevés kalóriát visz be, és ez okoz egyensúlytalanságot, fáradékonyságot, és van, aki pedig eltúlozza: így pedig nem nagyon lehet elérni az egészséges testsúlyt.

Összetétel

Persze nem mindegy, hogy azt a bizonyos mennyiségű kalóriát milyen forrásból visszük be. Fontos például, hogy milyen arányban vannak benne a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok. Hogy kinek milyen arányban kell ezeket bevinni, az egyéni adottságoktól, anyagcsere típustól függ. 

Minőség

Itt jön az a kérdés, hogy konkrétan milyen minőségű ételt ajánlott választanunk a megfelelő tápanyagarány és mennyiség beviteléhez. Ezen a szinten zárunk ki bizonyos ételcsoportokat is, például a finomított szénhidrátok, cukrok senkinek sem tesznek jók. Ahogy a feldolgozott élelmiszerek jelentős része is károkat okozhat szemben az organikus, otthon készített fogásokkal.

Azonban ezen a szinten is beszélnünk kell a személyre szabott étrend jelentőségéről: nem egyforma a hormontípusunk: nem mindenkinél ugyanaz a domináns hormontermelő mirigy. Ez azt is eredményezi, hogy bizonyos ételeket az egyik embernek érdemes kerülni, a másiknak pedig nem. 

A személyre szabott étrend kialakításában Ábrahámné Bergmann Anna funkcionális táplálkozási és életmód tanácsadó tud Neked segíteni. 

Étkezési kérdésében Feller Erika holisztikus táplálkozási tanácsadóhoz és hozzám is fordulhatsz.

Nem ritka, hogy valakinek az allergia is megnehezíti az életét, amit szintén figyelembe kell venni az ételek kiválasztásánál. Ez esetben jó szívvel ajánlom Zsiros Bernadett felkeresését, aki az allergén- és hisztaminszegény táplálkozás szakértője.

Fentebb említettem már a bélflóra helyreállításának jelentőségét. Ebben nagy segítséget nyújthatnak nekünk a természetes eljárással készült fermentált zöldségek. Ezt beszerezheted a Fermentinitől. Termékeikben semmilyen adalék, tartósítószer nincs, nem is hőkezelik, így ezek a savanyúságok megőrzik természetes vitamintartalmukat. 

Mozgás 

Egyértelműen kihagyhatatlan, és nemcsak a fogyás miatt. Egészen máshogy érezzük magunkat, ha rendszeresen és alaposan átmozgatjuk izmainkat. Kihat a lelkiállapotunkra, ezáltal az immunrendszerünkre is. Segíti a megfelelő energiaáramlást a szervezetben.

Azonban itt is ügyelnünk kell az egyéni jellemzőkre. Van, hogy egy adott gyakorlatsor az egyik embernek hasznos, de a másiknak pedig árt. Ezért szabom személyre az edzésvideóimat is, és ebben a szellemben állítom össze az online XXL torna gyakorlatait is. 

Van, hogy az ember inkább kimozdulna, és társaságban, vidáman tornázna, lehetőleg olyan helyen, ahová gyerekeket is bátran magával vihet. A kikapcsolódás és a mozgás egybekötését lehetővé teheted Szántósi Blanka Sweat and Smile programjával. 

Vegyszermentesítés, gyógynövények alkalmazása

Van, amikor elkerülhetetlen a gyógyszer szedése, de számos esetben gyógynövény terápiát is bevethetünk az egészségünk érdekében. A fitoterápia egyszerre képes segíteni a test és lélek problémáin, gyakran több más módszerrel kombinálva. 

A növények erejét is használja Hasuly Vilma természetgyógyász-fitoterapeuta és Bach-virágeszencia terapeuta, és Hacsavecz Betti herbalmentalista. 

Illóolajokat alkalmazva kiválthatunk számos vegyszert a háztartásban. Emellett természetesen az aromaterápia eszközei. De nagyon nem mindegy, hogy melyik illóolajat mire és hogyan alkalmazunk. Az illóolajok helyes használatában segít András Angéla illóolaj szakértő és Feller Erika aromaterapeuta. 

illóolajos üvegek gyógynövényekkel
Az illóolajok több életterületen is támogathatnak minket

Amit semmi esetre sem hagyhatunk ki: a lelkünk ápolása

Tudjuk, hogy a betegségeknek általában lelki okai is vannak. Ezt mindenképpen orvosolni kell, hogy feloldódjanak a blokkok, amelyek most akadályoznak céljaink elérésében.

Gyakran el sem tudjuk képzelni, hogy egy adott akadályon hogyan fogjuk átvergődni magunkat. Egy-egy helyes felismerés azonban megfordíthat mindent.

Sokszor meg sem tudjuk mondani, hogy mi bánt, mi az a múltbeli sérelem, ami miatt mindig ott van a blokk.

Ezek az elakadások fakadhatnak gyerekkorból, párkapcsolati és egyéb kapcsolódási problémákból is.

Szerencsére többféle módszer is van, amelyet ilyenkor bevethetünk a cél érdekében. Az EGYhelyen platform több csodás szakembere is azon dolgozik, hogy akik őket választják segítőnek, azok el tudjanak indulni egy boldogabb élet felé vezető úton.

A kamasz gyerekünkkel való kapcsolódási problémák esetén Tuska Mártát érdemes felkeresni. 

Ha párkapcsolati nehézségek miatt fáj a szívünk, akkor Ács Krisztina és Hasuly Vilma párkapcsolati és önismereti coachok tudnak útmutatót adni.

Ha komplex a probléma, és teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy merre induljunk, akkor Padla Dórival a Holistic Coaching Therapy módszerével tudtok a mélyére ásni a dolgoknak.

Ami szinte népbetegség, az az önbizalomhiány. Az érintetteknek Tácsik Gabriella rehabilitációs tréner és dance coach valamint Ács Krisztina segítenek, hogy meglássák magukban a csodát. 

A női önbecsülés és párkapcsolati kérdések az életmódváltással együtt terítékre kerülnek a május 26-ai Újra Nő workshopon, ami már harmadszorra kerül megrendezésre az előző kettő sikerét látva. Szeretettel várunk Ács Krisztinával!

Az önismerethez a grafológia eszközeivel is eljuthatunk: ennek Váradiné Judit okleveles grafológus a szakértője. 

Stresszkezelés és blokkoldás 

A stresszkezelésnek több módja létezik. Az itt szereplő módszerek nemcsak stresszoldó hatásúak, hanem segítenek az olyan lelki blokkok feloldásában, amelyek múltból származó berögződésekből, akadályozó gondolatokból tevődnek össze. 

Ilyen oldó módszerek például:

  • ·Hangtál terápia: a hangok rezgései harmonizálnak, ennek a szakértője Váradiné Judit
  • Metamorf masszázs és Access Bars® kezelés: a metamorf masszázs finom érintésekkel dolgozó masszázs, ami a reflexpontokon keresztül oldja a blokkokat. Az Access Bars® kezelés során is finom érintéseket alkalmaznak a fej pontjain, ennek stresszoldó és blokkoldó hatású van. Ezeket kérheted Váradiné Judittól és Feller Erikától
  • Stresszoldás EFT-vel (Érzelmi Felszabadítás Technika): „kopogtatós” technika, ami a test meridiánjait stimulálja. Feller Erika ennek a specialistája. Erika emellett még többféle stresszoldó módszert is alkalmaz, pl. aromaterápiás masszázst a felsoroltakon kívül. 
női fejet kezelő Access Bars terapeuta keze
Számos módszer nemcsak stresszoldó, hanem a lelki problémák megoldásában is segít

Amint látjuk a fentiek alapján: az egészségünket nem tudjuk úgy helyrehozni, hogy csak egy adott területre figyelve a tüneteket próbáljuk megszüntetni. Általában több fronton kell lépéseket tenni. 

Éppen ezért született meg az EGYhelyen márkafüggetlen egészségközvetítő platform, ahol hiteles, minőségi szolgáltatást/termékeket nyújtó egészségtámogató szakembereket találhatsz. Ha Te magad is az egészségmegőrzés területén tevékenykedsz, akkor szeretettel várom a jelentkezésedet.

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük