Ezeket vesd be a szúnyogok ellen

szúnyog csípés közben

A szúnyogok ellen úgy érdemes védekezni, hogy elsőként a megelőzésre fordítunk gondot: meg kell akadályozni, hogy bejussanak az épületbe. Ezért most mutatok néhány tippet, hogy hogyan védekezhetsz ellenük a kertben, a lakás körül. 

Majd néhány épületen belüli védekező eszközt is javaslok. Végül pedig azt nézzük meg, hogy mit lehet tenni a szabadban, kirándulások alkalmával.

Kültéri szúnyogriasztó módszerek

Számold fel a pangóvizes területeket!

Mivel a szúnyoglárvák vízben fejlődnek, fontos, hogy a kertben ne legyen huzamosabb ideig pangó víz. Ha esővizet gyűjtesz, akkor gondoskodj arról, hogy ne tudjon semmilyen rovar bejutni a tartályba, fedd le!

Szúnyogriasztó növények

Ültess a kertbe olyan növényeket, amelyeknek az illatát nem kedvelik a vérszívók, számunkra azonban kellemesek, és még hasznosak is. Ilyen például a borsmenta, a levendula, a rozmaring, a macskamenta, a kakassarkantyúka és a citromfű.

Természetesen így is előfordul, hogy a szúnyogok megpróbálnak bejutni az épületbe. Nézzük most meg, hogy mit tehetünk a házon belül!

Beltéri szúnyogriasztás

Szúnyogháló

Ez a leghatékonyabb védekezési mód: legyen minden ablakon szúnyogháló. Azonban még így is betévedhet egy-két hívatlan vendég, ha egy kis időre nyitva felejtjük az ajtót. Ezért további praktikákra is szükség lehet. 

szúnyogháló ablakon és szúnyog rajza piros körben áthúzva

Növények és illóolajok

A lakásban is tarthatunk olyan növényeket, amelyeknek az illatát nem kedvelik a szúnyogok: fentebb már felsoroltam ilyen néhány ilyen növényt. 

Párologtathatsz rovarriasztó hatású természetes illóolajokat is, ilyenek például: a citromfű, citronella, szegfűszeg, fodormenta és a levendula.

Elektromos szúnyogriasztó

Vannak ultrahanggal működő riasztók, és vannak olyanok is, amelyek biocid hatású szert párologtatnak. Sajnos ez a mi szervezetünkbe is bejuthat, így használatuk erősen megfontolandó.

A bőr védelme a szúnyogok ellen

Ha a szabadban tartózkodunk, akkor csak annyit tudunk tenni, hogy a saját testünktől próbáljuk távol tartani a vérszívókat.

Megfelelő ruházat

Tudjuk, hogy a hőségben nem mindig kellemes hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot hordani, de ha sok szúnyog van körülöttünk, akkor muszáj így öltözni.

Szúnyogriasztó szerek, permetek

A patikákban is lehet kapni szúnyogriasztó sprayket. A hosszabb hatóidejűek sajnos általában sok mesterséges vegyszert tartalmaznak. De ha erősen fertőzött helyre utazunk, akkor célszerűbb ezeket bevetni (a hatékonyságról és hatóidőről mindenképpen tájékozódjunk az egyes termékek esetében).

Egyéb helyzetben választhatunk természetesebb készítményt, és ezzel fújjuk be magunkat gyakrabban! Sőt, mi is készíthetünk szúnyogriasztó szert.

Szúnyog elleni szerek házilag

Mi magunk is készíthetünk szúnyogriasztót különböző illóolajok felhasználásával.

szúnyog ellenes illóolaj és levendula virágok és szúnyog rajza piros körben áthúzva

Azonban az nem feltétlenül lesz jó, ha összekeversz mindenfélét, amit otthon találsz, sőt a legtöbb illóolajat nem szabad hígítatlanul használni. Az sem mindegy, hogy mit milyen célból vetünk be. 

Ezért megkérdeztem András Angéla illóolaj szakértőt, hogy mit javasol. Ő a következőt ajánlotta:

„Itt is több minden bevethető.

1. A doTERRA egyedülálló készítménye a terrashield vagy

Cinnamon (fahéj),

Levendula, Peppermint (borsmenta), Lemongrass, Geránium, Lemon Eucalyptus, Citronella, Eukaliptusz, Cedarwood, Clove (szegfűszeg), Hyssop (izsóp), Wild Orange (narancs), Spearmint (fodormenta), Rozmaring,…

Pl.

  • 4 csepp doTERRA Blue Tansy (kék varádics)
  • 4 csepp doTERRA Citronella
  • 4 csepp doTERRA Levendula
  • 4 csepp doTERRA Eukaliptusz

240 ml-es szórófejes üvegbe összeönteni, vízzel felönteni.

Permetezd oda, ahol távol akarod tartani a bogarakat….

Én általában borsmentát, lemongrasst, gerániumut cseppentek egy 2 ml – és golyós üvegbe és felöntöm frakcionált kókuszolajjal, ha nincs kéznél a terrashield és azzal kenegetem magam.”

Ha maradt még kérdésed szúnyogriasztással kapcsolatban, tedd fel bátran kommentben!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük