Az inkontinencia kezelése – ne szégyelld!

inkontinenciával küzdő nő a húgyhólyag irányába mutató kezekkel

Az inkontinencia kezelése egyáltalán nem bonyolult és nem is lehetetlen az esetek többségében. Mégis jóval kevesebben fordulnak szakemberhez, mint amennyien érintettek. 

A szégyenérzet miatt sokan inkább elzárkóznak, nem beszélnek róla, holott jóval több emberrel fordul elő, mint azt gondolnánk. 

A középkorú nők több mint 30 %-át eléri a vizelettartási probléma, de fiatalabb korban sem ritka, és férfiaknál is előfordul főként 50-60 éves kor között (gyakran prosztata gondok miatt). 

Egyes források szerint akár minden második nő is lehet érintett. Nehéz azonban felmérni a pontos arányt, mivel jelentős részük titkolja, nem fordul orvoshoz.

Nagyon ritkán gyerekeknél is megjelenik a jelenség, ami természetesen sürgősen kivizsgálandó és kezelendő.

Egyébként semmi szégyellnivaló sincs rajta: egyszerűen egy problémáról van szó, amit meg kell oldani.

Az inkontinencia akaratlan vizeletszivárgást jelent. Van, hogy csak egy-egy cseppről van szó, de súlyos esetben már nagyobb mennyiség is távozhat. Mindenesetre már egy csepp vizelet akaratlan távozása sem természetes: az első jel után kézbe kell venni a dolgot! 

Nézzük meg, hogy milyen okai lehetnek az akaratlan vizeletvesztésnek, aztán pedig azt, hogy milyen megoldási lehetőségek kínálkoznak! 

A végén látni fogod, hogy abszolút van remény a javulásra idősebb korban is. Így akkor is teljes életet élhetsz, ha most jelenleg megkeseríti az életedet a vizeletvisszatartási probléma.

Az inkontinencia okai és fajtái

A vizelettartási zavarnak több fajtáját ismerjük aszerint, hogy mi a kiváltó ok. A vizsgálatok során is először ezt tárják fel, hiszen ettől függ majd az inkontinencia kezelésének módja is. 

Stressz inkontinencia

Ez a leggyakoribb típus. Ilyenkor a gátizmok gyengesége miatt hasűri nyomás hatására vizeletvesztés történik. Ez lehet csak pár csepp, de akár nagyobb mennyiség is súlyosabb esetben. Ilyen nyomás hat a húgyhólyagra például köhögés, tüsszentés vagy fizikai terhelés (pl. emelés) hatására. Súlyosabb esetben már a lépcsőzés, kisebb fizikai terhelés is kiválthatja. 

Azt, hogy a gátizom nem tudja megfelelően betölteni a funkcióját, több tényező is kiválthatja. Ezek egy részén nem tudunk változtatni, de számos dolgon igen, ezáltal sokat tehetünk a megelőzés és a javulás érdekében.

  • Életkor: az életkor előrehaladtával romlik az izmok állapota, és a gátizmok és a törzset tartó mélyizmok közötti kapcsolat is gyengül. Így a terhelést már nehezebben tudja ellensúlyozni, így nyomás hatására vizeletvesztés történik.
  • Műtétek, (nőgyógyászati műtét, vagy férfiaknál prosztata műtét): ezek szövődménye is lehet.

Szülés: a várandósság és a szülés is át tudja rendezni az érintett területeket. A húgyhólyag és a húgycső által bezárt szög gyakran változik a várandósság alatt, kiegyenesedik, ez rontja a vizelettartási képességet. A várandósság alatt termelődő relaxin hormon lazítja a gátizmokat is. Ha gátmetszés is történik, az különösen ronthat az izmok állapotán.

inkontinenciával küzdő várandós nő a húgyhólyag irányába mutató kezekkel

Azok a nők, akik már többször is szültek, nagyobb eséllyel néznek szembe a vizelettartási nehézségekkel. Azonban ez ne vegye el senki kedvét: intim tornával megelőzhető, és ha már kialakult, akkor is könnyen kezelhető az esetek többségében.

  • Elhízás, túlsúly: ilyenkor a gátizmoknak még nagyobb súlyt kell megtartania, nagyobb a folyamatos terhelés. Eggyel több ok, hogy a túlsúlytól meg kell próbálnunk szabadulni a cél érdekében. 
  • Ülőmunka, mozgásszegény életmód: ez az egész mozgási szervrendszert hátrányosan érinti. Ha ülőmunkát végzünk, azt mindig kompenzálnunk kell rendszeres testmozgással. 
  • Nagy erőkifejtéssel járó sportok, nehéz fizikai munka: a túlerőltetés is növeli a vizelettartási képesség csökkenésének esélyét.

Késztetéses inkontinencia 

Ennél a típusnál a húgyhólyag fala túlzottan érzékeny. Hirtelen jelentkező vizelési inger lép fel, és sokszor már nincs idő elérni a mellékhelyiséget. 

Leggyakrabban idősebb korban fordul elő. 

Túlfolyásos inkontinencia

A húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni, ezért vizeletürítés után is előfordul vizeletszivárgás. Általában elzáródás vagy a húgyhólyag izomzatának gyengülése okozza. 

Reflex inkontencia

Idegrendszeri okokból megszűnik a vizetelürítés szabályozásának képessége. A beteg nem érez vizeletürítési ingert, nem tudja szabályozni.

Kevert inkontinencia 

Ebben az esetben több típus keveredik.

Ahhoz, hogy a problémát megoldjuk, először is kivizsgálásra van szükség. Ekkor megállapítják, hogy mi áll a jelenség hátterében, és ez alapján határozzák meg a kezelés módját. 

Ne szégyellj tehát urológushoz, nőgyógyászhoz fordulni ezzel fiatalon sem, idősebb korban sem, ők már számtalan esettel találkoztak!

Jobban jársz, ha segítséget kérsz, mintha hagyod, hogy megnehezítse az életedet ez a jelenség, ami idősebb korban súlyosbodhat kezelés hiányában. Növelheti a fertőzésre való hajlamot, megnehezítheti a társas kapcsolatokat, ezáltal önértékelési zavarokat és depressziót is okozhat.

vizelettartási problémával küzdő nő ül a wc-n fejét szomorúan előre hajtva

A kivizsgálás módjai

Tapintásos vizsgálattal következtetéseket vonnak le a belső szervek elhelyezkedésével kapcsolatban. Ultrahangos vizsgálattal pedig számos rendellenesség kimutatható a vizeletvezető rendszerben illetve a nemi szervek környékén. 

Laborvizsgálattal megállapítható, hogy fennáll-e esetleg egy fertőzés, gyulladás.

Ezeken kívül vannak még olyan speciális urológiai vizsgálatok, amelyek során mérik a hólyagban kialakult nyomást nyugalmi helyzetben és telítődött állapotban. Optikai készülékkel vizsgálni tudják a hólyag belső falát, az esetleges elváltozásokat.

Ha megvannak az okok, akkor jöhet a kezelés módjának kiválasztása.

Az inkontinencia kezelése 

Intim torna

Elsősorban stressz inkontinencia esetén hatásos. A medencefenék izmainak az erősítésére szolgáló izomtréninget Arnold Kegel fejlesztette ki. 

Jó hír, hogy a gátizom torna könnyen elsajátítható, otthon, de akár a buszon ülve is végezhető. Mások számára nem feltűnő, apró mozdulatokból áll: a záróizmokat dolgoztatjuk, a többi testrészt nem.

Nagyon jót tehet szülés előtt, de szülés után, idősebb korban is képes erősíteni azokat az izmokat, amelyek többek között a vizelettartásért felelnek.

De nemcsak ezen segít: a hüvely izomzatának megerősítése például a nemi életre is kedvező hatással van. Vannak, akik elvesztik az orgazmusképességet a gátizom gyengesége miatt, ez intim tornával korrigálható.

(Kimutatták azt is, hogy a gátizmok erősítésén túl a törzset tartó mélyizomzat edzése is segít, például az erre irányuló Pilates vagy ennek megfelelő tornagyakorlatok. A törzstartó izmok kapcsolatban állnak a gátizommal, bár ez az együttműködés idősebb korra csökken.)

Lényeges, hogy szakembertől tanuljuk meg a gyakorlatokat, ne „önhatalmúlag” próbálkozzunk, mert úgy könnyen elmaradhat a várt eredmény.

felnőtt pelenkát inkontinencia miatt felvevő nő és elkerülhető felirat a pelenkára mutató nyíllal

Ha a gátizomtorna kevésnek bizonyulna, akkor még mindig van többféle kezelési lehetőség is a műtéten kívül.

Lézeres kezelés

Itt a hüvely falára hatnak, ezzel javítanak a húgyhólyag helyzetén is. Általában néhány alkalom elegendő belőle.

Magnetoterápia

Ezzel a módszerrel is a gátizmok megfelelő működése érhető el.

Elektrostimuláció

Hüvelybe vagy végbélbe helyezhető eszközbe szerelt elektródák segítségével történik a kezelés: elektromos áram stimulálja a hüvely falát. Stressz és késztetéses inkontinencia esetén is használják.

Gyógyszeres kezelés

Általában nem a stressz inkontenciánál, hanem a késztetéses és egyéb típusnál alkalmazzák. 

Hólyagtorna

A késztetéses inkontinencia esetén is elsajátíthatóak olyan gyakorlatok, amelyek segítik azt, hogy tovább tudja tartani a vizeletet a húgyhólyag. Így ez esetben is van remény a gyógyszeres kezelés elkerülésére. Egyik típusa, amikor a vizeletsugarat megállítjuk, majd pár perc múlva folytatjuk.

Műtét

Vannak esetek, amikor a belső szervek elhelyezkedése, állapota már oly mértékben tér el a normálistól, hogy már csak műtéttel korrigálható a dolog. Azonban a vizelettartási gondok jelentős részében ez könnyen elkerülhető.

Javaslatok vizelettartási nehézség esetén

Az inkontinencia kezelése mellett sokat tehetsz az állapotod javulásáért, ha megfogadsz néhány jótanácsot:

  • Ne igyál olyan italokat, amelyek vízhajtó hatásúak, ilyenek a koffein- és alkohol tartalmú italok. A legjobb innivaló a tiszta víz, erről olvashatsz a folyadékfogyasztás mikéntjéről szóló összefoglalóban.
  • Előzd meg a székrekedést rostos ételek fogyasztásával! (A székrekedés ronthat a helyzeten.)
  • Túlsúly esetén mindenképpen próbálj meg leadni kilókból. Felmérések is igazolták, hogy a fogyás a tüneteket. Ez persze nem mindig egyszerű, a divat fogyókúra módszerek nem mindenkinek válnak be, és sok közülük káros is. 
  • A helyes módszer személyre szabott, és a táplálkozáson és mozgáson túl még több életterületet is érint. Nézd meg az életmódváltáshoz szükséges tudnivalókat Az egészséges életmód összetevői cikkben!
  • Ha pedig többet szeretnél tudni az életmódváltásról, és kérdezni szeretnél, akkor szeretettel várlak az Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás Facebook csoportomban.

Források:

Aranyné Dr. Molnár Tímea előadása: Az inkontinencia, mint szégyenbetegség lehetséges konzervatív kezelése

www.urologiaikozpont.hu

www.webbeteg.hu

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük