Spórolási tippek – egészségesen és olcsón

pénzérmék befőttes üvegben future felirattal

A neten keringő spórolási tippek sajnos nem mindegyike kíméli az egészségünket, nem mind átgondolt. Ha ártunk magunknak, az bizony nem lesz kifizetődő. Ha belerokkanunk a helytelen életmódba, akkor nem lesz, aki megteremtse az anyagi forrásokat, és gyógyszerekre, orvosokra megy majd el a temérdek pénz.

Mindig is törekedtem a takarékosságra

Elárulom, hogy félig sváb családból származóként nekem a DNS-embe van kódolva a spórolás. 

Bár az idők során el-elkopott néhány gyerekkoromat meghatározó takarékoskodási célzatú szokás. Nosztalgiával gondolok vissza a nagyszüleimre, akik félbevágták a szalvétát, és a megmaradt háromszögnek is csak az egyik felét használták, majd eltették a következő családi összejövetelre.

Különleges alkalom volt, amikor étterembe mentünk, de pont ezért értékeltük is. Édesapám nagyon csúnyán tudott nézni, ha italt is szerettünk volna rendelni, az ugyanis irreálisan drága volt (most sem olcsóbb ). A kólát majd otthon megisszátok – hangzott el, pedig nem is volt otthon kóla. Csak ha vendégek jöttek.

A bevásárlás heti szinten szigorúan lista alapján történt, csakis a következő hétre megtervezett menü hozzávalóit tartalmazva. Nasi, rágcsa, üdítő ritka vendég volt a spajzban, de igazság szerint nem is hiányzott.

Apukám mindent megjavított, ami elromlott, anyukám megvarrta a zoknikat, ételt sosem dobtunk ki, a pazarlás szót hírből sem ismertük.

Nem hiszem, hogy egy tanári és egy vasutas fizetésből másfajta hozzáállással kigazdálkodható lett volna évente a tengerparti nyaralás, ahova a vasutas kedvezménnyel ingyen utaztunk, és vittük a löncshúst meg a rántott patisszont.

Másképp nem épült volna meg a családi házunk, nem lett volna megtakarításuk, amiből a tanulmányainkat és az életkezdésünket megfinanszírozták, és amiből nyugdíjas éveik is pénzügyi szempontból biztosított.

A világ sokat változott, és bár megengedhetjük magunknak, hogy italt is rendeljünk az étteremben, a hozott minták mélyen beépültek, ami segít ésszel IS élni.

Ne pánikoljunk, egyszerűen legyen természetes a spórolás!

Az EGYéleted a mindennapi tudatosságot hirdeti. Elsődleges fókuszában az életmóddal, táplálkozással kapcsolatos, egészséget célzó döntéseink állnak. A testi egészségmegőrzés mellett – úgy érzem – az előttünk álló „7 szűk esztendő” a lelki és mentális egyensúly megőrzését/megteremtését is megköveteli.

Készüljünk fel tudatosan, hogy az anyagi kérdések ne váljanak egészséggyilkos stresszfaktorrá!

pénzérmék és fa és spórolási tippeket összeíró férfi tollat és pénzt tartó kezei és füzet
Legyen a spórolás természetes a mindennapok során

Facebook csoportomban összegyűjtöttünk jópár spórolási trükköt, amelynek segítségével takarékosabb lehet a háztartásunk, és egyben az egészségünket és a környezetünket is óvjuk velük.

A javaslatokat ezúton is köszönöm a csoport tagjainak. Még gyűjtöttem hozzájuk párat, így állt össze az alábbi összefoglaló.

Ezek nagyrészt már kipróbált ötletek. Nézzük őket akkor!

Spórolási tippek – egészséges táplálkozás olcsón

Ételre mindig szükség van, és a költségeink jelentős százalékát általában erre is költjük. Sajnos ezen a téren kering a legtöbb tévhit. Ezért kezdjük a spórolási tippeket az olcsó egészséges ételekkel!

Egyik ismerősöm kollégiumi szobatársa annak idején úgy próbált spórolni, hogy szinte mindig háztartási kekszet evett, mert azt tudta megvenni kedvező áron. Ezt javasolta a többi ismerőseinek is, boldog volt, hogy ezzel a módszerrel valóban sikerült pénzt megtakarítania. A sokat bulizó és nem kevés alkoholt fogyasztó kortársai életmódjához képest természetesen bölcs utat választott.

De mi van a háztartási kekszben? Fehér búzaliszt, cukor, adalékok. Ha üres kalóriával próbálunk jóllakni, az hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya, elhízás, a hormonrendszer felborulása később sokba fog még kerülni…

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekből kevesebb kell

A minőségi élelmiszerek viszont egyre drágábbak, a zöldség, a gyümölcs és a hús ára már most egekben van. Na nem mintha egy sima fehérlisztes kenyér olcsó lenne….

Amikor válogatunk az élelmiszerek között, akkor vegyük számításba, hogy az egészséges élelmiszerekből kevesebb is elegendő, hamarabb jóllakunk tőlük. Figyeld meg, hogy egy minőségi étrend – ami az egyéni igényekhez is igazodik – mennyire elégedetté tud tenni!

Ráadásul a fogyással elérhetjük, hogy kevesebb kalóriára legyen szükségünk. Erről olvashatsz a Mennyibe kerül a túlsúly? cikkemben.

A szénhidrátokban gazdag, ámde vitaminokban és ásványi anyagokban szegény étrendnél a szervezet gyakorlatilag éhezik. Többet és többet kíván, mégsem jut hozzá ahhoz, amire igazán szüksége lenne.

Egészséges étrend olcsón – így szerezd be az alapanyagokat:

  • Ha teheted, akkor kezdj el magadnak növényeket termeszteni, amit csak tudsz. Ha csak néhány fűszer vagy gyógynövény számára van helyed és időd, akkor azt.
  • Nézz körül, hogy vannak-e a közeledben termelők, akiktől helyben tudsz vásárolni! Lehet, hogy többen is vannak, csak nem túl hatékony a marketingjük, és nem találsz tőlük posztokat közösségi médiában. Érdeklődj több forrásból, több embertől!
  • A húst, a tejterméket és a tojást is próbáld hasonló módon beszerezni, vagy pedig megbízható hentestől, aki segít kiválasztani a költséghatékony megoldást!
  • Vásárláskor tartsd szem előtt a „drágább nem biztos, hogy jobb minőségű” alapelvet!
  • Készítsd bevásárlólistát, tervezd meg előre a heti menüt! Ha lehet, ne menj éhesen vásárolni. Ilyenkor az ember ösztönösen begyűjt felesleges dolgokat is.
  • Tartósításra lehetőleg ne a fagyasztót használd! Válassz olyan megoldást, ami később nem igényel áramot, maximum az elkészítés idejére, például befőzés vagy aszalás.
  • Vezess listát arról, hogy mi hol olcsóbb, vannak-e valahol akciók a közeledben! Figyeld a közeli lejáratú termékeket, ezeket olcsóbban megveheted.
  • A hűtő fagyasztóját használd inkább arra, hogy ha valamiből túl sokat főztél, akkor a felesleget dobozold be és fagyaszd le! Jól fog jönni azokra a napokra, amikor nincs idő főzni.

Most nézzük meg a főzéssel kapcsolatos spórolási tippeket is!

Hiszen általában olcsóbb és egészségesebb az otthon készített étel, mint a készen vagy félkészem vásárolt menük.

Spórolási trükkök a főzés és sütés során

Ha csak teheted, főzz ételrendelés helyett. A munkahelyre is vigyél otthon készített ebédrevalót. Hogyan tudod csökkenteni a kiadásokat a főzés során?

  • Készíts olyan fogásokat, amely gyorsan elkészülnek, így kevesebb energiát kell felhasználni!
  • A hosszabb főzési időt igénylő ételekhez használj kuktát! A légnyomásnál nagyobb nyomás megnöveli a forráspontot, így száz foknál magasabb hőmérsékletet érhetünk el. Így jóval gyorsabban puhul meg a száraz bab és a hús. Az előző éjjel beáztatott  száraz hüvelyesek főzési ideje mindössze negyed órára csökkenthető (legalábbis húsoknak szánt  fokozaton). A kukta magasabb nyomáson akkor is jól működik, ha pár perccel hamarabb kikapcsoljuk a tűzhelyet alatta.
  • Az elektromos kerámia főzőlapot kapcsoljuk ki minden főzés vége előtt pár perccel! Még fog adni annyi hőt, hogy elég legyen a befejezéshez. Gáztűzhely esetén ez sajnos nem igaz.
  • A sütőt viszont akár negyed órával a sütés vége előtt kikapcsolhatjuk elektromos- és gázsütő esetében is, mivel a zárt térben jobban megmarad a kellő mennyiségű hő.
  • Tartós élelmiszerekből tárazz be előre! Erre később még kitérek. Válaszd a nagyobb kiszereléseket, mert általában így jobban megéri!
  • Vizsgáld át alaposan a főzési-sütési szokásokat! Például sok helyen szokás minden vasárnap desszertet készíteni. Gondold át: biztosan ragaszkodsz-e hozzá? Nem elég csak konkrét ünnepnapokon? A szervezetnek nincs rá szüksége.

Ha már desszertnél tartunk: ha úgy érzed, hogy túlzottan kívánod édeset, akkor annak lelki és hormonális okai is lehetnek. Erről olvashatsz a Túlevés és sóvárgás cikkemben. Ha megoldod a valós problémát, akkor tényleg annyit és azt fogsz kívánni, amire valóban szükséged van.

zöldségek és kés és vágódeszka takarékos főzéshez
A főzés során jópár spórolási tippet bevethetünk

A főzés és sütés során alkalmazható energiatakarékossági trükköket fentebb már olvashattad. Nézzük most meg a mosás során alkalmazható spórolási tippeket!

A már kidobásra ítélt ételek megmentői: Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank már 406 áruházból és 132 élelmiszer-forgalmazótól gyűjti össze az élelmiszer-feleslegeket. 2021-ben 8 millió kilogramm élelmiszert mentettek meg, ami naponta több mint 21 ezer kilónak felel meg. Így 250 ezer rászorulónak tudtak segíteni, ráadásul környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható a tevékenységük.

Spórolási trükkök – mosás

A mosásnál egyszerre takarékoskodhatunk az energiával és a mosószerrel is.

Energiatakarékosság tippek – a mosási program és hőfok

Nézd át a mosógéped kézikönyvét: biztosan a legideálisabb programon mosol? A hőfokot is tudatosan állítsd be: néhány esetben szükséges lehet a 60 fok, de nem annyira szennyezett ruháknál általában 30 fok is elegendő. Megszokásból gyakran 40 fokon mosunk akkor is, amikor elég lenne 30 fokon.

Milyen mosószert válassz?

Természetesen nem a legolcsóbb a legjobb. Hiszen ha rossz a mosóhatása vagy kikezdik a bőrt a vegyszermaradványok, akkor valójában nem spóroltunk semmit. Nem beszélve a környezeti hatásokról…

Tapasztalatok alapján takarékos megoldások lehetnek:

  • Házilag készített mosógél mosószóda és reszelt mosószappan felhasználásával: van, aki csak összekeveri nagyjából 2:1 arányban, és így teszi be a gép dobjába a ruhák közé egy mosószer-adagolóban. Van, aki forró vízben feloldja a keveréket, és kihűlve mosógél lesz belőle.
  • Mosótojás: sokáig kitart, újratölthető.

(Ha Neked is van jól bevált takarékos mosószered, kérlek, hogy oszd meg velünk kommentben!)

Biztosan kell öblítő?

Az öblítő használata nem feltétlenül szükséges. Tapasztald ki, hogy nélküle is rendben lesznek-e a ruhák! Ha igen, akkor ezt a kérdést ki is pipálhatod.

Elképzelhető, hogy a mosószóda fehér foltot hagy a ruhákon. Ez esetben használhatsz savas öblítőt: 1-2 evőkanál ecetet vagy 1-2 kávéskanál citromsavat. Kivéve, ha tiltja a mosógép használati utasítása.

Érdemes konzultálni szakszervizzel is, mert volt már olyan eset, hogy a savas öblítő hozzájárult az alkatrészek korróziójához, vagy éppen ragasztóanyagot oldott fel, tönkretéve az öblítő adagolóját. Ha tönkremegy a gép, akkor azzal nem spóroltunk semmit.

Spórolási tippek a háztartásban – Milyen mosógépet válassz?

Ha van egy jól működő mosógéped, akkor természetesen átugorhatod a kérdést. De ha épp most lesz aktuális a csere, akkor az energiatakarékosságon túl vedd figyelembe a dob nagyságát is!

Egy nagyobb családban olyan mosógép választása lesz az ideális, amibe több ruha fér. Így ritkábban kell beindítani, kevesebb energia és víz fogy.

Biztosan szükséges a szárítógép használata?

Egy-két évtizede még mindenki jól megvolt szárítógép nélkül is, hiszen a ruhák anélkül is meg tudnak száradni. Most is nélkülözhető. Ne fogyasszunk energiát arra, ami magától is végbemegy, ha kicsit lassabban is.

Persze ha nem fér el a szárító a lakásban, akkor tovább kell gondolkodni. Ebben az esetben fontold meg, hogy tudsz-e valahova néhány sor szárítókötelet szerelni, vagy elkerülhetetlen a szárítógép használata!

A takarékosság lényege az, hogy csak azt és annyit használunk, ami és amennyi valóban szükséges.

ruhával teletöltött mosógép takarékos mosáshoz
Tudatos mosási módszerekkel is sok energia és víz megtakarítható

Takarékossági tippek – Takarítás

A takarítás során a takarítószerekkel és a melegvízzel tudunk spórolni. De nyilván ne azon az áron, hogy piszkos maradjon a lakás…

Nézzük meg, hogy hogyan lehet hatékonyan és egyben spórolva tisztán tartani a környezetünket:

Takarítószer – készíts házilag olcsón 1 perc alatt!

Hacsak nincs éppen valami durvább fertőző betegség a családban, nem kell mindent agyonfertőtleníteni. Hosszú távon gyengítjük is vele a szervezetünket, nagyobb eséllyel alakul ki allergia.

Ezért nyugodtan próbáljunk ki házi praktikákat! Az itt felsorolt módszerek egyébként eltakarítják a mikrobák egy jó részét is, és sok bolti vegyszernél is hatékonyabban teszik csillogóvá a felületeket:

Egy szuper és olcsó házi tisztítószer, ami alkalmas az egész fürdőszoba, a konyhai mosogató takarításra, vízkőoldásra, zsíroldásra és ablakpucolásra is egyben:

Az, hogy „olcsó és házi”, talán elrettentő lehet. Valójában rendkívül erős a tisztító hatása!

Tegyél egy üres fél literes fújós flakonba 8-9 teáskanál citromsavat, 8-9 csepp teafa, citromfű, kakukkfű, levendula vagy valamilyen citrusféle illóolajat, 1 teáskanál decil-glükozidot (sűrű és szupererős zsíroldó növényi tenzid, ami szintén sokáig kitart, ha egyszer megvesszük), majd töltsd fel vízzel. Tehetsz hozzá 1-2 evőkanál olcsó alkoholos italt is (pl. olcsó vodka, házipálinka), nem feltétlenül kell, de fokozza a hatást, és ha kicsit túltolod a citromsavat, segít kiküszöbölni azt, hogy ragadjon a szer.

Csavard rá a fújós flakon tetejét és rázd össze. Kész is.

A tapasztalat alapján minden ragyog tőle. Erősen vízköves felületeknél egy plusz adag citromsavat még segítségül lehet hívni, de alapvetően elég szokott lenni.

Egy flakonnyi adag költsége nagyjából harmada egy átlag, jó minőségű takarítószernek, és azt még nem is számoltuk hozzá, hogy emellett ablakpucolóra sincs szükség… 

Egyéb használható olcsó takarítószerek a háztartásban

  • Szódabikarbóna: alkalmas a tűzhely vagy odaégett foltok súrolására.
  • Citromsav oldata vagy ecet: önmagukban is alkalmasak vízkőoldásra. Az ecet sokaknak beválik ablakpucolásra is. Ha úgy látod, hogy az erősen szennyezett felületeknél valami pluszra is szükség lenne, akkor próbáld ki a fenti olcsó házi tisztítószert!

Iktasd ki a szivacsot és az eldobható eszközöket!

  • Dörzsiszivacs helyett kiválóan lehet takarítani egy fa mosogatókefe+rongy kombinációjával. Egyébként jól tisztíthatóak, akár egy évig is kitartanak.
  • Portörléshez használj mosható mikroszálas kendőt! Nem kell hozzá semmilyen szert vagy folyadékot használni, szárazon is lehozza.

Takarékos háztartás-felmosáshoz

Vannak olyan speciális felületek, padlók, amelyek csak az előírt szerekkel tisztíthatók. Ezekhez csakis azt használd, ami elő van írva.

Egyéb felületek: egy kis mosogatószer bőven elég lehet a felmosóvízhez, a mennyiség a szennyezettségtől függ, ki kell tapasztalni.

Ha már itt tartunk, akkor nézzük meg a takarékos mosogatás titkait!

Takarékos mosogatás

Géppel vagy kézzel?

Ez a kérdés gyakran felmerül akkor, amikor spórolási tippekről van szó.

Ha csak a telepakolt gépet indítjuk egy takarékos rövid programon, akkor ezzel sem teszünk rosszat magunknak. Hiszen van, amikor reggeltől estig dolgozunk, és örülünk, ha a családtagokra jut idő… Ilyenkor jól jön a gép.

Kézi mosogatásnál sokkal inkább tőlünk függ a felhasznált víz mennyisége és a hőmérséklete is. Ha ügyesen és víztakarékosan csináljuk (nem mindent folyóvízben mosva, maximum gyors folyóvizes öblítést alkalmazva), akkor szép eredményeket érhetünk el a spórolás terén.

Mivel mosogassunk?

A takarításhoz hasonlóan itt is a házi mosogatószer az egyik leghatékonyabb és egyben legolcsóbb megoldás. Íme egy szuper recept:

Keverj össze 4-5 kávéskanál szilárd citromsavat egy kávéskanál xantánnal (természetes anyagú gélképző). Ha előre elkevered őket, akkor nem lesz csomós, amikor ráöntöd a meleg vizet. Önts rá nagyjából 600 ml meleg vizet, keverd csomómentesre! Tegyél hozzá 100 ml decil-glükozidot, amiről fentebb a takarítószereknél már olvashattál. Keverd össze az egészet, és töltsd bele egy 750 ml-es mosogatószeres flakonba. Időt takarítasz meg, ha 2 ilyen flakonod is van, mert így dupla adagot készíthetsz egyszerre.

Kész is, indulhat a mosogatás! A mosogatószer már megvan hozzá, de mi a helyzet a szivaccsal?

Az eldobható mosogatószivacs helyett van tartósabb megoldás is: természetes anyagokból készült mosogatókefe. Válassz olyat, aminek cserélhető a feje. Egy jó minőségűnél a feje kitart egy fél évig is, a nyél évekig. Könnyen tisztítható, a mosogatószivaccsal ellentétben nem lesz büdös.

Sokan szeretik a luffa tökből készített szivacsot, ami mosható, így szintén tartós és természetes eszköz.

Spórolási tippek – Víztakarékosság

  • Fürdés helyett zuhanyozzon a család!
  • Használj víztakarékos zuhanyfejet: a kisebb mennyiségű víz nagyobb nyomáson jön ki, és jobban tisztít. Miközben szappanozod/tusfürdőzöd magas, zárd el a csapot (ugyanígy fogmosás közben is)! Így minimális  mennyiségű vízzel le lehet zuhanyozni. Van, aki órával méri a zuhanyzóban eltölthető időt. De ha folyik a víz, csak amikor éppen muszáj, akkor nem is biztos, hogy szükség van az időmérésre, ami van, akit stresszelne.
  • Ne locsold a gyepet és betont! Van, ahol már kötelező ennek betartása.
  • Igyál csapvizet. A víztisztító beszerzése jobban megéri, mint palackozott ásványvizet venni.
vízzel teli gömböt tartó kezek víztakarékosságot jelképezve
A vízzel akkor is spórolnunk kellene, ha jobb helyzetben lenne a gazdaság

Spórolási trükkök és fűtés

Ez különösen fontos kérdés most mindenki számára: mit tegyünk, hogy ne fázzunk, és ne költsük a fizetésünk jelentős részét fűtésre?

  • Ha teheted, vesd be a kályhát/kandallót is!
  • Gondold át, hogy szükséges-e az egész lakást fűteni. Ha vannak olyan helyiségek, amelyeket tudsz nélkülözni télen, azt csak annyira fűtsd, hogy ne legyen fagy.
  • Ha most megteheted, szigeteld a házat, cseréld a nyílászárókat, ha nem jól szigetelnek!
  • Hacsak nincs kisbaba a családban, állíts be alacsonyabb hőfokot, mint szoktál. Inkább öltözz fel jobban bent is.

További energiatakarékossági tippek

  • Járd körbe a házat kívül-belül, és nézd meg, hogy biztosan a legtakarékosabb világítást alkalmazod-e az egyes helyeken!
  • Az elektromos eszközök kikapcsolt állapotban is fogyasztanak energiát, ha áram alatt vannak. Gondoskodj arról például egy kapcsolós elosztóval, hogy áramtalanítva legyenek, ha nem használod őket! A kivétel természetes a hűtőszekrény.
  • Ha van nagyon régi, sokat fogyasztó elektromos berendezésed, akkor érdemes elgondolkodni a cserén.
elosztó és konnektort kihúzó kéz
Az éppen nem használt eszközök ne legyenek áram alatt

Vasalás és szépségápolás – csak ami tényleg szükséges

  • Sok kisgyermekes anya a vasalást időhiány miatt is erősen korlátozza. Ha Te is így vagy vele, akkor ezt a bekezdést ugord át! Ha viszont szeretsz mindent, az ágyneműket is átvasalni, akkor gondold át, hogy biztosan szükséged van-e rá. Dolgozni és iskolába nyilván nem megyünk gyűrött ruhában, de az ágynemű akkor is szépen kirúgja magát néhány nap használat után, ha nem vasaljuk ki.
  • Legyél csinos, de gondold át, hogy ha egyenes hajad van, akkor feltétlenül akarod göndöríteni? Ha göndör, akkor feltétlenül akarod vasalni? Minden szépségápolási módszeredet szükségesnek tartod?

Takarékos utazás

  • Most már alaposan meg kell fontolnunk az autó használatát. Amikor csak teheted, a tömegközlekedést, kerékpárt vagy a gyaloglást válaszd. Egy kis plusz mozgásnak sem utolsó, így az egészségedet is támogatod ezzel.
  • Ha mégis szükséges az autó, fogjatok össze környékbeli emberekkel, akik hasonló útvonalon közlekednek! Ne egy-két ember üljön az autóban, hanem annyi vagy majdnem annyi, ahány befér. Így a költséget el tudjátok osztani.

További pénzspórolási módszerek

Felesleges előfizetések és hírlevelek lemondása

  • Valljuk be, a  televíziós műsorok jelentős százaléka nem túl magas színvonalú… Gondold át, hogy biztosan szükséged van a tévére? Ha igen, akkor szelektálj a műsorok között nagyon tudatosan, nézd kevesebbet!
  • Ha nincs rá szükséged, akkor viszont búcsúzz el a kábeltévé előfizetésedtől. Van, akinek csak megszokásból van előfizetése, de könnyedén le lehet mondani.
  • Vedd sorra a többi előfizetésedet is! Ha tudsz sorozatok nélkül élni, akkor próbálj meg megválni az ehhez kötődő szolgáltatásoktól. Cserébe élvezd a való élet szépségeit, vagy olvass egy-egy jó könyvet a könyvtárból! A lelked is meg fogja hálálni.
  • Iratkozz le a számodra nem annyira releváns hírlevekről! Így nem fognak csábítani az „ellenállhatatlan” ajánlatok. Alkalmazz hirdetésblokkolót a gépeden, rengeteg felesleges és idegesítő ajánlattól kímélheted meg magad!

Használd újra!

Használtan is szép és jó állapotú ruhákat tudsz beszerezni. Ha nem veszünk mindenből újat, hanem újra felhasználjuk a meglévőt, azzal a környezetet is védjük.

Ugyanez vonatkozik a bútorokra és sok más tárgyakra is.

Vezess költségvetést!

Vezesd bevételeidet és kiadásaidat egy spórolási táblázatban. Ha minden vásárlás után előveszed, akkor egy-két perc alatt meg is vagy a frissítéssel.

kiadásokat összeíró férfi kezei tollal és számológéppel és füzet
Kövesd nyomon a kiadásokat

Spórolási tippek – Mibe fektesd a tartalék pénzt?

Sokan gondolkodnak most azon, hogy ebben a gazdasági helyzetben mibe érdemes fektetni? Euróba? Dollárba?? Ingatlanba??? Egyik ismerősöm szerint ezek is bizonytalan befektetések. Ezért ő a kevés tartalék pénzét tartós élelmiszerbe fekteti. Minden vásárlásnál vesz egy kevés plusz tartós élelmiszert, amit külön raktároz. Egy táblázatban vezeti a lejárati időket. Ha eljön az adott időpont, akkor majd elfogyasztja és cseréli őket.

Nem kell pánikvásárlást csinálni! De jó, ha van otthon egy kicsit tartalék.

Ha van lehetőséged, használd ki az egészségpénztár előnyeit!

Ha van hiteled, járj utána, hogy tudsz-e kedvezőbb megoldásra váltani. Pénzügyi tanácsadók segíthetnek, de légy résen! Óvatosan válassz tanácsadót, ajánlás alapján.

palacpersely és papírpénz pénz spórolásához
Egy kis gondolkodással több pénz maradhat a zsebünkben

Add el azt, ami már nem kell!

Nézz szét, hogy van-e olyan bútor, ruha, játék vagy bármi, ami másnak még jól jön, de Neked már nem kell. Ha van, akkor kínáld eladásra!

Neked van még valamilyen spórolási tipped?

Ha igen, akkor oszd meg velünk hozzászólásban. Ötleteljünk együtt, segítsünk egymásnak. Köszönjük szépen előre is minden kedves olvasó nevében!

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük