Folyadékfogyasztás – Egészségvédelem nyáron

folyadékfogyasztásra ügyelő vizet palackból ivó nő

Jól tudjuk, hogy megfelelő folyadékfogyasztás nélkül nem tudunk egészségesek lenni. A nyári hőségben még gyakrabban nézünk a pohár fenekére – persze nem úgy értettem: egészséges innivalókra gondolok. 

Napi 4 dl folyadékra van szükségünk 10 testsúlykilogrammonként. De nem mindegy, hogy ez milyen folyadék….

Folyadékok, amelyeket kerülni érdemes vagy csak mértékkel fogyassz

Azt talán sejted, hogy nem az alkoholos italok, de még csak nem is a koffein, és persze nem is a cukros üdítők fogják kielégíteni a szervezeted igényeit.

Alkohol – nem csak a tudatodat zavarja meg

Azt, hogy az alkohol miért nem megfelelő ital, azt nem kell bemutatni. Sok esetben a fogyást is nehezíti, mert kedvezőtlen hatással van a hormonrendszerre. A tudatállapotra gyakorolt hatása miatt nem fogsz késztetést érezni, hogy valós megoldást keress a lelki problémákra, a feszültségoldásra… Így ezek nem is lesznek megoldva. 

Koffeines italok

A koffein vizet von el a szervezetből. Így, ha valaki beleszámolja a kávéfogyasztását a napi folyadékbevitelbe, akkor számolja mínuszban. Jóval több vizet von el a szervezettől, mint amennyit beviszünk vele. Ezáltal az öregedési folyamatokat is felgyorsítja. 

Van olyan hormontípusú ember, akinek a fogyását is megnehezíti a koffeinfogyasztás. De valójában mindenkiét nehezíti, ha nem pótolja rengeteg vizet, amit a kávézással kivisz a testéből, ami módosítja a zsírsejtek működését is.

Ha mégis vágysz egy élénkítő, frissítő italra, akkor lentebb olvashatod az ötleteket, de most nézzük meg, hogy mi a baj az édesített üdítőkkel!

Édes italok, üdítők, gyümölcslevek

A cukros italok rendkívül meg tudják emelni a vércukrot, ráadásul hirtelen. Emellett úgy növeljük a kalóriabevitelt, hogy észre sem vesszük. Egy rövid időre mintha csillapítaná az éhséget… De nagyon hamar visszajön az éhségérzet, még jobban, hiszen megzavarjuk a vércukor-szabályozás egészséges menetét.

Sajnos az édesített italok sem jelentenek megoldást, bármennyire finomak is. Sok édesítőszer mesterségesen előállított, és lehet, hogy csak évek múlva derül fény arra, hogy mi mindent művel a szervezetben a hosszú távú fogyasztásuk. 

Több édesítőszer nagyobb mennyiségben fogyasztva megzavarja az emésztést, hasmenést okoz. 

A gyümölcsleveknek magas a fruktóztartalmuk, ezt vegyük figyelembe. Emiatt az élelmiszerek közé kell sorolnunk őket.

színes édes üdítő italok palackokban áthúzva jelezve hogy ezek egészségtelenek

Ilyen innivalókkal töltsd meg a poharat, kulacsot 

A tiszta víz

A legfontosabb és legalapvetőbb innivaló a víz. Ezzel biztosan nem ártasz, hanem valóban azt adod a szervezetednek, amire szüksége van.

Ha szénsavmentes ásványvizet választasz, ne ragadj le egy márka mellett: vidd be változatosan az ásványi anyagokat, váltogasd őket! De a leginkább környezetbarát és hulladékmentes megoldás a csapvíz. 

Persze a csapvizet sem árt tisztítani, szűrni. A vízszűrő berendezések drágák, de vízszűrő kancsók már kedvezőbb áron is kaphatóak.

folyó csapvíz emberi tenyérbe folyik

Ha ízesítenéd…

Használhatsz fahéjat, citromlevet, mentát, természetes növényi fűszereket, ízesítőket.

Mit tehetsz, ha hiányzik a kávé?

Próbáld ki, hogy melyik az a tea, amelyiktől a legjobban érzed magad, ami élénkít. Ilyen lehet a menta tea, a ginseng vagy a gyömbér. 

Ami még lényeges, hogy aludd ki magad, több okból is. De ez már egy másik téma. Az egészséges életmód összetevői cikkemben ezt már kifejtettem, ahogy a folyadékfogyasztásról is ejtettem pár szót.

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük