Módszerek a hétköznapi nőiesség megéléséhez

hosszú hajú nő csukott szemmel az ég fele néz, boldogság sugárzik az arcán

Nőnek lenni maga a csoda. Csoda, mert olyan képességekkel és adottságokkal jövünk a világra, amiket kizárólag nőként birtokolhatunk. Sajnos a modern világ elfeledtette velünk ezeket az egyedülálló tulajdonságainkat és leszoktatott minket a női eszköztárunk használatáról.

Velünk, nőkkel szemben olyan elvárásokat támaszt a társadalom, a környezet és támasztunk mi magunk is, amelyeknek lehetetlen megfelelni. A nagy megfelelési kényszerben pedig megfeledkezünk magunkról, elfáradunk, frusztráltak, fénytelenek vagy éppen harciasak leszünk.

Ács Krisztina coach, motivációs előadó és tréner, a Nőerő alapítója arról mesélt, hogy miért jó nőnek lenni a mai világban. Előadásában – amely alapján a cikk készült – emlékeztet bennünket a női mivoltunk szépségeire, segít elindulni a vágyott életünk felé vezető úton.

Mert minden egyes nő megérdemli, hogy saját maga vágyott életét élje!

De tudjuk egyáltalán, hogy mire vágyunk? Te nőként tudod, hogy mire vágysz?

Az életünk során szerepeket játszunk. Bizony, szerepeket. Te mit válaszolsz arra a kérdésre, hogy ki vagy? Elmondod a nevedet, a foglalkozásodat, a családi állapotodat.

De azt tudod, hogy ki vagy Te ott legbelül, a címkéken túl? Tudod, hogy honnan jöttél és merre tartasz? Tudod, hogy milyen sorsfeladattal születtél?

Mielőtt azon kezdenél gondolkodni, hogy a sorsfeladatod a rák ellenszerének megtalálása, vagy a rabszolgák felszabadítása, elárulok egy titkot.

Az életben minden ember legnagyobb sorsfeladata az, hogy boldogan éljen. Hogy végződnek a mesék? „Boldogan éltek, míg meg nem haltak.”

De mit jelent a boldogság? Tudod, hogy a te belső boldogságod miből fakad?

hosszú hajú nő sétál egy virágos mezőn

Nőiség és nőiesség

Tudod, hogy mitől vagy nő? Először is, meg kell különböztetnünk a nőiség és a nőiesség fogalmát.

Nőnek születtél, női szerveid vannak, menstruálsz, képes vagy gyermeket szülni. Ennek megfelelően neveltek pici lánykorodtól fogva. Ez kialakított benned egyfajta hitrendszert, aminek vagy meg akarsz és meg tudsz felelni, vagy küzdesz ellene. De a nőiség ellen nem lehet küzdeni!

A nőiességed viszont egy tulajdonságokkal felruházott csoda, amit Te irányítasz. Hogyan? Először is el kell ismerned, hogy miben vagy jó, és be kell ismerned, hogy miben kell változtatnod. Legyen reális önképed, önbecsülésed, ne az határozzon meg, hogy ki mit gondol rólad.

Nem elég nőnek lenni, annak is kell látszódni. És nem elég nőnek látszódni, annak is kell lenni. Rajtad, a tudatosságodon múlik, hogy milyen hatással vagy az emberekre.

A hitrendszer hatása a nőiességre

A hitrendszered határozza meg a mindennapjaidat. Azt, hogy hogyan éled az életedet, hogyan reagálsz a környezetre, hogyan gondolkodsz, mit engedsz meg magadnak és mit tudsz befogadni. Meghatározza, hogy hogyan gondolkodsz a férfiakról, hogyan éled meg a nőiességedet.

A hitrendszered három dologból áll össze:

  • a környezeted sajátosságaiból, ahova beleszülettél,
  • a családod viselkedéséből, szokásrendjéből és
  • a saját egyéni képességeidből.

A hitrendszered láncon tart, mint kiskutyát a póráz. Egy darabig el tudsz szaladni, aztán megtorpansz és visszajössz.

Mi a megoldás? Fel kell ismerni a hitrendszeredben, hogy mik azok a blokkok, amik fogva tartanak. Ami miatt nem tudod felhőtlenül megélni a nőiességet, amit kaptál az élettől.

Ugyanakkor ott van benned egy nagy csomó érték is, amit talán nem is tudsz magadról. Vagy csak nem mered bevallani vagy felvállalni, mert a családod szokásrendje nem engedi.

A blokkok felismeréséhez és letevéséhez, valamint az értékeid felimeréséhez szakember segítségére van szükség. Tudod miért? Mert nem tudod, hogyan változtass. Mert csak egyfajta hogyant ismersz, mert ebben szocializálódtál, ez a hitrendszered, az alapgondolkodásod.

Mert nem az a kérdés, hogy akarsz-e változtatni, vagy milyenné szeretnél válni, hanem a kérdés mindig a hogyan.

Szerepek és nőiesség

Emberként millió szerepnek kell megfelelned.

  • Mindennek az alapja a nemiség, amilyennek születtél. A női mivoltod miatt lehetsz feleség, édesanya, befolyásolja a munkádat és még egy csomó mindent.
  • A feleség szerepében partnere kell lenned a férfinak. Ha szülők vagytok, akkor is meg kell maradnotok női-férfi szerepben a kapcsolatotok érdekében.
  • Az édesanya szerepben inkább a gyermekednek adod oda az idődet, energiádat, ahelyett, hogy saját magadra fordítanád azt.
  • Ezután jön a munkád, a foglalkozásod, hogy könyvelő vagy, árufeltöltő, rúdtáncos vagy éppen színésznő.
  • A boltban vásárló vagy, az orvosnál beteg, a szállodában pedig vendég.

Jó, ha mindig az aktuális szerepednek megfelelően tudsz viselkedni. A legfontosabb viszont, hogy ne ragadj bele egy szerepbe. Sok nő felvesz egy álarcot és minden szerepében azt viseli – például szigorú főnököt játszik otthon is, anyáskodik mindenki felett vagy cicababaként próbál gyereket nevelni – ezzel pedig pont a nőségét, önmaga lényegét veszíti el.

nő superman ruhában

Az pedig nem igaz, hogy a nők gyengék. Aki képes koordinálni, menedzselni egy családot, egy háztartást, helytállni a munkájában, és még bájosan mosolyogni a szomszéd Margit nénire is, az bizony nem gyenge. Nőiesen gyengédnek viszont kötelező lennünk. Azt a lágyságunkat, nőiességünket, huncutságunkat nem szabad elveszíteni, ami egyébként nekünk jól áll, a férfiaknak meg nem.

A férfiakkal ellentétben mi váltogathatjuk a hajszínünket vagy a szempillánkat rebegtetve megkérhetjük a benzinkutas fiút, hogy segítsen tankolni, aki ettől erős férfinak fogja érezni magát. Képzeld el ugyanezt egy férfitől!

Ha tudod használni az eszközeidet úgy, hogy ne váljál nevetségessé, hogy nem kihasználod a másikat, hanem elősegítesz egy szituációt a gördülékenyebb, mókásabb, kedvesebb befejezésre, akkor nyitva áll előtted a világ, hogy meghódítsd.

De ehhez merned kell gyengének és gyengédek lenni.

Merj segítséget kérni!

Merd bevallani, ha segítségre van szükséged és merj segítséget kérni olyan emberektől, akikre tényleg számíthatsz.

Ha pihenésre van szükséged, akkor pihenj! Ha ez nem fér bele a hitrendszeredbe, akkor kérj segítséget annak megváltoztatásához!

A segítség különböző formákban érkezhet.

Első és legfontosabb, hogy csak attól kérjél tanácsot – az életed bármely területén -, aki már legalább ott tart, ahova te szeretnél eljutni. Akire azt mondod, hogy „Na, neki aztán könnyű!”. Tudd, hogy mindig a „Na, neki aztán könnyű!” mögött van a legtöbb munka. Ha azt látod, hogy valaki jól van a bőrében, a nőiességében, akkor kérdezd meg tőle, hogyan csinálja. Segíthet a saját példáján keresztül, vagy ahhoz a szakemberhez irányít, aki neki is segített.

két nő bizalmasan beszélget

Soha, de soha ne hallgass azokra az emberekre, akik benne maradnak a rosszban, akik félnek, akik lebeszélnének téged a változásról, mert az az ő frusztrációjukról szól.

Női társaság és nőies dolgok

A mai világban a nőiesség nagyon a látszatról szól, valójában azonban ennél sokkal többet jelent. Ha megnézel egy olyan filmet vagy festményt, ami az elmúlt század közepéig készült, akkor láthatod, hogy ott a nők valóban nők voltak.

Mindegy, hogy mosónő vagy úriasszony, mindenki a saját maga közegében képviselte a nőiességet. Egész egyszerűen azért, mert nőies dolgokkal foglalkoztak. Faluhelyen összegyűltek a fonóban, fontak, hímeztek, vagy kukoricát morzsoltak, közben énekeltek, kibeszélték a férfiakat. A női energiák pedig elkezdtek működni.

Tudományos tény, hogy minél több nőies dolgot csinálsz, annál több ösztrogén termelődik benned, minél több ösztrogén termelődik benned, annál nőiesebb vagy.
A férfi pedig megreagáló gondolkodású, azaz minél nőiesebb vagy egy kapcsolatban, a férfi annál férfiasabb melletted.

Tehát jó hatású, ha olyan körökbe jársz, ahol minél több nő van együtt ugyanazzal a céllal. De vigyázz, ne amazonképzőbe menj! Nem az a cél, hogy harcolj a férfiakkal, azzal az ellenkezőjét éred el! Mi velük vagyunk egy egység, sok mindent csak velük együttműködve tudunk elérni.

három idősödő nő nevet, jól érzik magukat egymás társaságában

Élvezd a magaddal töltött időt!

Képzeld el, hogy összezárnak egy olyan személlyel, akit nem kedvelsz! Egy napra, egy hétre, egy évre, egy életre. Hogy éreznéd magad?

Abba belegondoltál már, hogy a nap minden egyes percében magaddal vagy?
Na ezért fontos, hogy önmagadat a lehető legjobban megismerd és a lehető legtöbbet kihozd magadból.

Teljesen mindegy, hogy hány éves vagy, hogy mennyi idő van még előtted. A jövőd elkezdődött. Te döntöd el, hogy éled.

Teljesen mindegy, hogy milyen nővé akarsz válni. Csak olyan nővé váljál, aki valóban szeretnél lenni! Ne foglalkozz azzal, hogy mit várnak el tőled!

Egyetlen dolgot tanulj meg! A mindennapi örömödet add meg magadnak ma! Ugyanis az öröm az egyetlen olyan erőforrás, ami kizárólag pozitív hatással van az életünkre.
Meg kell tanulnod magadnak örömet okozni! Írj tele egy lapot örömforrásokkal és tudatosan kezdj el minden nap legalább egyet megcsinálni belőle! Közben pedig ne felejtsd el tudatosítani magadban, hogy milyen szerencsés vagy. Milyen szerencsés vagy, hogy megeheted azt a sütit, megihatod azt a pohár bort, nyakig merülhetsz egy kád habos vízben vagy meghallgathatod a kedvenc zeneszámod.

egy nő csukott szemmel fekszik fürdőkádban, habos vízben, boldog

Amikor elkezded örömmel feltölteni az érzelmi tartályodat, elindulsz afelé, hogy minél hamarabb megéld a boldogságos női létedet.

A teljes előadás az Urald az Életed! Online Egészségkonferencián hangzott el. Ha szeretnéd meghallgatni, akkor szeretettel várlak az EGYéleted ONE csoportban, ahol a támogató közösség mellett számos más, lelki és testi egészséggel kapcsolatos témájú szakmai anyag is a tiéd lehet. Mindez közérthető és gyakorlatias formában, kérdezési lehetőséggel, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhess.

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük