A tudatos életmódváltás lehetséges akadályai

Padla Dóri HCT coach és Takács-Naár Emese életmód tanácsadó

A tudatos életmódváltás elsőként talán az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást juttatja eszünkbe. Ez azonban jóval többet jelent.

És mivel többet jelent, a blokkoló tényezők is többfélék lehetnek.

Az egészséges életmódra áttérni akkor tudunk, ha leszámolunk azzal, ami gátol benne. Legyőzni az akadályt pedig akkor tudjuk, ha megismerjük az „ellenséget” vagyis azt, ami miatt nem tudjuk megtenni az első lépéseket.

Ehhez azt is át kell gondolni, hogy mi minden tartozik a teljes életmódváltáshoz.

Padla Dóri HCT® módszert alkalmazó coach a blokkoló tényezőket, én pedig a diétaipar megtévesztéseit mutattam be nemrég a közös beszélgetésünk alkalmával.

Dóri komplex problémák megoldásában segít azzal, hogy több szempontból, a holisztikus szemléletmódot követve, mélyre ásva deríti fel a gondok gyökerét.

Elsőként arról tettünk említést, hogy egyáltalán mi tekinthető és mi nem az életmód megváltoztatásának.

Mi a teljes életmódváltás?

Önmagában még nem teljes váltás az, hogy áttérünk paleo/vegetáriánus/egyéb táplálkozásra, vagy lecseréljük a fehérlisztet teljes kiőrlésűre…

Ahogy a diéta ipar által kínált „csodaporok”, „csodabogyók” alkalmazása sem. Ezek maximum rövid távú eredményt hoznak, később, a „csodaszer” elhagyása után a kilók duplája kúszhat vissza…

A tudatos életmódváltás során ilyeneket nem alkalmazunk.

Hanem egy teljesen új életstílust alakítunk ki, ami hosszú távú, egész életre szóló eredményeket hoz.

Elsőre azonban ez a nagy váltás ijesztőnek tűnhet…

Mi minden gátolhat minket az életmódváltásban?

  • Az egyik blokkoló tényező az szokott lenni, hogy úgy gondoljuk, hogy erre nincs időnk. De mi van, ha a végén az időspórolás később megbosszulja magát? Hormonális problémák, keringési zavarok alakulhatnak ki, ez később még nagyobb időkiesést fog okozni. Ha spórolunk a főzési idővel, és gyorséttermi kajákat eszünk, a hátralévő életünkből von el időt. A várható élettartamunk csökken.
  • A másik nagy akadály az lehet, hogy átláthatatlannak tűnik: elsőre túl sok az információ… De ha kialakítunk egy fokozatos, „lépésről lépésre” stratégiát, akkor már nem is olyan bonyolult az egész. A fokozatosság az időhiányon is segít: például először csak heti 1-2 alkalommal iktassuk be a mozgást. Nem kell rögtön ragaszkodni ahhoz, hogy minden nap edzünk. Különben lehet, hogy feladjuk. Ezért szoktak megbukni az újévi fogadalmak.
  • A blokk származhat onnan is, hogy gyerekkorban nem épült be az adott egészségtámogató szokás.
  • Az akadály eredhet valamilyen nem tudatosuló lelki problémából. Például ha valaki úgy érzi, hogy nincs kontrollja a dolgok felett, akkor ezt pótolván az étkezést próbálja extrém módon irányítani: ennek eredmény lehet az anorexia. Egy másik példa: ha valaki nem kap elég figyelmet, szeretetet, lehet, hogy a túlzásba vitt evéssel próbálja pótolni az érzelmi szükségleteit. (Erről olvashatsz a Túlevés és sóvárgás blogcikkben is.)
órák és életmódváltásról szóló szöveg

Természetesen tudatosítani lehet az akadályokat és meg is lehet őket oldani.

Milyen életterületeket kell megvizsgálnunk és átalakítanunk?

Erre is nagy hangsúlyt fektettünk Dórival a beszélgetésünk során.

Az egészséges életmód alappillérei

A tudatos életmódváltás a test, a lélek és a szellem dimenzióira terjed ki. Ezek az alappillérek: egyik területet sem hanyagolhatjuk el.

Tehát itt nem csak az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról van szó…

Dóri bemutatta, hogy miért gond az, ha valaki csak az egyikkel szeret foglalkozni a három dimenzió közül:

  • Ha valaki csak a testére és kinézetére koncentrál minden más rovására, akkor lehet, ennek érdekében egészségkárosító módszereket is bevet. Csak a testre koncentrál a diéta ipar, és annak is csak egy szegmensére.
  • Van, aki csak a szellemi területre koncentrál. Gyűjti a diplomákat, tanfolyamokat, de nem foglalkozik a lélekkel, az érzelmekkel és a test karbantartásával.
  • Ha valaki csak a lélek szempontból tekint a világra, az valószínűleg elhanyagolja a testét. Ha nem foglalkozik a szellemmel, a logikával, akkor el fog távolodni a valóságtól. Depresszió is kialakulhat ilyenkor.

A fentiekből már látszik, hogy miért fontos mindhárom területre ügyelni.

A Penthouse modell is azt célozza, hogy a test, lélek és szellem harmóniában legyenek egymással.

a tudatos életmódváltás részeit bemutató szöveg és nyilak Body Spirit Soul felirattal

Nézzük most meg, hogy mi minden tud blokkolni az egyes területeken!

Akkor tudjuk feloldani a gátakat, ha megértjük azt, ami zajlik bennünk. Ezért Dóri felvázolt  néhány lehetséges esetet.

A tudatos életmódváltás szellemi és lelki akadályai

Lehetséges szellemi blokkok

  • „Ehhez kevés vagyok”: ha valaki gyerekkorban folyamatosan olyan visszajelzéseket kapott, hogy „erre te nem vagy képes”, akkor ez a gondolkodásmód be fog épülni az életébe. Eszerint fog cselekedni. Például ha jön egy vizsga, akkor tanulás helyett elkezd minden mást csinálni, gondolván, hogy „ez nekem nem megy”. Emiatt valóban meg is bukik, holott valójában képes lett volna felkészülni. Így visszaigazolást nyer a belső negatív monológ.
  • „Én vagyok a legjobb”: az előző ellentéte. Ha valaki állandóan azt hallja gyerekként, hogy „Te vagy a legjobb, legokosabb”, akkor ez a szintén hamis hozzáállás épül be a hozzáállásába. Ha mégsem ezt tapasztalja (például egy versenyen nem ő lesz a győztes), akkor dührohamot kaphat, vagy elkezd másokat hibáztatni. Itt az tudja blokkolni az életmódváltást, hogy azt hiszi, hogy ő jó úgy, ahogyan van.

A lelki életmódváltás akadályai lehetnek

Dóri 4 negatív sorsmondatot hozott, amelyek a lelkünkbe beépülve szintén lehetetlenné teszik az életstílusunk megváltoztatását.

  1. „Nem engedhetem meg önmagamnak, hogy magammal foglalkozzak.” Ez a gondolkodásmód nagyon bele tud rögzülni az emberbe, ha azt érezte gyerekként, hogy a boldogsága nem volt fontos, mindig valaki másra kellett fókuszálnia. Ezt felnőttként is viszi magával: csak másoknak él, és úgy hiszi, hogy önzőség az, ha magára is fordít időt, pénzt. Pedig magunkra is vigyázni kell, hiszen ha nem tesszük, később ezzel okozunk gondot a családnak is.
  • „Nekem csak ennyi jár. Tudom, hogy ez nekem rossz, de ezt már ismerem, így benne maradok.” Ilyen helyzet áll fenn például akkor, ha valaki egy bántalmazó párkapcsolatban él, szenved a nárcisztikus párja mellett, de mégsem lép ki a kapcsolatból.
  • „Nem merek ennél több vagy jobb lenni.” Aki így érzi, az nem mer kilépni a fényre az árnyékból. Fél, hogy sokan felfigyelnek rá. Ezt veszélyesnek véli, hiszen bánthatják. Vagy épp irigykednének rá. Van, akit tudat alatt ez gátol a fogyásban. Nem mer lefogyni, nehogy a környezete észrevegye, és esetleg negatívan reagáljon.
  • „Nem vagyok képes szembenézni az életem negatív oldalával.” Ennek a blokknak az lesz a hátulütője, hogy a problémák így nem fognak megoldódni.
a lelki életmódváltást blokkoló mondatok és EGYéleted logó
A negatív berögződésektől szabadulni kell

A tudatos életmódváltás nulladik lépése

Az egészséges életmód felé vezető út nulladik lépése az a felismerés, hogy valami akadályoz a fejlődésben.

Ahogy Dóri is mondta, a probléma felismerése már félsiker.

Egyik ismerősöm ezt megtapasztalta ezt nem olyan régen.

Benne az okozott feszültséget, hogy a környezete elvárásai ütköztek azzal a hittel, ami benne már megvolt valamilyen szinten, de teljesen megélni nem merte.

Úgy érezte, hogy ez akadályozza abban, hogy rendesen kapcsolódni tudjon a Teremtőhöz. Alaposan kivesézte magában a blokkokat, és nem sokkal utána sikerült megtapasztalnia a harmóniát, egy őszinte kapcsolódást.

Ezt követően megszűnt a szénhidrátéhsége. Ekkor jött rá, hogy a szénhidrátéhséget a kapcsolódás hiánya válthatta ki.

(Ez így természetesen még nem a teljes életmódváltás megvalósítása, de egy lényeges lépés volt számára.)

Ahogy fentebb írtam, az egészséges életmód kialakítása testi, lelki és szellemi szinten is meg kell, hogy történjen. A három szint harmóniájára törekszünk.

A teljes beszélgetést hallgasd meg itt!

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük