Az életmódváltás első lépései – ITT és MOST

az itt és most jelentősége az életmódváltásban
az itt és most jelentősége az életmódváltásban

Az életmódváltás első lépései a gondolatainkban indulnak el. Amihez akár néhány bölcs mondat is hozzájárulhat.

Vasárnap este hallgattuk az online élő közvetítést Pál Feri atya szentmiséjéről. Fantasztikus gondolatai vannak! A legutóbbi prédikációja kapcsán rengeteg összefüggést találtam az elhangzottak és az életmódváltás között.

Amikor Jézus odament a halászokhoz, hogy tanítványainak hívja meg őket, azok letették hálójukat, és azonnal követték őt. Na de mégis, hogy tudták ezt a döntést olyan spontánnak tűnő módon megtenni, hogy egy szinte ismeretlen ember felszólítására otthagytak mindent? Az igazság az, hogy felismerték az ITT és MOST jelentőségét.

Viszont ahhoz, hogy képesek legyünk az ITT és MOST-ban jelen lenni, ahhoz folyamatokra van szükség. Milyen folyamatok tesznek minket alkalmassá arra, hogy felismerjük azt, hogy ITT és MOST? Itt rögtön be is hoznám a párhuzamot, mégpedig a fogyással, életmódváltással kapcsolatos döntés meghozatalának fontosságát.

Ki tudja felismerni az ITT és MOST-ot?

Aki erre készül, aki várja, aki arra figyelmes, és nem csak vágyakozik utána. Aki erre rá van hangolódva. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt, mint amikor napokig fáj a fogad, tudod, hogy keresned kéne egy jó fogorvost, és akkor a barátnőd szomszédjának a testvére a kapuban elmeséli a tapasztalatait a fogorvosáról, pedig nem is kérdezted. Én amúgy is hiszek ezekben a jelekben, abban, hogy ha valamire ki van élezve a figyelmem, azt elém fogja tenni az univerzum. És az eddigi együttműködéseim is mind alátámasztják ezt. Ha valaki úgy keres fel, hogy mondhatni véletlenül kerültem a látószögébe, de ő pont azon a reggelen kelt fel azzal a bizonyos elhatározással, akkor az egy fantasztikus és sikeres sztori lesz. Több vendégem is beszámolt arról az élményéről, hogy abban a pillanatban, amikor megszületett benne a döntés, akkor hirtelen a „semmiből” ott teremtem 

Ki képes felismerni, hogy kit kövessen?

Azok alkalmasak rá, akik nem szolgáltatják ki magukat annak, hogy ez mindenképp egy élményszerű dolog kell, hogy legyen. Amikor Jézus odament a potenciális tanítványokhoz, abban nem volt túl sok marketing, meggyőzés, lenyűgözés. De azok mégis képesek voltak felismerni, hogy NA EZ AZ, igen ERRE vártam, már csak mennem kell. Amikor ott állsz a meghozott döntésed után, egyszerűen érezni fogod, hogy ki lesz benne a megfelelő partnered, segítőd, támogatód anélkül, hogy lenyűgözne, szanaszét marketingelné magát a szemedben, csodát ígérne, vagy varázsolna.

Amikor valaki felismeri az ITT és MOST-ot, amikor hívja őt az a bizonyos segítő, akkor azt ő már előre átgondolta. Nem ott gondolkozik rajta, hogy menjen vagy ne menjen, mert azt már addigra csak csinálni kell. Át van gondolva. El van döntve. És ugyanígy a kísértéssel kapcsolatban is elmondhatjuk, hogy „Alkalom szüli a tolvajt”. Lehet, hogy szépen ellenállunk, ellenállgatunk, de amikor ott az a tortaszelet, meg fogjuk enni, hacsak nem döntöttük már el előre, hogy mit kezdünk ezekkel a kísértésekkel. Azért, hogy amikor jön az a bizonyos kísértés, pontosan tudjam, hogy mi történik, és pontosan tudjam, hogyan kell cselekednem.

Az életmódváltás első lépései – Ki ismeri fel az ITT és MOST jelentőségét?

Aki előzetes döntéseket tudott hozni. Nem akkor kezd el gondolkozni azon, hogy meg fogja-e inni a napi folyadékot a javaslatomra, hanem azt a döntést már korábban meghozta, hogy ami tanácsot kap, azt meg fogja tartani. Mert előre eldöntötte. Mert különben mi történik? Hát az, hogy a legjobb szakmai tudásom alapján átadom az információt, elmondom a konkrét tanácsot, hogy ebben a szakaszban most meg kell tanulni vizet inni, és a másik fél elkezdni sorolni, hogy tulajdonképpen nem szereti a víz ízét, meg hogy sosem szomjas, meg különben is.

Ki az, aki felismeri az ITT és MOST-ot?

Az, aki már előzetes jártasságra tett szert. Amikor valaki jól tájékozódik, jól informálódik előzetesen, akkor tudni fogja az irányt. És nem hagyja magát becsapni hamis ígéretekkel, különböző fogyasztóbogyókkal stb. És azt is tudni fogja, hogy kit kövessen.

Így nem lesz nehéz megtennie az életmódváltás első lépéseit. Hogy pontosan milyen lépéseket érdemes megtenni az elején majd később folytatásként, azt részletesen összefoglaltam Súlyos Utazás című könyvemben.

Csatlakozz exkluzív Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Érdekel más cikk is? Itt a blogban eléred őket.

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. Kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük