A meditáció alapjai

A meditáció alapjait jól alkalmazó nő
A-meditáció-alapjai-1

A meditáció alapjai nem bonyolultak. Egyszerűbb, mint azt elsőre hinnénk.

Ha eddig azért nem akartál meditálni, mert úgy gondoltad, hogy ehhez különleges tudás, bizonyos testhelyzetek felvétele és sok idő szükséges, akkor van egy jó hírem: ez nem feltétlenül van így.

Nem kell keleti vallások követőjének sem lenned. 

Sokféle meditációs technika létezik, és ezeknek csak egy része vallási rituálé vagy bonyolultabb lelkigyakorlat.

Mik a meditáció alapjai? Mi a meditáció fogalma?

Van, aki szerint minden olyan tevékenység ide tartozhat, ami lelkünk épülését, a belső béke megtalálását szolgálja. Tágabban értelmezve így az olyan cselekvés is annak számít, mint az alkotás, festés, az éneklés, vagy akár egy csendes séta a természetben.

Szűkebb értelemben azokat a gyakorlatokat értjük meditáció alatt, amelyeket ellazult állapotban, célzottan a mentális (és ezáltal a fizikai) állapotunk javulása, harmonizálása érdekében végzünk.

Vannak olyanok meditációs technikák, amelyek az ellazulást, a pozitív stresszkezelést szolgálják, és vannak, amelyek egy kicsit tovább mennek ennél: a lelkünk gazdagodását tudjuk velük elérni.

A Wikipédián ez a meghatározás szerepel: „A meditáció olyan szellemi gyakorlatok gyűjtőneve, amely magába foglalja a koncentráció, a szemlélődés és az absztrakció különféle technikáit, és amely elősegíti a fokozott öntudatot, a szellemi megvilágosodást, valamint a fizikai és mentális egészséget.”

Bár a szellemi megvilágosodás egy kicsit megfoghatatlan fogalom, a többi felsorolt cél érdekében nagyon is érdemes megkeresnünk a számunkra megfelelő, könnyű meditációs gyakorlatot. 

Elsőre talán ez jut eszedbe: „De hát erre nekem nincs időm, sem, energiám, örülök, ha aludhatok éjjel!”

Teljesen érthető, ha ez esetleg felmerül benned. Nagyon sokunkban megfogalmazódik ez, hiszen rengeteg területen kell helytállnunk, sok kihívással kell megküzdenünk. 

Pontosan ezért van szükségünk a lelkünk ápolására.

Egyszerű meditációval is annyira megkönnyíthetjük a saját helyzetünket, hogy erősebbek lehetünk, így valójában többszörösen visszakaphatjuk a gyakorlatra fordított időt és energiát.

Ha megértjük a meditáció alapjait, akkor már nem is lesz olyan idegen: látni fogjuk, hogy megvalósítható.

Ezért csak néhány perced van naponta erre, akkor is érdemes tovább olvasnod:

Miért olyan fontos a lelkünk ápolása, a pszichés állapotunkra való tudatos odafigyelés?

Világunkban minden mindennel összefügg, ez a holisztikus gyógyászat és a meditáció alapja is.

A testi folyamatok zavarainak lelki okai is vannak. Ezért nem elég önmagában a megfelelő táplálkozás és mozgás, de természetesen szükségesek ezek is.

Tudtad, hogy a gondolataid, a lelkiállapotod üzen a sejtjeidnek, olyannyira, hogy a DNS működését is befolyásolja? 

A Frontiers in Immunology folyóiratban publikált cikk szerint a kutatás során végzett test-elme gyakorlatok módosították a gének működését: a meditáció megakadályozta azokat a folyamatokat a génekben, amelyek gyulladást okoztak volna stressz hatására. 

Az epigenetikus öröklődés jelenségéről is következtethetünk arra, hogy a lelkiállapotunk hat a génállományunk működésére: a traumák eredményei, a különböző lelkiállapotok átöröklődnek az utódokra.

New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetem kutatói végeztek egy kutatást, amelynek során azt találták, hogy a holokauszttúlélők gyermekei sokkal hajlamosabbak a poszttraumás stresszre és depresszióra, mint azoknak a szülőknek a gyermekei, akik nem szenvedtek el ilyen jellegű traumákat.

Ezzel a jelenséggel sokat foglalkozik hazánkban Orvos-Tóth Noémi pszichológus: ha a rossz élményeket feldolgozzuk, akkor leállíthatjuk azt a folyamatot, amely tovább örökítené. Ennek egyik eszköze lehet a meditáció.

A pszichológusnő a Zebra című műsorban elmondta azt is, hogy rendszeres meditáció hatására új idegi kapcsolatok alakulnak ki az agyban, bizonyos agyi területek megvastagodnak. Új képességeket nyerünk, és könnyebben fel tudjuk dolgozni a traumákat. 

Ezzel nemcsak magunknak, hanem utódainknak is jót teszünk: így már nem fogják átvenni lelki sérüléseinket.

Egyszerű meditációt végző kismama
Lelkiállapotunk hatással vannak utódainkra, ezért ápoljuk lelkünket értük is!

Miért nem elég egyszerűen gondolkodni az élet dolgairól? Logikával, sok szakirodalom elolvasásával nem érhetjük el ugyanazt a hatást?

Sajnos nem. A biológiai magyarázat az, hogy akkor tudunk feltöltődni igazán, ha a jobb agyfélteke aktív. A meditáció során így van: a jobb agyfélteke dolgozik. Ennek jelentőségére Prof. Dr. Bagdy Emőke hívta fel a figyelmet Pszichofitnessz című sorozatában.

Van egy másik magyarázat is: lelki oldalról megközelítve. Pál Feri atya osztotta meg erről a gondolatait a Könyvtárlat egyik előadásán:

Ha problémánk van, gyakran kérdezzük: „Miért pont én? Miért történik mindez?” Ezt akkor kérdezzük, ha énközpontúan gondolkodunk. Azonban számos jelenséget nem tudunk értelmezni. Nem tudjuk elég jól megmagyarázni az ok-okozati összefüggéseket.

„Az élet legmélyebb kérdéseit nem lehet igazán megmagyarázni, ezekre tettekben válaszolhatunk. Nem válaszokat keresünk, hanem a megváltozott önmagunkat.”

Pál Feri atya inkább változnunk kellene lelkileg, az egónkat háttérbe szorítani, és Istenben jobban bízva megpróbálni helyesen cselekedni.

A túlgondolással azt is akadályozhatjuk, hogy a jelenben maradjunk, vagyis nem tudunk elég éberek lenni tudatilag.

Ennek a fontosságáról olvashatsz Az életmódváltás első lépései blogcikkemben is.

Akkor most nem szabad semmit átgondolni?

Természetesen nem erről van szó. Normális emberi dolog, hogy jobban szeretnénk érteni a dolgok hátterét, és sokszor szükséges levonni a tanulságokat. 

Viszont önmagában nem valószínű, hogy eredményre fog vezetni. 

Loyolai Szent Ignác híres Lelkigyakorlatok című műve is tartalmaz gondolkodást igénylő részt, de nem csak ezt: sokkal több van benne. Bár nem meditációnak nevezte a szerzője, a lényeg itt is ez.

Ebből a rövid bekezdésből is jobban megérthetjük a meditáció alapjait (a régi magyar fordítás eredeti szövege):

„Hogy a’ lelki gyakorlás neve által mindenféle lelki esméretnek megh visgálása értetik: ismét az elmélkedés, lelki szemlélés, belsö es külsö imadságh, es mindenféle lelki foglalatosságh, a’ mint ez után megh mondatik. Mert a’ mint setálni, utat járni, futni, testi gyakorlások, szinten ugy a’ gonoszúl rendelt indulatoknak föl emelésére el-rendelni, es hozza késziteni az lelket, ’s ezeknek fel emelése utan keresni, es fel találni lelki üdvösséghre szolgálo eletinek allapotyárul Isten akaratyát, lelki gyakorlások mondatnak.” 

Miért tudnak működni az egyszerű meditációs gyakorlatok is?

Minden gondolatunknak hatása van.

Akár meditálunk, akár nem, a gondolkodásunk, a lelkivilágunk alapvető hatást gyakorol életünkre, egészségünkre, és környezetünket is befolyásolja.

Ezért érdemes ápolni a lelkünket, mert sokszorosan visszanyerhetjük a befektetett időt, energiát. 

Izsó Nóra Sofia pszichiáter beszélt arról részletesen A kozmikus ember című előadásában, tudományos kutatási eredményekből is következtetni lehet arra, hogy lényünk és a világ nem csupán anyagból áll.

Maga az anyag is valójában egyfajta energia. Atomfizikusok arra az eredményre jutottak, hogy az anyag is valójában energiából tevődik össze: a tömeg sűrített energia. 

Világunk része az információs mező is, amely hatással van mindenre.

Izsó Nóra Sofia így fogalmazta: „az egész univerzum egy nagy gondolat, aminek tudat természete van.”  A világ egy nagy egységet alkot, amelyben minden mindennel összefügg. 

A meditáció alapja is ez: gondolataink hatnak életfolyamatainkra, testi-lelki működésünkre.

A gyerekek még jobban érzékelik a fizikain túli dimenziót. Felnőve ez egyre jobban elhomályosodik előttünk, ezért lelkigyakorlatok szükségesek ahhoz, hogy tudatilag éberek legyünk.

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, természetesen fontos a fizikai testünkre való odafigyelés is. Lényeges, hogy mit eszünk, és hogy mennyit mozgunk. De mivel a betegségeknek lelki oka is van, nem tudunk tartós eredményt elérni, ha a lelkünkkel nem foglalkozunk.

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!


Ismerd meg az egészségtudatossághoz vezető lépéseket! A videóból olyan összefüggéseket ismerhetsz meg a tested működésével kapcsolatban, melyek segíthetnek akár a fogyásban is. Az alábbi gombra kattintva a feliratkozást követően automatikusan megkapod a postafiókodba 35 perces tudásanyagot. (Nézz szét a Promóciók vagy Spam mappában is, ha nem találod.)

Egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekkel fordulj hozzám bizalommal itt.

Források:

https://qubit.hu/2018/10/17/a-szulok-traumaja-hat-az-utodok-egeszsegere-a-rejtelyes-epigenetika

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük