Női egészség – jóval több, mint a hormonok játéka

egészséges mosolygó nő virágok között

A női egészség jóval többet jelent annál, mint hogy megfelelően működnek a hormonjaink és minden női biológiai funkciónk. Nézzük meg, hogy mi mindenből áll, mert ahhoz, hogy el tudd érni a női jólléted, több életterületre is figyelned kell. Minden terület együttes rendbetétele szükségeltetik ahhoz, hogy valóban jól érezd magad nőként.

Minden a tudatból és a lélekből indul, ezért kezdjünk ezzel.

Ma egyre több nő szenved önbizalomhiányban

A nők jelentős részének önértékelési zavara van. Az az igazság, hogy a férfiak is ugyanezzel küzdenek, de most maradjunk a nőknél.

Ennek több oka is lehet:

Történelmi és generációs hatások

Tudjuk, hogy a transzgenerációs öröklődés által anyáról lányára szállhatnak különböző lelki problémák. Ezt a láncot az a női tag tudja megszakítani, aki visszanyeri az önbecsülését.

A történelem során évezredekig elnyomásban éltek a nők. Nem nagyon volt lehetőségük szabadon dönteni a sorsuk felett, legalábbis nagyon keveseknek.

A mai napig bennünk van az a berögződés, hogy nekünk mindent el kell tűrni. Szinte természetesnek vesszük, hogy dolgoznunk kell kifulladásig, minden téren kiszolgálni a családtagok igényeit, tűrni a bántó megjegyzéseket, miközben a saját lelkünk igényeit teljesen háttérbe szorítjuk. Ez a jelenség tömeges, de nem természetes.

Saját életből származó traumák

Ezek a traumák származhatnak gyerekkorból, lelkileg vagy akár testileg is bántalmazó szülőktől.

És természetesen a párkapcsolatokból eredő sérülések is hozzájárulnak, hogy az önbecsülésünk sérüljön, és ezáltal egy nagy homály fedje el a szemünk elől saját értékeinket.

A különböző hatások összeadódnak. Akinek transzgenerációs öröklődéssel vagy gyerekkori traumából erednek az önértékelési problémái, azoknál gyakran fordul elő, hogy elnyomó, bántalmazó párkapcsolatba csöppennek, és abból nehezen tudnak kitörni.

Ha esetleg most magadra ismertél, akkor tudd, hogy nem vagy egyedül. Azt is tudd, hogy van kiút, ha most még nem is látod.

A valódi önvalónknak megfelelő, fénylő női lélek

A valódi, bennünk élő női lélek szabad. Valóban gyengéd, szeretetteljes, nőies és odaadó, de nem megalkuvó. Úgy tud szolgálni, hogy közben a saját igényeit sem nyomja el, mert tudja, hogy így tud igazán adni is.

Tudja, hogy értékes, és megéli ezt a belső fényt.

önbizalomhiányos nő a háta mögött angyal árnyékkal
Akkor is értékes vagy, ha nem érzékeled

Mi segíthet a bennünk élő értékek megélésében?

Ezt a bennünk élő női lelket fel tudjuk ébreszteni, és ezáltal az önértékelési zavar ill. a különböző transzgenerációs hatások és egyéni traumák eredménye el tud tűnni.

Ennek elérésére több módszert is be lehet vetni. A női erőnk kibontakoztatását célozzuk az Újra Nő – a Te életed workshopon Ács Krisztina önismereti és párkapcsolati szakemberrel.

Tácsik Gabriella dance coach szintén a női önbizalom specialistája, aki a tánc energiáját is segít bevetni a cél érdekében.

Valamit kezdeni kell a túlhajszoltsággal is…

Ami hátráltatni tudja az embert, az a túlterheltség. Ez nemcsak lelkileg visel meg minket hangulatingadozásokat okozva, hanem testileg is, gyengíti az immunrendszert, megzavarja a hormonrendszer működését. Tehát mindenre kihat egyszerre.

Kellemetlen tud lenni, amikor mondják, hogy „ne hajszold túl magad”, miközben jól tudod, hogy senki nem fogja helyetted elvégezni azt a sok feladatot… Vagy mégis megoldható?

Gondold át egyszer alaposan az egész hetedet, időbeosztásodat! Vezesd egy füzetben azt egy hétig, mikor, mire mennyi időt szántál. A végén látni fogod, hogy mi az, ami felesleges, és esetleg mit tudsz delegálni. Egy régi berögződés az, hogy mindent a nőnek, a családanyának kell csinálni a háztartás és a gyerekek terén, de ez kibillenti az egyensúlyt.

A gyerekeknek is bele kell állni a házimunkába egy idő után, és ahol a nő is dolgozik, ott a férfinak is be kellene kapcsolódni a háztartás működtetésébe… Normál esetben ez így is van, de sokakban él még a régi minta, ráadásul egy olyan korban, amikor ez így már élhetetlen. Tudom, hogy nem mindig egyszerű, mert nem minden férfi reagál erre megértően, ha felvetjük neki. Azért mégis érdemes megfelelő kommunikációval megpróbálni ezt, hiszen az egyensúlyból eredő jó hangulat mindenkinek az érdeke.

Ahogy írtam, a folyamatos túlterheltség komoly gondokat tud okozni lelkileg is, testileg is.

Térjünk most át a testi tényezőkre! Ezeket nem lehet elválasztani a lelkiektől, de hogy átlássuk a női egészség témáját, muszáj egy kicsit külön, szép sorban beszélni a különböző összetevőkről, életterületekről.

Női egészség és hormonrendszer – nagyon gyakoriak a hormonális problémák

Ma a nem megfelelő táplálkozás, stressz és lelki problémák, a környezetszennyezés, különböző vegyszerhatások miatt nagyon gyakori a női hormonok egyensúlyának felborulása. Ez pedig kihat a teljes hormonrendszerre, az egész test egészségére, és a lélekre is, hiszen a hormonok befolyásolják a hangulatunkat.

Tehát a hormonrendszer és a lélek oda-vissza hatnak egymásra. Fontos, hogy igyekezzünk tudatosan foglalkozni a lelkünkkel és a testi egészségünkkel egyszerre.

női hormonrendszert jelképező papírból formázott méh és petefészkek kézben tartva és más szervek képe
A hormonrendszer egész testünk működésére hatással van

Ösztrogén dominancia, PCOS és amit az egyensúly felborulása okoz

Az ösztrogéndominancia sokkal több nőt érint, mint amennyiüknél kimutatják.

Árulkodó jelek ill. következmények lehetnek:

  • menstruációs ciklus felborulása
  • erős menstruációs vérzés
  • csökkent libidó
  • PMS: premenstruációs szindróma (menstruáció előtti ingerlékenység, fejfájás, görcsök, hangulatingadozás)
  • hüvelyszárazság
  • pajzsmirigy alulműködés
  • édesség utáni sóvárgás
  • hízás
  • lassú anyagcsere
  • migrén, krónikus fejfájás
  • hajhullás
  • szőrösödés
  • bőrproblémák
  • szemszárazság
  • depresszió
  • memóriazavar
  • alvászavar
  • fáradékonyság

Mennyi minden járhat vele, csak győzzük követni… Ha ezek közül többet is tapasztalsz magadon, akkor érdemes gyanakodni az ösztrogén dominanciára és utána járni. Elhanyagolása súlyos problémákhoz is vezethet, ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, daganatok, ciszták, miómák, autoimmun betegségek, pajzsmirigy problémák.

(Forrás: Netamin.hu)

Az ösztrogéndominancia meddőséget, vetélést is okozhat, együtt járhat a PCOS nevű összetett jelenséggel is.

Ez talán most így ijesztőnek hangzik, de a jó hír az, hogy sok esetben megfelelő életmóddal a hormonális egyensúly visszaállítható. Persze van, amikor orvosi segítségre is szükség van, de mi magunk is sokat tehetünk a cél érdekében.

Sőt, ha eddig nehezen jött össze a gyermekáldás, akkor arra is van remény. Gyakran a helyes táplálkozás, életmód meghozza a gyümölcsét. Ebben tud segíteni Guidi-Farkas Lilla életmód, táplálkozás és hormonegyensúly szakértő.

Termékenység, meddőség – van megoldás a lombikprogramon kívül?

A párok 25 %-át érinti az ismeretlen eredetű meddőség – vagyis amikor nem tudják feltárni a pontos okát. Ilyenkor gyakran valamilyen külső megoldásra gondolunk, pedig számos esetben a helyes táplálkozás, életmódváltás elegendő ahhoz, hogy a hormonális egyensúlyt visszaállítva, a sejtek minőségét javítva megfoganjon a baba.

A sejtek minőségét már hónapokkal a fogantatás előtt befolyásoljuk többek között az étkezéssel, ezért mindenképpen türelemre és kitartásra van szükség. (Forrás: Baby for You)

Ahogy már sokszor említettem, az életmódváltás minden életterületre ki kell hogy terjedjen. De mielőtt összefoglalnám, megemlítenék egy fontos tényezőt a sok közül: még ma is gyakran azt javasolják az orvosok, hogy szedjünk folsavat. A folsav valóban szükséges ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön a magzat, de az emberek egy része nem tudja foláttá alakítani, pedig valójában ebben a formában van rá szükség.

Így előfordulhat, hogy az ismételt vetéléseknek ez lehet az egyik oka.

várandós nő a pocakján a kezével szívet formázva
A megfelelő életmód számos esetben elősegíti a sikeres fogantatást

Nézzük most meg röviden, hogy mi mindent tehetsz a hormonális egyensúly eléréséért!

Így tudod támogatni a hormonrendszered egészséges működését

Táplálkozás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő, személyre szabott táplálkozás szerepét.

A táplálékaink minősége befolyásolja az anyagcserénket és a bélflóra összetételét, ami több mindenre hat, mint gondolnánk. A belek és az agy között aktív kommunikáció zajlik a bolygóidegen keresztül. Ezért a belek állapota kihat az idegrendszerre, így azon keresztül a hormonrendszerre is.

Kimutatták például azt, hogy a Lactobacillus rhamnosus jótékony baktérium csökkentette a stressz hatására termelődő kortikoszteron hormon szintjét, ez pedig enyhítette a szorongást, a depresszióra jellemző érzéseket.

Az agy mellett a belek is termelnek szerotonint, amelynek a hangulat kontrollálásában van szerepe. (Forrás: Tények és tévhitek)

A túl sok finomított szénhidrát egyértelműen károsítja a bélflórát. Nem is kérdés, hogy nem elegendő a probiotikumok szedése és fermentált ételek fogyasztása, a teljes étrend átalakítása szükséges a helyreállításhoz. Bővebben írtunk erről A bélflóra helyreállítása összefoglalóban.

Mivel a mai táplálékok egészséges összetételben sem elegendőek minden fontos ásványi anyag és vitamin bevitelére, ezért van, amit pótolni kell. De nem mindegy, hogy mit és milyen formában szedünk. Erről írtam részletesen A vitaminok és ásványi anyagok blogcikkemben.

Azt már fentebb említettem, hogy a finomított szénhidrátokat kerülni kell, viszont arról kevesebb szó szokott esni, hogy a koffein és az alkohol is károsítja a hormonjaink működését. Ezért ha női hormonrendszered helyreállítása a cél, akkor nem árt ezeket is elhagyni.

Persze az egészséges táplálkozás nem az állandó tiltásokról szól. A koplalásról főleg nem. Egy blogcikkbe nem fér bele minden, éppen ezért javaslom a személyes tanácsadást. Válogass bátran az EGYhelyen egészségközvetítő platform kiváló szakemberei közül.

egészséges ételek és italok gyümölcsök zöldségek és turmix
A megfelelő táplálkozás lényeges feltétele a hormonrendszer helyreállításának

Stresszcsökkentés és örömforrások

A hormonrendszert több téren is támogatja a testmozgás. Egyrészt örömérzetet ad, másrészt hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez, ami szintén befolyásolja a hormonjaink működését, hiszen például a zsírsejtek hozzájárulnak az ösztrogén termeléséhez, melynek túlzott mértéke felboríthatja az egyensúly.

Fontos, hogy találj olyan tevékenységet, ami igazán feltölti a lelkedet. Ide számtalan ötletet lehetne sorolni, de mindenkinek egyéni, hogy mi lesz számára a megfelelő.

Még ha nincs is sok időd, de legyen ilyen tevékenység az életedben. Ezáltal több energiád lesz a napi feladatokra, így valójában időt nyersz.

Ezt a hormonjaid is meghálálják.

És itt már megint eljutottunk oda, ahonnan elindultunk a női egészséghez tartozó tényezőket boncolgatva: a lélek egészségéhez. Azért lyukadunk ki bizonyos témáknál újra és újra, mert minden mindenre hatással van bennünk.

képet festő nő és könyvet olvasó nő és futó nő és meditáló nő
Találj valamit, ami igazán feltölt!

Az életmódváltás is összetett lépésekből áll

Mivel maga az életmód is több tényezős, ezért elsőre zavarban van az ember, hogy hogyan is kezdje? Ha ennyi mindenre figyelni kell, akkor hol lehet elindulni egyáltalán? Vajon sikerülhet a napi rohanásban?

Ezért írtam meg a Súlyos Utazás című könyvemet, amely segít abban, hogy hogyan tudsz lépésről lépésre haladni az úton úgy, hogy az időbeosztásod se boruljon fel túlzottan.

Nemcsak akkor érdemes a kezedbe venni, ha fogyni szeretnél, hanem akkor is, ha úgy egyszerűen az egészséges, kiegyensúlyozott élet elérése a célod.

És nemcsak a női egészségre gondolok most, férfiaknak is bátran ajánlom, mint ahogy ez a blogcikk is számos olyan információt tartalmaz, ami a férfi egészség szempontjából is megfontolandó.

Együtt vagyunk egészek, vigyázzunk EGYmásra!

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük