A napvédelem eszközei – ne csak a naptejre gondolj!

nap naptejből formázva naptejes tubusokkal körülvéve

A napvédelem nyáron alapvetően szükséges, bár sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet. Talán úgy gondolják, hogy „ha száz éve sem volt még naptej, akkor nekünk mi bajunk lehet?”

Ez sajnos azonban nem így működik. Ma már erősebb az UV-sugárzás, sőt ma rengeteg kemikália vesz körül minket, ami tovább nehezíti a káros szabadgyökökkel, oxidatív hatásokkal szembeni küzdelmet. Ezért nekünk ma már tudatosan kell figyelnünk a sejtjeink épségére.

A napégés ellen azonban nem elég magunkat bekenni, és nem is mindegy, hogy mivel. Most röviden mutatok néhány tippet a bőr védelmével kapcsolatban.

Napégés elleni tippek

Kalap

Ez a klasszikus eszköz ma is jó szolgálatot tesz, de önmagában persze nem elég. A megfelelően árnyékoló kalap valójában sosem megy ki a divatból. Élj a lehetőséggel!

Napszemüveg

Ne feledkezz meg egyik legfontosabb kincsedről: a szemed világáról. Sokan kényelmetlennek tartják, hogy a nagy melegben napszemüveget is viseljenek. Pedig nagy mértékben hozzájárulhatunk így a szemünk védelméhez.

Nem mindegy, hogy mikor napozol…

Azt már biztosan tudod, hogy délelőtt 10 és délután 15 órakor nem érdemes a napon tartózkodni, amennyiben ez elkerülhető. Ha mégsem tudod máshogy megoldani, mert például szabadtéri munkád van, és ebben az időszakban is dolgoznod kell: akkor különösen tarts be minden napvédelmi intézkedést, amit most felsorolva látsz itt!

Megfelelő naptej, napvédő krém

Naptejek, krémek tömkelege közül választhatunk ma már. A legideálisabb a magasabb SPF faktorszámú, ásványi alapú készítmények használata. Fehér bőrűek és gyermekek esetén legalább 40-eset érdemes választani, de mindenkinek biztonságosabb lehet a magasabb faktorszámú készítmények használata.

Vannak már olyanok is, amelyek nem hagynak fehér foltot a bőrön, így nem kell attól tartanunk, hogy furcsán fogunk kinézni.

Ezek azonban nem védenek egész nap, főleg, hogy az izzadással vagy úszással le is jön a jelentős része, ezért naponta többször fel kell vinni a bőrre.

nap naptejből formázva egy nő hátán

Antioxidánsok belül és kívül is

A káros oxidatív, rákkeltő ill. öregítő hatásokkal szemben antioxidánsokkal érdemes védekezni: ezt például sok zöldséggel, gyümölccsel érhetjük el, és különböző antioxidáns tartalmú gyümölcs- és zöldségkoncentrátumokkal. Ezek természetesen önmagukban nem elegendőek, de nagy mértékben hozzájárulnak a sejtek védelemhez.

Fontos a megfelelő vitaminellátottság: a vitaminok közül több is antioxidáns hatással rendelkezik.

Vannak olyan antioxidáns tartalmú krémek, szérumok, amelyeket szintén érdemes bevetni legalább az arcon. Gyakran csak akkor élünk ezzel, amikor már megjelennek a ráncok, pedig előtte is érdemes lenne gondolni rá, hogy nagyobb védelmet kaphasson a bőr a káros folyamatokkal szemben. Ezeket persze ne napozás előtt kend magadra, az UV-sugarakat nem védik ki, napégés elleni védelemre nem alkalmasak!

Napégés kezelése – ha már megvan a baj

Ha már megvan a baj, akkorkicsit nehezebb dolgunk van, de a helyzet nem reménytelen.

Íme néhány eszköz, amelyet ilyenkor bevethetsz:

Gyógynövényes készítmények

Támogatni tudja a gyógyulást az aloe vera, a körömvirágos és kamillás készítmények is. Van, aki a hideg tejtermékekkel (tejföl, joghurt) való kenegetésre esküszik. A shea vaj is nagy mértékben enyhítheti a kellemetlen tüneteket, és gyorsíthatja a regenerációt.

Amit kerülj ilyenkor:

  • az ásványi olajok,
  • a smink,
  • az ecet és egyéb savas anyagok,
  • a szárító hatású alkoholos készítmények.

Illóolajok

Az illóolajok is nagyszerű segítőtársaink lehetnek ilyenkor. Azonban vigyázz: vannak illóolajok (pl. citrusfélék olajai), amelyek fényérzékenységet okozhatnak. Ezért érdemes szakértő tanácsát kérni ebben az ügyben.

Megkérdeztem András Angéla illóolaj szakértőt, hogy napégés ellen mi mindent vethetünk be. Ő a következőket javasolja:

„Többféle megoldás is lehet. Én most Nemes Erika Csodapatika évszakok című könyvéből osztok meg egyet, ami nem csak napozás utáni hűsítő, hanem leégésre, kiütésre, csípésre, illetve még szőrtelenítés utánra is jó:

  • 100 ml aloe vera vagy kövirózsa gél (natúr, illatmentes)
  • 40 csepp doTERRA levendula illóolaj
  • 10 csepp doTERRA varádics vagy 20 csepp doTERRA cickafark illóolaj
  • 20 csepp doTERRA eukaliptusz vagy 10 csepp doTERRA borsmenta illóolaj

Keverjük össze és tegyük tetszőleges tároló edénybe.

Napégésre a fentieken kívül még használható a helicrysum (olasz szalmagyopár), tömjén, cédrus, mirha, copaiba.”

A nyári egészségvédelem persze jóval többről szól, mint a napvédelem. Nézz bele a folyadékfogyasztásról szóló összefoglalónkba is, mert nem mindegy, hogy mivel töltjük meg a poharunkat.

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük