Vitaminok és ásványi anyagok, táplálékkiegészítés

vitaminok és ásványi anyagok

Az alábbi írásom a vitaminokról és ásványi anyagokról messze tudományosabb alapokon nyugszik, mint különböző női lapok hasábjain és könnyed limonádé oldalakon megjelenő cikkek, amik egymást másolgatják.

Aszkorbinsav

Kezdjük a C-vitaminnal (aszkorbinsav), mely vízben oldódó vitamin és KÖTELEZŐ szedni! Javítja az immunitást, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Gyógyítja a sebeket, égési sérüléseket, vérző fogínyt, gyorsítja a műtétek utáni gyógyulást. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatása ellen. Mérsékli sok allergiát előidéző anyag hatását. Szerepet játszik a kollagén képződésében, a fogíny, a vérerek, a csontok gyógyulásában, segíti a vas felszívódását. Javasolt mennyisége 1000 – 4000 mg között mozog (függ az évszaktól, fennálló betegségtől, kortól stb.), ettől kevesebbet nem érdemes szedni. Legjobb formája a por állagú tiszta aszkorbinsav a nap folyamán elosztva az egyenletes vérszint biztosítása érdekében.

Természetes forrásai: citrusfélék gyümölcsei, zöld és leveles főzelékfélék, paprika, paradicsom, kelvirág, burgonyafélék.

D-vitamin

Lássuk mi a helyzet a D-vitaminnal! Zsírban oldódó vitamin, melyhez a szervezet – egy bizonyos kémiai folyamaton keresztül – a napfény segítségével jut. Szabályozza a csontok, fogak képződését (a kalcium és foszfor együttes segítségével). A D-vitamin a szervezetben nagyon sok funkciót ellátó hormon, és hiánya fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmun betegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását, szerepet játszik a sejtosztódásban is. A magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei. A köztudatban elterjedt nevetségesen alacsony adaggal ellentétben a javasolt mennyiség 2000 – 10000 NE, testsúlytól függően. Gyerekeknek az abszolút biztonságos 13 testsúly kilogrammonként az 1000 NE, de ezt kettővel nyugodtan meg is lehet szorozni. A D-vitamin megfelelő felszívódásához A-vitaminra is szükség van.

Természetes forrásai: halmájolaj, szardínia, tonhal, lazac, tejtermékek, -és kellő mennyiségű napfény.

Magnézium

Fontos a D-vitamin mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot is szedni. És ha már itt tartunk, a magnéziumnak óriási szerepe van a szervezetünkben. A test egyik legfontosabb ásványi anyaga, minden egyes sejt elektromos stabilitásához hozzájárul, hiánya több betegségért lehet felelős, mint bármelyik egyéb tápanyag. A magnéziumhiány felett könnyen átsiklanak, a vérképben sem mutatkozik meg, így szerepén gyakran alábecsülik. A kezdeti hiánytünetek általában enyhék, és mivel a legtöbb magnézium a szövetekben tárolódik, lábgörcs, lábfejfájdalom, vagy izomrángások lehetnek az első jelek.

Magnéziumhiány

Egyéb korai tünetek az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság, és gyengeség. Ahogy a magnéziumhiány súlyosbodik, zsibbadás, bizsergő érzés, görcsrohamok, személyiségbeli változások, abnormális szívritmus, és szívkoszorúérgörcsök léphetnek fel. A magnéziumhiány lényegében a test összes szervrendszerét érintheti, így tünetei rendkívül sokfélék lehetnek. A vázizomzat tekintetében tapasztalható rángások, görcsök, izomfeszülés, izomfájdalom, hát-, nyak-, fejfájás, mellkasi szorítás. A simaizomzat esetében az elégtelen összehúzódás székrekedés, húgyuti és menstruációs görcsök, nyelési nehézségek, fényérzékenység formájában mutatkozhat meg. Az álmatlanság, szorongás, hiperaktivitás, nyugtalanság, pánikrohamok a központi idegrendszerre ható magnéziumhiány tünetei lehetnek. A perifériás idegrendszert érintő tünetek közé tartozik az érzéketlenség, a zsibbadás, akaratlan mozgások. A magnéziumhiány nem kíméli a szív- és érrendszert sem, többek között járhat heves szívdobogással, magas vérnyomással. Általános tünetként tapasztalható szénhidrátéhség, a só kívánása vagy a mellek érzékenysége. Tehát magnéziumra testünk minden egyes sejtjének szüksége van.

Szükséges-e a kalcium pótlása?

A D-vitamin a magnézium nélkül nem hasznosul, és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre, ha K2 vitamint is szedünk mellé. Térjünk ki egy kicsit a kalciumra!

A kalcium a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. A foszforral együtt felelős a csontok egészségéért. Nagyon sok orvos és egészségügyi tanácsadó ajánlja a szedését, de az igazság az, hogy az emberek döntő többsége bőven elég, sőt, túl sok kalciumot fogyaszt el a táplálékkal. Ugyan fontos tápanyag, mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket a csontok, illetve a szív egészsége szempontjából. Számos vizsgálati eredmény bizonyítja, hogy az emelt kalcium bevitel szívbetegséghez, ízületi problémákhoz, és erős pre-menstruációs szindrómához vezet. A kutatások azt mutatják, hogy a kalcium szedés és a nagymértékű tejfogyasztás valójában hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához. Ennek ellenére az orvosok nemcsak azt tanácsolják, hogy folytassuk ezt a rossz gyakorlatot, még azt is mondják, hogy azért nem működik, mert még mindig nem fogyasztunk elég kalciumot. Az igazság az, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztó országokban a combnyaktörés előfordulása, ami jól jelzi a csontritkulás mértékét, 50-szer magasabb, mint pl. Új Guineában és Dél-Afrikában, ahol egészen kevés tejterméket fogyasztanak.

A magnézium szerepe

Visszakanyarodva a magnéziumhoz egy gondolat erejéig; kalcium nélkül nincs élet, de megfelelő mennyiségű magnézium nélkül, ami kiegyensúlyozza a kalciumot, a meszesedés áldozatai leszünk. A magnézium több enzimatikus reakciót aktivál a szervezetben, mint bármelyik másik ásványi anyag. (Kb. 400-at, legalábbis ennyiről tudunk). A túl kevés magnézium több száz féle módon hat negatívan, és ami még nehezíti a helyzetet, hogy a magnéziumot sokkal nehezebben szívja fel a szervezetünk, mint a kalciumot. A sztenderd ajánlás szerint 2:1 arányban kell bevinnünk a kalciumot és a magnéziumot. De a magnézium felszívódási nehézsége miatt ez az arány a valóságban inkább 6:1, sőt, 8:1. A tejtermékekben 10:1 a kalcium/magnézium aránya. Ez az elképzelhető legrosszabb arány.

Az egyensúly helyreállítása érdekében éppen fordítva, minimum 2:1 arányban kéne magnéziumot fogyasztanunk a kalcium rovására. Tehát nem kalciumot kéne szedni, hanem magnéziumot. Minél több tejterméket fogyaszt valaki, annál több magnéziumot kéne szednie, hogy az egyensúlyt helyreállítsa.

Most már látjuk az összefüggést a D-vitamin, a kalcium és a magnézium között, de mi is az a K-vitamin, és mi a szerepe?

Vitaminok, ásványi anyagok – 2. rész

Csatlakozz exkluzív privát Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük