Az inzulinrezisztencia kezelése – ne csak a táplálkozásra gondolj!

inzulin résistance felirat és egy kanál cukor

Az inzulinrezisztenciát komolyan kell vennünk, hiszen gyakran 2-es cukorbetegségbe csaphat át. De nem is kell eljutni a diabéteszig: az IR már önmagában is lerontja az életminőséget, az energiaszintet, és számos egészségügyi probléma fakadhat belőle.

A jó hír azonban az, hogy nagyon jól kordában lehet tartani, és megelőzhető az állapot súlyosbodása. 

Ne csak a táplálkozásra gondoljunk: a teljes szervezetet és a lelki folyamatokat is vizsgálni kell ahhoz, hogy kiderítsük: mi mindent kell helyretenni, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt, ami ki fog hatni az anyagcsere folyamatokra, így a cukorháztartásra is. De ne ijedj meg, nem olyan bonyolult a dolog.

Feller Erika holisztikus táplálkozási tanácsadó, labordiagnosztikai szakember és okleveles aromaterapeuta összefoglalta nekünk a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezelhető az inzulinrezisztencia. Szó lesz arról, hogy mire kell ügyelni azon kívül, hogy ne együnk finomított szénhidrátokat. A végén látni fogod, hogy ha odafigyelsz ezekre a részletekre, akkor jóval egészségesebb és energikusabb életet élhetsz, mint eddig, és talán még egy kicsit hálás is leszek azért, hogy az inzulinrezisztencia állapota felhívta a figyelmedet néhány lényeges megoldásra. Lásd meg benne a fejlődési lehetőséget, ami aztán értékeket hozhat az életedbe!

Feller Erika előadása alapján nézzük meg először röviden, hogy mi az az inzulinrezisztencia, aztán pedig azt, hogy hogyan tudunk elindulni a megoldás felé vezető úton.

Mi a cukoranyagcsere szerepe, és mi az inzulinrezisztencia?

A cukoranyagcsere szabályozza a glükóz sejtekhez való eljutását illetve annak felhasználását. Ebben nagy szerepe van az inzulinnak, hiszen ennek a hormonnak a segítségével veszik fel a sejtek a glükózt, amely energiaforrás lesz a számukra.

A glükóz a táplálék emésztése és felszívódása után kerül a vérbe, amelynek útján eljut a sejtekhez. A glükóz mint egyszerű szénhidrát tehát egyébként alapvető energiaforrás, azonban nem mindegy, hogy milyen táplálékból nyerjük és mennyit. 

A felesleget a szervezet elraktározza elsőként glikogén formájában (a májban és az izmokban). Ha megtelik a glikogén raktár, akkor zsír formájában fog raktározódni.

A lassan felszívódó szénhidrátok lassabban emelik a vércukorszintet, és a szervezet sokkal könnyebben tudja kezelni.

A finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok hirtelen megemelik a vércukorszintet, és ez inzulinrezisztencia esetén még nagyobb kihívás elé állítja a testünket.

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek kevésbé érzékenyek az inzulinra, így több inzulin szükséges a glükóz sejtekbe jutásához, így a vércukorszint csökkentéséhez. Egy ideig még kompenzálja ezt a szervezet fokozott inzulintermeléssel, azonban egy idő után a hasnyálmirigy Langerhans-sejtjei kimerülhetnek, nem tudnak majd többlet inzulint termelni, így kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. 

Ez a folyamat azonban megelőzhető, és az inzulinrezisztencia terén jelentős javulást érhetünk el életmódváltással. Ezt Feller Erika saját magán is megtapasztalta, hiszen ő maga is érintett. 

Először is meg kell vizsgálni azokat a tényezőket az életünkben, amelyek az IR kialakulásához vezethettek.

Milyen okozói lehetnek az inzulinrezisztenciának?

Először is érdemes megemlíteni, hogy magának az inzulinérzékenységnek a csökkenése bizonyos élethelyzetekben átmenetileg előfordul, például stressz hatására, növekedési hormon hatására, várandósság alatt. Az inzulinrezisztencia állapotáról akkor beszélünk, amikor ez a jelenség tartóssá válik. 

Erre az állapotra hajlamosítanak:

  • a túlzott szénhidrátfogyasztás, finomított szénhidrátban és telített zsírokban gazdag ételek fogyasztása, vitaminszegény, de kalóriadús táplálékok: tehát általában a természetestől eltérő, feldolgozott ételek,
  • a mozgásszegény életmód,
  • alváshiány, a cirkadián ritmus felborulása,
  • tartós stressz, 
  • túlzott koffeinfogyasztás,
  • a bélflóra egyensúlyának felborulása, kevés rost bevitele,
  • gyulladásos folyamatok, amelyeket felerősíthet például a magas omega-6 tartalmú olajok (pl. napragorgó olaj, repce olaj) fogyasztása és a stressz,
  • egyéb hormonális gondok megléte, pl. pajzsmirigy problémák: ebben az esetben az egyik felerősíti a másik problémát is fordítva is. 
egészségtelen szénhidrátdús gyorsételek
Az inzulinrezisztencia a modern életmód miatt vált tömegessé

Mi minden segíthet az egyensúly helyreállításában?

Általában elmondható ugyan, hogy kerülni kell a finomított szénhidrátokat, és oda kell figyelni a mennyiségre, a rendszeres étkezésre.

Azonban a táplálkozást személyre kell szabni, mert nem egyforma az anyagcsere típusunk, a hormontípusunk. A különböző embereknek különböző ételek tudják túlstimulálni az érzékenyebb hormontermelő mirigyüket. Ezeket mind számításba kell venni, és természetesen az egyéni ételérzékenységeket is. 

fermentált zöldségek befőttes üvegekben
A fermentált zöldségek segítenek a bélflóra helyreállításában

Ahogy fentebb már olvashattad: nem csak a táplálkozáson múlik a dolog. Amire még ügyelni kell:

  • A stresszt és a problémákat elkerülni nem mindig tudjuk, viszont tudni kell kezelni. Találj olyan módszert, ami számodra stresszcsökkentő hatású. Van, akinek a tánc, van, akinek a meditáció, van, akinek egyéb szabadidős tevékenység jelent örömet, tehát ez is nagyon egyéni.
  • Ügyelj az alvás mennyiségére és minőségére: ezek jelentős mértékben befolyásolják a hormonrendszer működését, és hatással vannak az inzulinérzékenységre is. 
  • A mozgásnak és az izmok glükózfelvételének is jelentős szerepe van. Sokan meglepődnek rajta, de vékony embereknek is lehet inzulinrezisztencia: ez esetben izmot kell építeni.
  • Támogasd a bélflórádat rostok fogyasztásával! A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását nem véletlenül szokták kihangsúlyozni, nem csak a vitaminok miatt. A magvak, például útifű maghéj és a lenmag és segítségedre lehetnek. Az inulin fogyasztása (például a csicsóka tartalmazza) is a bélflórát támogatja, valamint a fermentált zöldségek is.
  • Túlsúly vagy elhízás esetén törekedj a testsúlycsökkenésre, hiszen ez a súlytöbblet jelentős rizikófaktora nemcsak az inzulinrezisztenciának, hanem számos egyéb egészségi problémának (amelyek gyakran éppen az inzulinrezisztenciával függenek össze).
  • Bizonyos táplálékkiegészítők sokat segíthetnek: ügyelj a magnéziumra: ennek különösen nagy szerepe van, ahogy a D-vitaminnak is, de nem elhanyagolható a B-vitaminok és a C-vitamin szerepe sem.
  • Sokan számolnak be például a mioinozitol jótékony hatásáról. 
  • Vannak IR-ellenes gyógynövények is, mint a berberin, a kecskeruta, a ganoderma, azonban ha gyógyszert is szedsz, akkor konzultálj szakemberrel. A kecskerutát például csak gyógyszer nélkül szabad alkalmazni.
  • Van olyan helyzet, amikor szükség lehet gyógyszeres kezelésre is a súlyosbodás megelőzésének érdekében, ilyenkor általában a metformint szokták alkalmazni.
  • Láthatod, hogy egyszerre több életterületen is változásokat kell bevezetni, személyre szabottan. Ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki elvezet a számodra megvalósítható útra. Feller Erika nemcsak az IR területének szakértője, hanem laboratóriumi analitikus is, így kiválóan tudja értelmezni a laboreredményeket, illetve javaslatokat is tesz különböző vizsgálatok elvégzésére szükség esetén.
gyertyák és kövek relaxáláshoz
Törekedj a mentális egyensúlyra!

Amit még jó szívvel ajánlunk: hallgasd meg a teljes előadást. Az EGYéleted ONE csoport tagjaként ezen kívül még számos hasznos tudásanyag birtokosa lehetsz, amelyek elvezethetnek az energikus, kiegyensúlyozott élet felé. 

Megosztás:

A szerzőről:

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Kapcsolódó bejegyzések:

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 3. rész

Számos kellemetlen tünet mögött állhat a stressz és a magas kortizolszint. A folyamat legtöbbször visszafordítható, ha a kortizol termelődését visszaállítjuk

Tovább olvasom

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 2. rész

Ha tisztában vagy azokkal az érzetekkel, tünetekkel, amelyek a túlzott stressz számlájára is írhatók, akkor talán van időd változtatásokat beiktatni

Tovább olvasom

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 1. rész

Mára bizonyítást nyert, hogy a folyamatos stressz testi és lelki működési zavarokat okozhat. Értsd meg az összefüggést a stressz és

Tovább olvasom

Enélkül ne kezdj bele az életmódváltásba!

Dönthetsz úgy, hogy azon kiváltságosok közé szeretnél tartozni, akik nemcsak most, hanem idős korukban is egészségesen élnek. Elmondom, hogyan kezdj

Tovább olvasom

Ahol az egészséged rejtőzik: a mikrobiom-bél-agy tengely

Új betegségek elterjedésének vagyunk tanúi, amelyeknek nem ismerjük a valódi okait és hatékony megoldásait.

Tovább olvasom

Módszerek a hétköznapi nőiesség megéléséhez

Nőnek lenni maga a csoda! Ács Krisztina mesél arról, hogy miért jó nőnek lenni a mai világban.

Tovább olvasom

Így lesz a kamaszkor rémálomból kaland

„Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok. De amióta megnőttem és butaságokat beszélek,

Tovább olvasom