Hajmeresztő fogyókúra tippek, ne próbáld ki őket!

Hajmeresztő fogyókúra tippek, ne próbáld ki őket!

Rengetegen keresnek gyors eredményt ígérő fogyókúra tippeket. Ezekből nincs is hiány. A gond az, hogy jelentős részük hosszú távon működésképtelen, sőt veszélyesek is vannak köztük. Most, szokásomtól kissé eltérő módon olyan fogyókúra ötleteket hoztam, amelyeket semmiképpen sem ajánlok senkinek.

A közös bennük az, hogy általában gyors eredményt ígérnek. Egy drasztikus módszerrel meg is szabadulunk jópár kilótól egy kis időre, de amint visszatérünk az élhetőnek vélt táplálkozásunkhoz, a kellően megzavart anyagcserénk elkezdi visszapakolni a leadott felesleget, talán többet is, mint előtte. A csalódáson és a jojó effektuson kívül még további kellemetlenségekkel is számolhatunk sok esetben.

Akkor kezdjük is, öveket becsatolni, jöjjenek az agyeldobós módszerek! Természetesen azt is el fogom árulni, hogy melyikkel mi a gond szakértői szemmel nézve.

Veszélyes fogyókúra tippek

Féreg diéta

Az egyik legszörnyűbb módszer volt korábban a galandféreg diéta: galandféreg tablettával vitték be a fertőző férgeket, hogy az felvegye az ember által elfogyasztott táplálékot. Így a létfontosságú tápanyagoktól is megszabadítja a gazdaszervezetet, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Azon kívül fertőző is. Szerencsére ma nem népszerű módszer… 

HCG-diéta napi 500 kalóriával

Ez az 50-es években terjedt el, amikor egy brit orvos mindössze napi 500 kalória bevitelét javasolta, emellett HCG hormont adtak be a módszer követőinek. Kiderült, hogy a hormon adása teljesen felesleges volt. Az extrém alacsony kalóriabevitel még a szervezet alapműködésére sem elég, és persze beindult a fogyás. De nyilván ez így nem tartható fenn. Éhezés állapotában az anyagcsere lassul, és a raktározásra rendezkedik be a szervezet. Így a normál táplálkozáshoz való visszatérés hízást fog eredményezni.

Napi 1000 kalória diéta

Az előzőhöz hasonlóan még ez is elképesztően kevés: kevesebb mint fele az átlag felnőtt ember számára minimálisan szükséges energiamennyiségnek. 

Ezt ráadásul úgy javasolták, hogy minden órában fogyasszunk el 100 kalóriányi ételt.

Ezzel az a gond, hogy megzavarjuk az emésztés egyensúlyát és az inzulintermelést. Az étkezések között kell, hogy legyenek szünetek, hogy a szervezetben harmonikusan tudjon végbemenni az anyagcsere. Ezek során az egyes folyamatokat pihentetni kell, és nem szerencsés állandó emésztésre és inzulintermelésre késztetni a szervezetet.

Éhezést jelképező tányér rárajzolva szomorú smiley
Az éhezés felborítja az anyagcserét, hosszú távon eredménytelen és rendkívül kockázatos

Bébiétel diéta

Ez egy fokkal annyival jobb, hogy elvileg minőségi táplálékhoz jutna a szervezet. Csakhogy egy felnőttnek napi 3 üveg bébiétel édeskevés. Ráadásul itt anyatej/tápszer sincs mellé. A napi 3 üveg bébiétel még egy egyéves gyermek szervezetét sem elégítené ki. 

Tehát ennél is be fognak indulni az éhezéses folyamatok, ami teljesen megzavarja a testünk normál működését, emellett súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Fényevés

Ez a rövid időn belül veszélyes állapotot eredményező, hajmeresztő módszer már emberéleteket is követelt. A lényege, hogy egyáltalán nem visznek be semmilyen táplálékot a módszer követői, gondolván, hogy a spirituális fény majd elég lesz a fizikai testnek. A gond az, hogy fizikai táplálékra is szükségünk van, a spirituális energia pedig másra való. Azért szerencsére az ezzel való próbálkozás sem terjedt el túlzottan azok után, hogy halálos áldozatokat is követelt már a „fényevés”.

Most következzen néhány, első látásra kevésbé durva, mégis kockázatokat rejtő étrend: 

További problémás fogyókúra módszerek

Szétválasztó vagyis 90 napos diéta

Ez a módszer már kevésbé tűnik drasztikusnak, hiszen itt nem kell éhezni. Itt az ételek összetétele lesz szélsőséges. Minden nap csak adott makrotápanyagban dús ételt lehet enni főétkezéskor: így van szénhidrát nap, fehérje nap, emellett gyümölcs nap stb. 

Ezzel sajnos felborul a szénhidrátok, fehérjék is zsírok optimális aránya. Ha valakinek inzulinrezisztenciája van (sokan nem is tudnak róla), akkor annak különösen káros lehet, hogy ha az egyik nap túl sok szénhidrátot visz be, másnap szinte semmit. 

Sokan állítják, hogy fogynak tőle. Kérdés, hogy mi lesz, ha 90 nap után visszatérnek az eredeti életmódhoz? Nyilvánvalóan nem életszerű egy ilyen diétát egy életen át fenntartani. Egészségügyi kockázatai is lehetnek bizonyos esetekben… 

Képzeljétek, annak idején én is belevágtam a 90 napos diétába és elég látványosan elkezdtek olvadni a kilók. Csakhogy időközben elkezdtem nagyon rosszul lenni, szívritmuszavar, pulzusemelkedés, lihegés egy minimális emelkedőn stb. Kiderült, hogy a fogyás, amit én a diétának tudtam be, az egy súlyosan előrehaladott pajzsmirigy túlműködés következménye volt. A pajzsmirigy betegség feltehetően már jóval korábban elkezdett kialakulni, amit a felelőtlen és tudatlan fejemmel megfejeltem egy szinte kizárólag szénhidrát bevitelen alapuló diétával. Borítékolható volt a teljes hormonális összeomlás, ami kis híján az életembe került.

Váltott napos diéta

Ennek az a lényege, hogy az egyik nap bármit lehet enni, a másik nap azonban minimalizálni kell a kalória bevitelt (500-1000 kalória körüli értékre). Az előzőhöz hasonlóan ez rendkívül káros lehet inzulinrezisztencia esetén, és felborítja a természetes anyagcsere és hormonális egyensúlyt. 

Zöldség-gyümölcs diéta

Ebben az esetben is az egyoldalú összetétel a gond. Ha valaki gyümölcsöt és zöldséget eszik kizárólagosan, akkor nem jutnak be a létfontosságú zsírsavak, és nem lesz elegendő fehérje sem a szervezetében. Hosszú távon ez fáradékonyságot és egyéb egészségi problémákat fog okozni. Mivel nem tartható fenn egy életen át, itt is el fogjuk veszíteni az átmenetileg elért eredményeket, amint visszaállunk az eredeti táplálkozásra.

Atkins diéta

Ebben az esetben drasztikus lecsökkentik a szénhidrátok arányát, a fehérjét pedig jelentősen növelik. Főleg egy szénhidrát anyagcsere típusú embernek árthat ez hosszú távon. Itt is az egyoldalúság a gond: a szervezetnek szénhidrátra is szüksége van (nyilván a természetesen előforduló és nem a finomított verziókra). Tehát hosszú távon az ilyen étrend nem tesz jót az anyagcserénknek, főleg nem egy szénhidrát anyagcsere típusú embernek.

Hús, hal és tojás szénhidrátszegény étrendhez
Minden makratápanyagra szükség lenne…. Keresd a hibát a képen! Mi hiányzik?

Összességében láthatjuk, hogy minden olyan módszer káros lehet, amely jelentősen eltér a természetes táplálkozástól mennyiségben és/vagy összetételben. Egy olyan módszer lehet eredményes, amely alkalmazkodik az igényeinkhez.

Akkor most hogyan lehet lefogyni, egészségesen?

Egy egész életen át tartható életmód nem fog jojó effektust és egyensúlytalanságokat eredményezni a szervezetben. Figyelembe kell venni a szervezet alapvető igényeit. Azonban nem működünk egyformán, nem mindenkinek fog beválni ugyanaz az étrend, mivel eltérő arányban igényeljük a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat. Ezen alapszik az anyagcsere diéta.  Ezen kívül más tényezőket is figyelembe kell venni az étrend összeállításánál. 

Nem olyan bonyolult ennek kialakítása, ha fogja a kezedet egy szakember. 

Eredményes fogyókúrát jelképező mosolygó vékony nő a korábbi alakja köré rajzolva
Az észszerű életmód és az eredményes fogyás nem elérhetetlenek

Érdemes tudni, hogy a táplálkozáson kívül több tényező is befolyásolja a testsúlycsökkentés sikerét. Ilyenek az alvás mennyisége/minősége és a folyadékfogyasztás. Természetesen a mozgásra is nagy szükség van. (Azonban ne gondoljuk, hogy kizárólag edzéssel jelentős eredményt fogunk elérni). Ezt sokkal bővebben kifejtettem Súlyos Utazás című könyvemben: megtudhatod belőle, hogy mely életterületeken kell változásokat elérni (nyilván nem egyszerre…) a cél érdekében.

Mivel az életmódváltás összetett dolog, létrehoztam az EGYéleted ONE csoportot, ahol több szakértő támogatását kaphatod meg, és bármikor kérdezhetsz tőlünk. Ha szeretnéd kézbe venni az egészségedet, és eredményes testsúlycsökkenést tervezel hosszú távra, akkor csatlakozz bátran!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük