Vitaminok és ásványi anyagok, táplálékkiegészítés

vitaminok és ásványi anyagok

Az alábbi írásom a vitaminokról és ásványi anyagokról messze tudományosabb alapokon nyugszik, mint különböző női lapok hasábjain és könnyed limonádé oldalakon megjelenő cikkek, amik egymást másolgatják.

Aszkorbinsav

Kezdjük a C-vitaminnal (aszkorbinsav), mely vízben oldódó vitamin és KÖTELEZŐ szedni! Javítja az immunitást, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Gyógyítja a sebeket, égési sérüléseket, vérző fogínyt, gyorsítja a műtétek utáni gyógyulást. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatása ellen. Mérsékli sok allergiát előidéző anyag hatását. Szerepet játszik a kollagén képződésében, a fogíny, a vérerek, a csontok gyógyulásában, segíti a vas felszívódását. Javasolt mennyisége 1000 – 4000 mg között mozog (függ az évszaktól, fennálló betegségtől, kortól stb.), ettől kevesebbet nem érdemes szedni. Legjobb formája a por állagú tiszta aszkorbinsav a nap folyamán elosztva az egyenletes vérszint biztosítása érdekében.

Természetes forrásai: citrusfélék gyümölcsei, zöld és leveles főzelékfélék, paprika, paradicsom, kelvirág, burgonyafélék.

D-vitamin

Lássuk mi a helyzet a D-vitaminnal! Zsírban oldódó vitamin, melyhez a szervezet – egy bizonyos kémiai folyamaton keresztül – a napfény segítségével jut. Szabályozza a csontok, fogak képződését (a kalcium és foszfor együttes segítségével). A D-vitamin a szervezetben nagyon sok funkciót ellátó hormon, és hiánya fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmun betegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását, szerepet játszik a sejtosztódásban is. A magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei. A köztudatban elterjedt nevetségesen alacsony adaggal ellentétben a javasolt mennyiség 2000 – 10000 NE, testsúlytól függően. Gyerekeknek az abszolút biztonságos 13 testsúly kilogrammonként az 1000 NE, de ezt kettővel nyugodtan meg is lehet szorozni. A D-vitamin megfelelő felszívódásához A-vitaminra is szükség van.

Természetes forrásai: halmájolaj, szardínia, tonhal, lazac, tejtermékek, -és kellő mennyiségű napfény.

Magnézium

Fontos a D-vitamin mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot is szedni. És ha már itt tartunk, a magnéziumnak óriási szerepe van a szervezetünkben. A test egyik legfontosabb ásványi anyaga, minden egyes sejt elektromos stabilitásához hozzájárul, hiánya több betegségért lehet felelős, mint bármelyik egyéb tápanyag. A magnéziumhiány felett könnyen átsiklanak, a vérképben sem mutatkozik meg, így szerepén gyakran alábecsülik. A kezdeti hiánytünetek általában enyhék, és mivel a legtöbb magnézium a szövetekben tárolódik, lábgörcs, lábfejfájdalom, vagy izomrángások lehetnek az első jelek.

Magnéziumhiány

Egyéb korai tünetek az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság, és gyengeség. Ahogy a magnéziumhiány súlyosbodik, zsibbadás, bizsergő érzés, görcsrohamok, személyiségbeli változások, abnormális szívritmus, és szívkoszorúérgörcsök léphetnek fel. A magnéziumhiány lényegében a test összes szervrendszerét érintheti, így tünetei rendkívül sokfélék lehetnek. A vázizomzat tekintetében tapasztalható rángások, görcsök, izomfeszülés, izomfájdalom, hát-, nyak-, fejfájás, mellkasi szorítás. A simaizomzat esetében az elégtelen összehúzódás székrekedés, húgyuti és menstruációs görcsök, nyelési nehézségek, fényérzékenység formájában mutatkozhat meg. Az álmatlanság, szorongás, hiperaktivitás, nyugtalanság, pánikrohamok a központi idegrendszerre ható magnéziumhiány tünetei lehetnek. A perifériás idegrendszert érintő tünetek közé tartozik az érzéketlenség, a zsibbadás, akaratlan mozgások. A magnéziumhiány nem kíméli a szív- és érrendszert sem, többek között járhat heves szívdobogással, magas vérnyomással. Általános tünetként tapasztalható szénhidrátéhség, a só kívánása vagy a mellek érzékenysége. Tehát magnéziumra testünk minden egyes sejtjének szüksége van.

Szükséges-e a kalcium pótlása?

A D-vitamin a magnézium nélkül nem hasznosul, és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre, ha K2 vitamint is szedünk mellé. Térjünk ki egy kicsit a kalciumra!

A kalcium a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. A foszforral együtt felelős a csontok egészségéért. Nagyon sok orvos és egészségügyi tanácsadó ajánlja a szedését, de az igazság az, hogy az emberek döntő többsége bőven elég, sőt, túl sok kalciumot fogyaszt el a táplálékkal. Ugyan fontos tápanyag, mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket a csontok, illetve a szív egészsége szempontjából. Számos vizsgálati eredmény bizonyítja, hogy az emelt kalcium bevitel szívbetegséghez, ízületi problémákhoz, és erős pre-menstruációs szindrómához vezet. A kutatások azt mutatják, hogy a kalcium szedés és a nagymértékű tejfogyasztás valójában hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához. Ennek ellenére az orvosok nemcsak azt tanácsolják, hogy folytassuk ezt a rossz gyakorlatot, még azt is mondják, hogy azért nem működik, mert még mindig nem fogyasztunk elég kalciumot. Az igazság az, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztó országokban a combnyaktörés előfordulása, ami jól jelzi a csontritkulás mértékét, 50-szer magasabb, mint pl. Új Guineában és Dél-Afrikában, ahol egészen kevés tejterméket fogyasztanak.

A magnézium szerepe

Visszakanyarodva a magnéziumhoz egy gondolat erejéig; kalcium nélkül nincs élet, de megfelelő mennyiségű magnézium nélkül, ami kiegyensúlyozza a kalciumot, a meszesedés áldozatai leszünk. A magnézium több enzimatikus reakciót aktivál a szervezetben, mint bármelyik másik ásványi anyag. (Kb. 400-at, legalábbis ennyiről tudunk). A túl kevés magnézium több száz féle módon hat negatívan, és ami még nehezíti a helyzetet, hogy a magnéziumot sokkal nehezebben szívja fel a szervezetünk, mint a kalciumot. A sztenderd ajánlás szerint 2:1 arányban kell bevinnünk a kalciumot és a magnéziumot. De a magnézium felszívódási nehézsége miatt ez az arány a valóságban inkább 6:1, sőt, 8:1. A tejtermékekben 10:1 a kalcium/magnézium aránya. Ez az elképzelhető legrosszabb arány.

Az egyensúly helyreállítása érdekében éppen fordítva, minimum 2:1 arányban kéne magnéziumot fogyasztanunk a kalcium rovására. Tehát nem kalciumot kéne szedni, hanem magnéziumot. Minél több tejterméket fogyaszt valaki, annál több magnéziumot kéne szednie, hogy az egyensúlyt helyreállítsa.

Most már látjuk az összefüggést a D-vitamin, a kalcium és a magnézium között, de mi is az a K-vitamin, és mi a szerepe?

Vitaminok, ásványi anyagok – 2. rész

Csatlakozz exkluzív privát Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Megosztás:

A szerzőről:

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Kapcsolódó bejegyzések:

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 3. rész

Számos kellemetlen tünet mögött állhat a stressz és a magas kortizolszint. A folyamat legtöbbször visszafordítható, ha a kortizol termelődését visszaállítjuk

Tovább olvasom

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 2. rész

Ha tisztában vagy azokkal az érzetekkel, tünetekkel, amelyek a túlzott stressz számlájára is írhatók, akkor talán van időd változtatásokat beiktatni

Tovább olvasom

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 1. rész

Mára bizonyítást nyert, hogy a folyamatos stressz testi és lelki működési zavarokat okozhat. Értsd meg az összefüggést a stressz és

Tovább olvasom

Enélkül ne kezdj bele az életmódváltásba!

Dönthetsz úgy, hogy azon kiváltságosok közé szeretnél tartozni, akik nemcsak most, hanem idős korukban is egészségesen élnek. Elmondom, hogyan kezdj

Tovább olvasom

Ahol az egészséged rejtőzik: a mikrobiom-bél-agy tengely

Új betegségek elterjedésének vagyunk tanúi, amelyeknek nem ismerjük a valódi okait és hatékony megoldásait.

Tovább olvasom

Módszerek a hétköznapi nőiesség megéléséhez

Nőnek lenni maga a csoda! Ács Krisztina mesél arról, hogy miért jó nőnek lenni a mai világban.

Tovább olvasom

Az inzulinrezisztencia kezelése – ne csak a táplálkozásra gondolj!

Az inzulinrezisztenciát komolyan kell vennünk, hiszen gyakran 2-es cukorbetegségbe csaphat át. De nem is kell eljutni a diabéteszig: az IR

Tovább olvasom