Enélkül ne kezdj bele az életmódváltásba!

Enélkül ne kezdj bele az életmódváltásba!

Biztosan Te is hallottad már azt a mondatot, hogy „Valamiben úgyis meg kell halni!”.

Igen ám, de nem mindegy, hogy addig milyen minőségben éled az életedet. Egészségesen, a maga teljességében vagy testi-lelki betegségekkel tarkítva.

Ha megjelenik egy egészségügyi probléma az életedben, akkor az életminőséged romlani kezd és ez az állapot hajlamos hirtelen egészségromlásba fordulni. Gyorsan elveszítheted az életed feletti kontrollt. Ha nincs időd (pénzed) az egészségedre, lesz időd (pénzed) a betegségedre – tartja a mondás. És azt se felejtsd el, hogy az állapotod kihatással van a környezetedre, a családodra, a munkádra is.

Dönthetsz úgy, hogy azon kiváltságosok közé szeretnél tartozni, akik nemcsak most, hanem idős korukban is egészségesen élnek. Ehhez most kell megtenned az első lépést.

Elmondom neked, hogy mi az az 5 alapvető tulajdonság, ami nélkül nem érdemes életmódváltásról beszélni.

1. Felelősségvállalás

Emberként hajlamosak vagyunk magunkra a külső körülmények áldozataként tekinteni.

Ezzel a hozzáállással az a legnagyobb baj, hogy elhiszed, hogy semmi beleszólásod nincs az életedbe, kiadod a kezedből az irányítást .

egy nő ül az autóban és a kormányt fogja a kezével

Pedig a felelősségvállalás óriási szabadságot ad, hiszen senkitől sem kell függővé tenni a saját dolgaidat, nem kell másokat megváltoztatni, irányítani, kérni.

Mindenki, így Te is lehetsz a saját életednek a főszereplője. Felnőtt emberekként hozhatsz döntéseket, vállalhatsz felelősséget, és tehetsz lépéseket a saját boldogságod érdekében.

Eldöntheted, hogy egy terméket megveszel vagy sem – annak ellenére is, hogy folyamatosan manipulálják a vásárlási szokásaidat, ízlésedet, egészségről alkotott képedet. Ha tudod, hogy mit veszel és mit eszel meg, akkor nincs hatalmuk feletted.

Választhatsz a tv műsorok, a social média tartalmak között. Válthatsz munkahelyet és magad választhatsz házastársat.

Soha nem volt még ilyen elfogadó és információ-gazdag évtized, mint most. Mégis, mintha a kényelem miatt átengednénk egy sor döntést másoknak. Az állandó rohanásban, a szerepeink közötti egyensúlyozásban nincs energiánk állandóan ébernek lenni, körültekintően dönteni.

Ahogy egy betegség esetén választhatod a szenvedő szerepét, úgy törekedhetsz a probléma megoldására is. Ha pedig megvan az elhatározás részedről, akkor meg fogod találni a hozzá vezető utat – szakembert, módszert.

Hidd el, hogy a saját egészségedért csak Te tudsz felelősséget vállalni, senki mástól nem várhatod!

2. Önismeret

Azt kérdezed, hogy mi köze az önismeretnek az egészséges életmódhoz? Hát nagyon is sok, sőt, ez az alapja mindennek.

egy nő a tükörben nézi magát

Hogy tisztában vagy-e a képességeiddel, az erőforrásaiddal. Hogy bízol-e magadban. Hogy milyen hitrendszerek szerint reagálsz és hozol döntéseket. Hogy képes vagy-e érzelemszabályozásra. Hogy milyen szokások vezérelnek nap mint nap.

Ott van benned egy sor tulajdonság, képesség, amiket bátran használhatsz.

Előfordulhat, hogy amikor a tulajdonságaidat listázod, megindul egy párbeszéd magadban. Felhozol egy pozitívumot, majd a következő gondolatoddal le is rombolod és önigazolást teszel mellé. Folyamatos ellentmondásba kerülsz saját magaddal, végül eljutsz oda, hogy nem is vagy jó semmiben. Ismerős?

Az agyad mindent megtesz annak érdekében, hogy komfortzónán belül tartson, ezzel megvédve a kudarcoktól. Mindent megtesz, hogy a legismertebb, legkényelmesebb választásokat kelljen meghoznod.

Kell az önismeret, hogy tudatosítsd és felszínen tartsd a benned lévő értékeket.

3. Forráskritikusság

Ismerős a szituáció, amikor keresel valamit az interneten és egymásnak ellentmondó cikkekre bukkansz?

egy nő laptop előtt ül és kétségbeesetten fogja a fejét

Óriási kihívás az információk szűrése, főleg mikor a találati eredmények nem a megbízhatóság alapján vannak sorrendben, hanem a keresőmotor preferenciái és a cikket író marketing-tudása alapján.

Belépett az életünkbe a mesterséges intelligencia is, amiben ugyan nagy potenciál van, de nekünk átlagembereknek fenntartásokkal kell kezelni.

Még mi, holisztikusan gondolkodó szakemberek is sokszor lemaradásban vagyunk a legújabb kutatások terén, de a jellemző az, hogy nagyon sok hazai dietetikus, orvos jó 50 évvel el van maradva a korszerű irányzatoktól.

Elég csak az élelmiszerekre gondolni. A tej élet, erő, egészség vagy a tej csak a bociknak való? Margarint egyél vagy vajat? Naponta ötször egyél keveset vagy este hat után ne egyél?

Vagy ott vannak az termékcímkék. Egy tudatos embert nem lehet átvágni vagy manipulálni hangzatos feliratokkal, mert tudja, hogy mit kell megnéznie az összetevők között, hogy a vásárlás mellett döntsön vagy sem.

Fontos, hogy tisztában legyél az alapokkal ahhoz, hogy magabiztos döntéseket tudj hozni.

4. Módszerismeret

Az információ önmagában csak adathalmaz, tudássá akkor válik, ha gyakorlatba ültetve alkalmazod, szokásokat alakítasz ki belőle.

A tudatos életmód elérésével kapcsolatban van egy modellem, ami minden fontos pillért tartalmaz, logikusan egymásra épülő módon.

tudatos életmód szintjei

A tudatossági szinteket egy emeletes ház szimbolizálja, ahol a legfelső szintre igyekszünk, és csak akkor költözhetünk feljebb, ha az adott emelet kihívásait teljesítettük. A szintek alulról felfelé haladva:

  • alvás,
  • folyadékfogyasztás,
  • rendszeresség,
  • mennyiség,
  • összetétel,
  • minőség és
  • tudatos életmód.

A biokémiai folyamatokba most nincs lehetőségem belemenni, de akit érdekel, a Súlyos Utazás – Tudatos életmóddal az egészséges fogyásért című könyvem részletezi az összes elméleti és gyakorlati tudnivalót.

A lift az egész épület tartóoszlopa, szimbolizálja mindazokat a körülményeket, tényezőket, kapcsolatokat, amelyek befolyásolhatják a mindennapi tudatos döntéseinket – többek között az önbecsülés is itt foglal helyet. Általában itt keresendő minden elakadás forrása. Ha a lift nincs rendben, akkor nem tudsz felsőbb emeletre jutni.

Ez a modell kezdetben csak a táplálkozás köré épült, de mára sokkal szélesebb jelentéstartalommal bírnak az egyes emeletek.

5. Rugalmasság

Ha viszonylag gyorsan tudsz alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ha rugalmasabban tudsz hozzáállni a dolgokhoz, ha könnyedebben fogod fel a problémákat, sok felesleges stressztől tudod megkímélni magadat.

Időnkét történnek olyan változások, amik mellbevágnak, de alkalmazkodni kell hozzájuk. Szabad toporzékolni, megélni a változás okozta feszültséget, vagy a hirtelen tehetetlenség érzését. De ha az első sokk elmúlta után képes vagy távolabbról ránézni a helyzetre, megláthatod a neked szóló üzenetet, azokat az előnyöket, amik téged szolgálnak.

Rugalmas lehetsz a céljaidat illetően is. Az nem kérdés, hogy kellenek célok, hogy legyen, ami hajt előre, amiért nap mint nap lépéseket teszel.

Azonban nincs olyan előre meghatározható cél, amiről teljesen biztosan tudhatod, hogy téged szolgál. Könnyen lehet, hogy egy adott célt elérve rádöbbensz, hogy nem ez a vágyad, esetleg túl nagy árat fizettél érte.

És egy cél nem írhat felül mindent. A hozzá vezető úton lesznek olyan döntési pontok, ahol priorizálnod kell. És lehet, hogy akkor és ott, az aktuális helyzeted alapján döntve eltérsz a kitűzött céltól.

Aztán meg kudarcnak éled meg, marcangolod magad, hogy erre sem vagy képes.
Ezektől a belső feszültségtől kímélheted meg magadat, ha a célra irányként tekintesz. Ez persze nem mentesít a felelősségvállalás alól, de megadja a döntés szabadságát.

A tudatos életmódra se úgy tekints, mint végcélra, hanem egy irányra, egy útra, amely soha nem ér véget! Onnantól, hogy elindulsz ezen az úton, az életed folyamatos életmódváltás, fejlődés, növekvő önismeret, új információk feldolgozása, új szokások kialakítása.

A célt olyan értelemben kell megfogalmaznod, hogy mit akarsz elérni általa. Aztán, ha szükséges, engedd meg magadnak az irányváltoztatást.

erdei út

Azt se feledd, hogy rugalmas akkor tudsz lenni, ha nyugodt, higgadt tudsz maradni egyes helyzetekben. Ehhez az kell, hogy fejleszd magadban a stresszel szembeni megküzdés képességét, tanulj meg stresszkezelési technikákat alkalmazni.

Szóval a lecke fel van adva! Legyél nyitott az új ismeretekre, vértezd fel magad tudással és azt ültesd a gyakorlatba. De az első és legfontosabb, hogy elhidd, hogy Neked is van beleszólásod az életedbe. Ezzel a prevenciós szemlélettel nemcsak a jelenben élvezheted az egészséges élet előnyeit, hanem jó esélyed van az aktív, kiegyensúlyozott, boldog időskorra is.

Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, vagy kellene egy kis támogatás és motiváció, gyere az EGYéleted ONE klubba.

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük