Mennyibe kerül a túlsúly?

mennyibe kerül a túlsúly
mennyibe kerül a túlsúly

Spórolás fogyással

Kedves 10, 20, 30, … akárhány kg túlsúllyal rendelkező embertársam, elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatsz meg azzal, ha az ideális testsúlyodra lefogysz?

Mindig is azt vallottam, hogy a túlsúly egy rendkívül összetett dolog, egy tünet, és számos tényező áll mögötte. És persze, könnyű azt mondani, hogy fogyjál le, meg különben is minek eszel annyit stb. Ezek a vádaskodások, megbélyegzések, és egyáltalán a túlsúlyos emberekhez való negatív hozzáállás távol áll tőlem. Sokan vannak, akik kiegyensúlyozottnak, boldognak érzik magukat súlyuktól függetlenül. És ez rendben is van így.

„Nem fáj még eléggé”

Hiszen ne a társadalmi elvárásoknak való megfelelés irányítson bennünket, hanem a saját belső igényünk a hosszú és egészséges életre. Zárójelben megjegyezném – őszintén és kicsit nyersen – hogy egyvalamit viszont nem tudok elfogadni, amikor megy a panaszkodás, hogy ez fáj, meg az fáj, meg a sok gyógyszer, jönnek az ízületi és gerinc problémák stb., és az illető képtelen az egészsége érdekében változtatásokat eszközölni. És itt most arra gondolok, amikor nem áll szándékában, nem AKAR, nem hajlandó változtatni. Mert úgy már nem kényelmes. Kedves életmód- és táplálkozás tanácsadó tanárom mondja mindig, hogy „mert még nem fáj eléggé”.

Ez nyilván általánosítás, és tisztában vagyok vele, hogy minden ember helyzete más, szóval ne kövezz meg érte. Óriási tisztelettel fordulok azok felé, akik felismerik a helyzetüket, és igényük van a változásra. A legmélyebb elköteleződéssel igyekszem segíteni őket az úton, és támogatom az együttműködéseink során.

Pénzügyi megközelítés

De ennek a cikknek nem is ez a témája, csak kicsit elkalandoztam. Egy olyan aspektusból szeretném megközelíteni a túlsúlyt, amelyre eddig valószínűleg nem gondoltál. Ez pedig nem más, mint egy leegyszerűsített pénzügyi kalkuláció a szükséges kalóriák és az ételek elkészítési költségének felhasználásával.

Jolika, a példa

Vegyünk egy 36 éves 120 kg-os hölgyet példaképp, aki 168 cm magas. Alapanyagcseréje 1640,8 kcal a képlet alapján (nők: 655 + (9,6*súly kg) + (1,8*testmagasság cm) – (4,7*életkor). Ez az a kalóriamennyiség, amire szüksége van a szervezetének a normális működéshez. Mivel a példánkban szereplő hölgy, nevezzük Jolikának, nem fekszik egész nap, hanem jön-megy, dolgozik, 1969 kcal-t simán elhasznál a szervezete.

Jolikának az alapanyagcseréje 65 kg mellett 1112,8 kcal lenne, ami a mozgásával arányos szorzóval megemelve is 1335 kcal. Ez 634 kcal-val kevesebb, mint a 120 kg fenntartásához szükséges energiamennyiség.

Na és itt jön a lényeg!

Találtam egy táblázatot egy blogcikkben (https://maradokapenzemnel.blog.hu/2018/07/17/ennyibe_kerulnek_a_legismertebb_magyar_eteleink_otthon_fozve), ahol a szerző kiszámolta a leggyakoribb magyar ételek elkészítésének költségét, belekalkulálva a „munkadíjat” (1500 Ft-os órabérrel számolva) és energiaköltséget is. A részletes, ételenkénti kalkulációt szintén a belinkelt cikkben találjátok.

Na mármost, ha mondjuk ezeket az ételeket eszi a kis család, akkor egy egyszerű átlag számításával az jön ki, hogy 1 kcal 1 Ft-ba kerül nagyjából. És el is érkeztünk a csattanóhoz.

Évi több mint 200 000 Ft többlet kiadás!

Jolika ezek alapján 1969 Ft-ot költ napi szinten az étkezésére, amiért 65 kg-osként csak 1335 Ft-ot fizetne. Éves szinten 231 410 Ft-tal többe kerül számára a túlsúlya!!

Ez a teória és számítás természetesen sok szempontból támadható, számos tényezőt nem vesz figyelembe. Rengeteg egészségesnek titulált alapanyag drágább, mint a fenti hagyományos konyha alapanyagai. De azon a tényen nem változtat semmi, hogy a túlsúly az egészségügyi kockázatok mellett többletköltséggel is jár.

Legközelebb a táblázatban szereplő ételek diétásabb verzióit fogom kiszámolni, és összevetem a hagyományos összetevőkkel elkészítettek költségeivel.

Csatlakozz exkluzív Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Érdekel más cikk is a blogban?

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük