Az ivóvízről tévhitek helyett – vélt és valós veszélyek 

tiszta ivóvíz engedése a pohárba

Rengeteg állítás kering az ivóvíz minőségére és biztonságosságára vonatkozóan. A legfontosabb kérdés az, hogy kell-e tennünk valamit azért, hogy a csapvíz biztonsággal fogyasztható legyen, vagy minden csak a víztisztító berendezések és az ásványvíz gyártók marketingfogása?

Azari Katalin ivóvíz tanácsadó vegyészmérnökkel beszélgettem erről, aki már több évtizede követi nyomon a víz állapotát a kiindulási pontoktól, a kutaktól egészen a csapokig. Ő segített tiszta vizet önteni a pohárba. 

Azari Katalin vegyészmérnök és ivóvíz szakértő
Azari Katalin ivóvíz tanácsadó vegyészmérnök

Megtudtam tőle többek között azt, hogy milyen szennyeződésektől nem kell tartani (a közhiedelemmel ellentétben), viszont mi az, amire kiemelt figyelmet kell fordítanunk gyermekeink egészsége érdekében. 

Egy kis utánajárással rengeteget tehetünk azért, hogy ne kelljen tízezreket költeni palackozott vízre, mégse tömjük magunkat káros anyagokkal az ivóvizen keresztül.

Mindjárt sorra is vesszük a teendőket, de előtte is tisztázzuk a kérdést: most akkor biztonsággal iható a csapvíz Magyarországon, vagy sem?

Van, aki azt állítja, hogy egyáltalán nem kell félni, nyugodtan fogyasszuk. Van, aki szerint tele van gyógyszermaradványokkal, vagy túl kevés az ásványi anyag tartalma, ezért inkább palackozott vizet iszik. 

Nos, ezek közül egyik állítás sem igaz: az sem, hogy egyáltalán nincs probléma, és az sem, hogy reménytelen a helyzet.

Ivóvíz minőség – nem mindegy, honnan vették a mintát

Abban szinte biztosan lehetünk, hogy amikor a vízszolgáltató műveket elhagyja az ivóvíz, akkor megfelel az előírásoknak. Amikor valaki azt mondja, hogy a csapvíz kiváló Magyarországon, az a monitoring pontok vizsgálataira utal. 

Csakhogy amikor a víz áthalad a csővezeték rendszeren, akkor már nem várt hatások érhetik: a csőből szennyeződések kerülhetnek belőle a cső anyagától függően: ólom, azbeszt vagy éppen mikro- és nanoműanyag szemcsék. A csővezetékekben biofilm réteg is képződhet, amelyekből baktériumok juthatnak a vízbe.

Csőből kifolyó csapvíz
A vízcsövekből nemkívánt szennyeződések juthatnak a vízbe

Számunkra a csapból kifolyó víz minősége az érdekes, tehát ezzel kell elsősorban foglalkozni. A vízműveket rendelet kötelezi arra, hogy tájékoztassák a lakosságot a rendelet által meghatározott vizsgált paraméterekről.

Sajnos az ólommal kapcsolatban nincsenek jó híreink… De van, amitől viszont nem kell félni.

Nem az folyik a csapból, aminek kellene?

Már a csapból is az folyik, hogy a víz tele van gyógyszermaradványokkal és hormonokkal, és emiatt nőiesednek el a férfiak. Mérési eredmények igazolják, hogy ez nincs így: már a parti szűrésű kutatnál is alig lehet kimutatni gyógyszermolekulákat vagy hormonokat.

Az sem igaz, hogy nincs a hazai vizekben elegendő ásványi anyag. Ilyen tekintetben a magyar vizek kiváló minőségűek: néhány kivételtől eltekintve nem is túl lágyak, és nem is túl kemények. További jó hír, hogy nincs bennük sok nátrium. 

Amiről viszont kevesebb szót ejtenek (pedig ez lenne a leglényegesebb): hazánkban többszázezer embert érinti (nagyjából ötvenezer épülettömböt, több, mint 300 ezer háztartást) a határérték (10 mikrogramm/liter) feletti ólomszennyezés. A gyermekek fejlődésére rendkívül káros hatással bír az ólom, ennek ellenére nem történt meg az iskolák, óvodák teljes körű ellenőrzése ebből a szempontból. Nagyjából 750 gyermekintézményben még jelenleg is határérték felett van az ólomszennyezés mértéke (Forrás: Vízoldal).

A megoldást a csővezetékek teljes cseréje adná, ez azonban nem egyszerű. 2036 januárjáig kell megfelelni az előírásoknak. Addig azonban még sok idő van, nem várhatunk… 

Nézzük, hogy addig is mit tehetsz annak érdekében, hogy elkerülhesd a szennyeződésekből fakadó egészségkárosító hatásokat!

Tudd meg, hogy nálad milyen a vízminőség!

A vízműnél is érdeklődhetsz afelől, hogy kell-e tartanod szennyezéstől, és ha igen, akkor milyenektől. Rendelet kötelezi őket, hogy tájékoztassák a fogyasztókat. 

Természetesen nem a tisztító műből kikerülő víz minősége az érdekes, hanem az a kérdés, hogy a vízvezetéken átmenő, csapból folyó ivóvízzel mi a helyzet. 

ivóvíz csővezetékek

Ahogy fentebb már említettük, az ólomszennyezéssel kapcsolatban mindenképpen érdemes tájékozódni. Az ólomtérképet az olomavizben.hu oldalon is elérheted.

Ha kiderül, hogy érintett vagy benne, akkor mindenképpen olyan vízszűrőt kell beszerezned, amely az ólom kiszűrésére is igazoltan alkalmas.

Nehezebb a helyzet, ha a gyermeked óvodája/iskolája az érintett. Tudnod kell szülőként, hogy a tiszta ivóvízhez való jog alapjog. Ebből adódóan kiharcolhatod az intézménynél, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a tisztító berendezés beépítését illetően.

Ha nem vagy az ólomszennyezésben érintett, akkor is érdemes lehet tisztító berendezést használni, attól függően, hogy nálad milyen a csapvíz állapota. 

Erre ügyelj a víztisztító berendezés kiválasztása és használata során

Lényeges szempont a vízgarancia, tehát legyen bevizsgálva az eredményességet illetően! Ellenkező esetben nem lehetsz biztos abban, hogy a vízszűrő hatásos lesz, hiszen ezt házilag nem tudjuk ellenőrizni. Akár nagyobb kárt is csinálhatsz egy rosszul kiválasztott tisztítóval: mikroműanyaggal szennyezhet, vagy éppen baktériumok kerülhetnek a vízbe (például nem megfelelő használat esetén).

Tudtad, hogy ha vízszűrős kancsót használsz, akkor azt hűtőszekrényben kell tárolni, ellenkező esetben könnyen elszaporodnak benne a baktériumok? Valószínűleg nem leszel komolyan beteg tőlük, de a bélflórát károsítják hosszú távon, ez pedig számos egészségi probléma melegágya. 

Természetesen a szűrőt rendszeresen cserélni kell benne. Hosszú távon jobban jársz egy beszerelhető, zárt rendszerű víztisztító berendezéssel. 

Honnan juthatsz hiteles információkhoz az ivóvíz minőségével kapcsolatban?

Amint láthatod, helyenként változik a csapból kifolyó víz állapota, hiszen a csővezeték anyagától is függ. Ezért mindenkinek magának kell utána járni, hogy az ő lakóhelyén fennállhat-e valamilyen probléma, ami miatt speciális tisztító berendezésre lehet szükség. Jó hír, hogy a lakosságnak joga van megismerni az ivóvíz összetételével kapcsolatos információkat.

Megosztunk néhány hasznos forrást, amely segítségedre lehet:

Nemzeti Népegészségügyi Központ ivóvízzel kapcsolatos információi

Ólom a vízben! facebook csoport

ivovizem.hu

Továbbá jó szívvel ajánlom, hogy hallgasd meg a teljes előadást Azari Katalin ivóvíz tanácsadó vegyészmérnöktől! A felvétel az EGYéleted ONE tagok számára elérhető: csatlakozz, szeretettel várunk!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük