Szénhidrátforrás vagy szénhidrátban gazdag?

szénhidrátforrás élelmiszerek

A szénhidrátforrás valamint a szénhidrátban gazdag étel kifejezések nem ugyanazt jelentik. Ugyanígy a zsír/fehérje forrás és a zsírban/fehérjében gazdag sem.

Leginkább a szénhidrát segíti a jobb megértést, ugyanis az mindenben van, ami nem víz vagy hús. Így a tejben, zöldségekben, gyümölcsökben is, nemcsak a kenyér- és tésztafélékben.

Szénhidrátban gazdag, mégis fehérjeforrásnak tekintjük

A tejtermékeket fehérjeforrásnak tekintjük, holott jónéhányuk szénhidrátban gazdagabb, mint fehérjében (pl. tej, kefir, joghurt, tejföl).

A sajtok és túró esetében pedig a magas zsírtartalommal kell számolnunk, ami a zsírszegény változatokon kívül szinte mindegyik fajtánál magasabb a fehérjetartalomnál.

Tejtermékek közül a skyr a kedvencem, ami egyfajta átmenet a joghurt és a sajt között. Sűrű, krémes állaga miatt felhasználása igen sokrétű, sósan, natúron, édesen. Elképesztően magas a fehérjetartalma, ugyanakkor egészen minimális a zsírtartalma, és a szénhidrát sem számottevő benne.

Készítése során a tejsavót lecsepegtetik, így alacsonyabb a laktóztartalma, ezáltal egyéni tolerancia függvényében az arra érzékenyek is megkóstolhatják.

Fehérjében gazdag, mégis szénhidrátforrás

A hüvelyesek magas fehérjetartalommal rendelkeznek, mégis alapvetően szénhidrátforrások. Vagy említhetném az olajos magvakat, dióféléket, amik ugyan szénhidrátban gazdagok, jelentős zsírtartalmuk miatt inkább zsírforrásként tekintünk rájuk.

A zsírfogyasztás jelentősége

Ha már a zsírokat említem, szeretném hozzátenni, hogy a minimálisra csökkentett zsírfogyasztás javallata idejétmúlt és bizonyos esetekben egészségre káros hatásokkal járhat.

Jó minőségű zsírokra, olajokra igenis szüksége van a szervezetünknek megfelelő mennyiségben és arányban.

Számít, hogy egy ételnek milyen a zsírprofilja, azaz milyen megoszlásban tartalmaz telített, egyszeresen telítetlen illetve Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat. A zsírnak a szervezetre gyakorolt hatása tulajdonképpen ettől függ.

Az emberi test elsősorban az állati eredetű Omega 3-at preferálja, ami megtalálható a például vadlazacban, makrélában, szardellában, szardíniában.

Ha számodra a növényi olajok a szimpatikusabbak, akkor viszont érdemes a magas Omega 9 (azaz egyszeresen telítetlen zsírsav) tartalommal bíró extra szűz olívaolaj, makadámdió-olaj, avokádó-olaj, vagy a magas olajsav-tartalmú napraforgó-olaj (nem az általánosan elterjedt, hanem a hidegen sajtolt magas olajsavtartalmú változat) közül válogatni.

Ezeknek a használata azért előnyösebb a többi növényi olajjal szemben, mert nem borítja az amúgy is ingatag Omega 3-6 arányt.

Ügyelj a makrotápanyagok arányára!

Ezt azért jó tudni, hogy ha valamiről azt olvasod, hogy csudajó fehérjeforrás, akkor jusson eszedbe, hogy talán a szénhidráttartalma is jelentős.

Vagy hogy hiába sok a fehérje a tökmagban, mégsem feltétlenül jó ötlet egy egész zacskóval elrágcsálni, mivel a benne található nagy mennyiségű zsír miatt a napi kalóriaigényed egyharmadát fogyasztod el.

Másfelől az ételeid összeállításánál is előnyös lehet tisztában lenni az egyes ételcsoportok tápanyagtartalmával, mert többszáz kalóriát tudsz megspórolni egy-egy alapanyag párosítás elkerülésével.

Például egy alapból fehérjedús babfőzelékre nem szükséges nagy adag színhúst tenni feltétnek, kiválóan megteszi egy tükörtojás is. Az olajos magvakkal pedig szénhidrátban szegény salátákat tudsz feltölteni zsírral és fehérjével.

Fontos ismernünk az ételeinkben előforduló makrotápanyagok arányát

Szénhidrátok és zsírok aránya – nem vagyunk egyformák

Nem vagyunk egyformák. Ezért nem mondhatjuk, hogy általában mindenkinek ilyen vagy olyan arányban kellene fogyasztania a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket…

Anyagcsere típus szerint három fő kategóriát különböztetünk meg.

Ha kiderül, hogy melyik típusba tartozol, akkor már könnyebb személyre szabni az étrendedet.

Erről a témáról, illetve hogy hogyan derítheted ki, hogy melyik táplálkozási típusba tartozol, olvass Az anyagcsere típus diéta cikkemben!

Ha kérdésed van a szénhidrátforrásokkal, zsír- és fehérjeforrásokkal illetve a makrotápanyagokkal kapcsolatban, tedd fel bátran itt, vagy csatlakozz az Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás Facebook csoportomhoz, ahol bármikor kérdezhetsz, és ahol rendszeresen kivesézünk életmódváltással, aktualitásokkal kapcsolatos kérdéseket!

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük