Így őrizd meg az egészségedet nyáron

egészséges életmódot folytató nő nyári réteg zöldséges kosárral a kezében

Nézzük meg, hogy milyen életterületekre kell figyelnünk kiemelten a nyári időszakban, hogy energikusak maradjunk és jól érezzük magunkat:

Hidratálás

Nyáron rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.  Igyunk rendszeresen vizet, frissítőket, és kerüljük az alkoholtartalmú italokat és a túl sok koffeint. Emellett válasszunk olyan ételeket, amelyek sok folyadékot tartalmaznak, például friss gyümölcsöket és zöldségeket.

egy pohár vizet tartó női kéz

Napvédelem

Védelmezzük bőrünket a nap káros sugaraitól. A napvédelemhez használjunk megfelelő faktorszámú naptejet, viseljünk kalapot, napszemüveget és hosszú ujjú ruházatot, amikor hosszabb időt töltünk a napon. Kerüljük a túlzott napsugárzást, különösen a déli órákban. Leégés esetén bevethetjük az illóolajokat is.

naptejet nap alakban a lapockán viselő nő naptejes tubussal a kezében

Megfelelő táplálkozás

Az egészséges táplálkozás nagyon fontos a nyári hónapokban is.  Fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, melyek tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal. Táplálkozzunk könnyű ételekkel, például salátákkal, grillezett halakkal  vagy csirkemellel. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket és a túl sok cukrot.
Fagyiból a vizes alapúak jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak tejszínes alapú társaiktól.

nyári piros gyümölcsök málna és ribizli és meggy egy kosárban

Aktív életmód

Használjuk ki a jó időt a kültéri tevékenységekre!  Próbáljunk ki új sportokat vagy mozogjunk rendszeresen a szabadban. Kerékpározás, úszás, túrázás  vagy akár kerti munkák is kiválóak lehetnek. Az aktív életmód segít fenntartani az egészségünket és jó közérzetünket.

nyári vízparton futó nő

Pihenés és stresszkezelés

Ne feledjük, hogy a pihenés és a stresszkezelés szintén fontos része az egészséges életmódnak. Találjunk időt a pihenésre, aludjunk eleget, és keressünk olyan tevékenységeket, amelyek segítenek kikapcsolódni és ellazulni, például olvasás, meditáció vagy séta a természetben. 

virágok mellett relaxáló fekvő nő

Szúnyogvédelem

Nyáron gyakoriak a szúnyogok, amelyek kellemetlenséget és akár betegségeket is terjeszthetnek. Használjunk szúnyogriasztót tartalmazó krémeket vagy permeteket a szúnyogok ellen, viseljünk hosszú ruházatot és aludjunk szúnyoghálóval ellátott helyiségekben. Kerüljük a vízgyűjtő helyeket és a szúnyogok aktív időszakait, általában a kora reggeli és késő délutáni órákat. Szúnyogcsípésre szintén alkalmazhatóak a természetes illóolajok is a kemikáliák helyett.

szúnyogok rajza piros körrel áthúzva utalva a szúnyogok elleni védekezésre

Észszerű időbeosztás

A nyári hónapokban, amikor a hőmérséklet magasabb lehet, érdemes az erőnlétünkhöz igazítani a tevékenységeinket. Kerüljük a túlzott megerőltetést a legforróbb időszakban, és válasszunk inkább hűvösebb időpontokat a szabadtéri tevékenységekre.

Megfelelő szellőzés

A nyári melegben gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről otthonunkban és munkahelyünkön. Nyitott ablakokkal vagy használjunk ventilátort, légkondicionálót a helyiségek hűvösen tartására. Ez segít elkerülni a túlmelegedést és megfelelő levegőminőséget biztosít. Az alvásminőséget nagyban segíti, ha van lehetőségünk hűvöset teremteni a hálószobába. 

ablak nyitása szellőztetéshez

Ezek a tippek segítenek abban, hogy nyáron is egészségesen és kellemesen érezhessük magunkat. Fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, és igazítsuk az életmódunkat az egyéni igényeinkhez.  

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük