Testzsír arány

testzsírszázalék
testzsírszázalék

Kiló vs testzsírszázalék

Volt valaha olyan tapasztalatod, hogy keményen edzettél heti többször, odafigyeltél a helyes táplálkozásra, és a mérleg szinte alig mozdult valamit? Pedig Te érzed a fejlődést, jobb a közérzeted, az állóképességed, az erőd, de az a nyomorult mérleg mégsem igazolja ezt vissza? Elég elkeserítő helyzet, és könnyen visszavetheti a további motivációnkat, pedig csupán arról van szó, hogy mindannyiunk közellensége, a mérleg bizony nem mutatja pontosan a változást. Holott simán lehet, hogy az edzések hatására átalakult a tested, izmot szedtél fel, zsírból fogytál. De ezt persze a fürdőszobában pöffeszkedő kis szörnyeteg nem ismeri el. Hatalma kizárólag a mennyiségre terjed ki, nem pedig a minőségre. A testzsírszázalék számára ismeretlen fogalom.

                                                     

Nem elég csak a mérlegre hagyatkoznunk, ha mérni szeretnénk a változást, hiszen az nem fog pontos képet adni arról, hogy zsírból, izomból vagy miből fogyunk. Pedig a legtöbb ember a felesleges zsírtól szeretne megszabadulni, és nem a meglévő izomzatát elveszíteni. Természetesen jelentős túlsúly esetén igencsak hasznos lehet a rendszeres (heti, de nem gyakoribb) mérleges mérés, ha viszont már fittebbek és szálkásabbak vagyunk, úgy szükségünk lesz más mérési módokra, hogy követni tudjuk az átalakulásunk sikerességét.

A testzsírról pár gondolat

Mindenkinek van egy bizonyos zsírtömege, amit általában a testtömeg %-os arányában mérnek. A nőknek magasabb az átlagos testzsírjuk, mint a férfiaknak. Az egyik fő oka ennek az, hogy a női szervezetnek több zsírszövetre van szüksége a szaporító szervrendszer és reprodukciós funkciók miatt. A férfiaké pedig több izomszövetre tart igényt ugyanannál a testtömegnél, mint a másik nemé. Ez segít kordában tartani a testzsír mértékét.

Egy férfi atlétának valahol 7% és 13% között van a testzsírja, míg egy női sportolónak 12% és 20% között alakul. Egy edzett, sportos férfinak körülbelül 12%-17%, egy ugyanilyen jellemzőkkel bíró nőnek 17-24% a testzsírja. A még egészséges, átlagos férfiaké akár 24% is lehet, a nőké pedig akár 30% is. Amikor a zsírtömeg nő, és hízunk, akkor a zsírsejtek térfogata, vagyis a testünk zsírszövetállománya növekszik. És az, hogy mely területekre koncentrálódik, ugyanúgy genetika, mint ahogy azt sem választhatjuk meg, hogy testünk melyik területéről pucoljuk le a zsírt. Ez sajnos azt jelenti, hogy hiába edzünk egy kiemelt testrészt (has, comb, fenék), csak onnan elégetni a zsírt nem fogjuk tudni. Úgyhogy, ha lapos, kockás hasat szeretnénk, felejtsük el, hogy csak felüléseket végezve fogjuk elérni azt! Ahhoz, hogy sikerüljön, szükség lesz a kalóriabevitelünk mérséklésére is.

Eszközök és módszerek

Na de kanyarodjunk vissza a testzsírszázalék méréséhez. Többféle módszer áll rendelkezésünkre Magyarországon, ám ezek elég különbözőek a pontosságukat, biztonságukat és a megfizethetőségüket illetően.

DEXA testösszetétel mérés (Dual-Energy X-ray Absorptiometry, jelentése: kettős energiájú röntgenabszorpciometria

Ez az eljárás adja jelenleg a legpontosabb értéket. Rendkívül alacsony sugárterheléssel készít egy teljes röntgent az egész testünkről, ami alapján tökéletes pontossággal határozhatók meg az arányok. Főképp a csontsűrűség és a csontok ásványianyag-tartalmának mérésére alkalmazták, azonban idővel rájöttek, hogy a test zsír- és zsírmentes tömegét is nagyfokú pontossággal képes megállapítani. A DEXA-berendezés meglehetősen drága laboratóriumi eszköz, így leginkább egyetemek, kórházak és magánrendelők rendelkeznek ilyennel.

Testösszetételmérő kamra

Ahogy az előző szerkezet esetében, ez is speciális intézményekben használatos. Legfőbb különbség –számunka jelenleg-, hogy ugyan kisebb pontossággal mér, azonban gyakrabban használhatjuk. Amíg a DEXA alacsony sugárterheléssel készít röntgent testünkről, addig a testösszetételmérő kamra légnyomást használ a szükséges adatok meghatározására. Ezért, amíg az utóbbi túlzottan gyakori használata nem jelent veszélyt, addig az előbbié igen.

Testsűrűség vízzel történő (hidrostatikus) mérése

Szintén pontos mérési módszer, bár praktikusnak egyáltalán nem mondható, hiszen a méréshez teljes egészünkben víz alá kell merülnünk.

BIA-mérés (Bio Impedancia Analízis)

Hazánkban leginkább elterjedt módszer, ezzel a technológiával működnek a fejlettebb okosmérlegek, és az InBody készülékek is. Hidratáltsági alapon mér, ezért az egyik legkiszámíthatatlanabb értéket adó mérési eljárás, ha a testzsírunk megállapítása a cél. A mérőműszer egy gyenge elektromos áramot küld a talpaktól a kezekig, majd az elektromos ellenállás kerül kiértékelésre. A mérés során túl nagy a hibalehetőségek száma, ugyanis jelentős mennyiségű tényező képes befolyásolni a kapott, kiértékelendő értéket.

A bőrredő- és kerületalapú mérés

A bőrredők mérésével megállapítani a testzsírszázalékunkat az egyik legpraktikusabb procedúra, és nem utolsó sorban teljesen fájdalommentes is. Ez legfőképp akkor igaz, ha hozzáértő személy végzi. Ez a folyamat a testünk különböző, ehhez meghatározott területein összecsípett bőr vastagságának mérésével történik.

Testszkenner

A legújabb technológia a testösszetétel-mérés világában. Pontos, fájdalommentes, teljesen kockázatmentes, akárhányszor végezhető, és a felhő alapú adat-tárolásnak köszönhetően bármikor hozzáférünk saját eredményeinkhez egy applikáción keresztül. A gép a 3D szkennelés technológiáját használva analizálja a vendég testének állapotát. A mérés során összegyűjtött adatokból elemzéseket készít, pontos eredményt szolgáltatva többek között a testzsír arányáról, a testrészek körméretéről, az alapanyagcseréről. A terhelés-eloszlás vizsgálata után képet kaphatunk a súlyunk “cipelésének” megoszlásáról a talpainkon. A szkenner testtartás-vizsgálatot is készít, szemből, oldalról és hátulról is információkat nyújt az esetleges helytelen testtartás mértékéről, a gerinc függőleges tengelyhez viszonyított torzulásairól.

A fentiek mellett kiemelt jelentőséggel bír a különböző adatok felhasználásával algoritmus segítségével meghatározott érték, a BSR (Body Shape Rating), mely a kardiovaszkuláris betegségek kockázatával hozható összefüggésbe.

Az egyes mérések személyes felhasználói fiókban tárolódnak, melyek telefonról, laptopról bármikor elérhetőek. A vizuális megjelenítésnek köszönhetően a fejlődés láthatóvá válik a diagramok és összehasonlító táblázatok segítségével. Ezt a konzultációval egybekötött mérési lehetőséget nálam is kipróbálhatok, bővebben itt olvashatsz róla.

Gondoljuk át, hogy testtömegünkből vagy a testzsírunkból szeretnénk inkább fogyni? Ha már tudjuk erre a választ, akkor az annak megfelelő tervekkel induljunk útnak, és aszerint is válasszuk meg a megfelelő mérési eszközt.

További érdekes cikkek a blogban.

Csatlakozz exkluzív privát Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük