Edzés túlsúllyal – így lesz tartós a siker

túlsúlyos nő tornázik a szobában

Könnyen kedvünket szegheti, és akár sérüléssel is járhat, ha túlsúllyal nem a számunkra megfelelő mozgásformát választjuk. Sokan rögtön a futással kezdik kínozni magukat, majd feladják, mivel érzik, hogy nem bírják. Márpedig az edzésben akkor leszünk kitartóak, ha örömünket leljük benne, és valóban a testünket szolgáló gyakorlatokat végezzük.

A mozgás szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, de egyet mindenképp kiemelnék. Mégpedig a stressz okozta egyensúlyból való kibillenés helyreállításában betöltött létfontosságú szerepét. Az izommunka bizonyítottan képes a stressz által kiváltott negatív folyamatok rendezésére, melynek következtében hamarabb visszaáll a szervezet homeosztázisa.

Nézzük, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy eredményes legyen az edzés, és hosszú távra megszabadulhass a túlsúlytól!

Tudd, hogy miért mozogsz! 

Ez a nulladik pont. Akkor maradsz végig motivált, ha tudod, hogy miért is akarsz tornázni, és miért szeretnél fogyni. Tehát fogalmazd meg a pontos célt!

Ez valószínűleg jóval több lesz annál, mint hogy „ez a mai kor elvárása, hogy karcsúnak kell lenni…” Ez egyrészt nem egészen igaz, másrészt pedig ez egy félelem alapú motiváció, ami valószínűleg szorongást és önbizalomhiányt fog eredményezni. A végén még a kedvedet is elveheti az egésztől.

Sokkal erősebb a késztetés például akkor, ha a cél az egészséged megőrzése,, illetve az, hogy mindig energikus lehess, ezáltal eredményesen végezd feladataidat. A túlsúly számos betegség melegágya. Sokkal kellemesebb egy kis torna miatt félbeszakítani a munkát, mint azért, mert rohanni kell az orvoshoz…

Természetesen az is motiváló erejű, ha így jobban és magabiztosabbnak érzed magad. 

A lényeg, hogy tudatosítsd magadban a pontos célt!

Kerüld a megerőltető gyakorlatokat!

Jelentősebb túlsúly esetén kiemelten fontos szerepe van a fokozatosságnak. Eleinte „csupán” arra törekszünk, hogy testünk képes legyen a mindennapi funkcionális mozgások sérülésmentes elvégzésére. Az első konzultációk alkalmával gyakran látom a megkönnyebbülést az arcokon, amikor elmondom, hogy nem fogunk aerobikozni, ugrálni, és a négyütemű fekvőtámaszt is messziről elkerüljük. Inzulinrezisztensek esetén a tartósan magas pulzus elkerülése ugyancsak megköveteli a szakszerű hozzáállást.

Meglepő lehet számodra, de egy ülő torna is lehet nagyon hatékony, sőt fekvő helyzetben is meg lehet dolgoztatni az izmokat. Jól összeállított és személyre szabott gyakorlatokkal nemcsak élvezhető válik a mozgás, hanem az eredmény is hamar érezhetővé válik: jobb közérzet, jobb állóképesség, ritkuló mozgásszervi fájdalmak.

Vigyázz az itt-ott talált tornavideókkal!

Sokan az interneten keresnek pörgős zsírégető edzésvideókat. Ez nemcsak kudarcélményhez vezethet, de még veszélyes is.

Ez vonatkozik a futásra is: ha rögtön ezzel indítasz, akkor ezzel hirtelen fogod megterhelni az ízületeidet és izmaidat.

Ha a testünk nem szokott hozzá az edzéshez, ez akár sérülésekhez is vezethet, főleg úgy, hogy túlsúly esetén nagyobb terhelésnek vannak kitéve az ízületek. Ezt ne úgy fogd fel, hogy gyenge vagy, és pláne ne úgy, hogy nem neked való a mozgás. Az edzés mindenkinek való és kell is a megfelelő egészségi állapothoz.

kézi súlyzóval a karját erősítő túlsúlyos nő
Legyél türelmes magadhoz, fokozatosan erősítsd az izmaidat!

Az eredményes edzéstervnek személyre szabottnak kell lennie, ami figyelembe veszi az edzettségi és egészségi állapotot, a napirendet és egyéni igényeket.

Ilyen az online XXL torna, amelynél a Te igényeid szerint állítom össze a gyakorlatsort. 

Eleinte ne számíts brutálisan izzasztó edzésekre. Izmaid fokozatosan fognak erősödni. Azt fogod észrevenni, hogy néhány hónap múlva olyan gyakorlatokat is könnyen el tudsz majd végezni, amelyek most még lehetetlenségnek tűnnek a számodra.

Ha nem szeretnél mindig egy megbeszélt időponthoz alkalmazkodni, akkor azt is kérheted, hogy személyre szabott edzésvideókat készítsek Neked.

Túlsúllyal történő mozgásnál kiemelten lényeges a bemelegítés és nyújtás szerepe

Sajnos az interneten található edzésvideók nagy részéből hiányzik a bemelegítés vagy a nyújtás, esetleg mindkettő.

Túlsúly esetén különösen nagy a jelentősége, hogy ezek ne maradjanak ki. Ellenkező esetben fennáll a sérülésveszély (izomszakadás, ízületi sérülések), illetve az izomláz alakulhat ki.

edzés után a láb nyújtását végző túlsúlyos férfi
Ne spórold ki a bemelegítést és a nyújtást!

A bemelegítés készíti fel az izmokat és az ízületeket a nagyobb igénybevételre. A bemelegítés hatására javul a vérkeringés, a légzés és az oxigénellátás. Emellett az ízületekben folyadék termelődik, így az ízületek mozgékonyabbá válnak.

A sérülésveszélyt fokozhatja a nyújtás elmaradása, ezért a nyújtást se spórold ki! Ezt szigorúan csak a torna végén csináld, utána már ne edz rá a nyújtott izmokra! 

A bemelegítés a nyújtás fontosságáról és mikéntjéről az EGYszemélyiedzés oldalán olvashatsz bővebben. 

A megfelelő étrend alapvetően fontos a sikerhez

„Eszek még egy kis sütit, majd úgyis lemozgom…” Sajnos ez nem egészen így működik. A fogyás sikere jóval nagyobb részben függ a táplálkozástól, mint a mozgástól. Így hiába edz az ember, ha utána folyamatosan megtölti a testét finomított szénhidrátokkal, cukrokkal vagy olyan táplálékokkal, amelyek nem szolgálják az egészségét.

Az éhezés sem vezet sikerhez, az anyagcsere egyensúlyának felborulásához és jojó effektushoz annál inkább…

A megoldás itt is a személyre szabott étrend lesz, amely figyelembe veszi az egyéni adottságokat, és biztosít minden olyan tápanyagot, amelyre a szervezetnek szüksége van. Az izmok is így fognak megfelelően működni, így leszel egyre erősebb, és így tudsz majd egyre több kalóriát elégetni. 

Személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként mindkét területen tudlak támogatni. Ha kérdésed van, akkor tedd fel bátran! Szeretettel várlak az Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás Facebook csoportomban.

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük