Egészséges mesehősök – részletek a Rajzfilmkarakterek Terápiás Csoport üléseiről

mesehősök és könyvek

Napsütéses októberi délelőtt van. A csoportszobában már elfoglalták a helyüket a mesehősök a kör alakban elhelyezett székeken. Mind a nyolcan megérkeztek, már csak a mai vezetőre várnak.

Garfield, Ariel, Micimackó, Hamupipőke, Spongyabob, Shrek, Jázmin hercegnő és Elza minden héten kedden találkoznak, hogy személyiségfejlődésük érdekében meghallgassák a Mestereket. A mai ülés terapeutája Alkalmazkodás, a Súlyos Utazás könyv egyik meghatározó karaktere.

– Jó napot kívánok! – üdvözli a résztvevőket a kedves, idős hölgy. – A nevem Alkalmazkodás, és arra szeretnék a mai alkalommal rávilágítani, hogy a testnek, az agynak és a sejteknek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz.

A terapeuta leül, körbenéz, és Garfield felé fordul, akinek jól látható módon komoly kihívást jelent az ébren maradás.

garfield az egészségtelen életmódot folytató macska

– Garfield, Te előszeretettel választod az evést és az alvást minden egyéb tevékenység helyett, igaz? Miért van ez szerinted?

– Imádok enni. És aludni. Ezek a kedvenc elfoglaltságaim. – válaszolja unottan a túlsúlyos macska.

– Emögött több is van, ássunk kicsit mélyebbre. – próbálja Alkalmazkodás tovább vinni a beszélgetés fonalát.

– Ehhez értek. – zárja rövidre Garfield abban a reményben, hogy a hölgy békén hagyja.

– Értem. Elképzelhető, hogy próbálkoztál már más tevékenységekkel, és kudarcba fulladt? Lehetséges, hogy ezek a sikertelenségek meggátolnak abban, hogy újra próbálkozz?

– Hmmm. – töpreng a macska. – A mozgással már próbálkoztam. De rettenetesen fárasztó, és gyorsan alábbhagy a lelkesedésem. Szeretnék fogyni, energikusabb lenni, de nem tudom, hogyan kellene jól csinálni, ezért inkább már nem is erőltetem. A múltkor is megfogadtam újévkor, hogy január 1-jétől minden nap futni fogok. Aztán másnap kinéztem az ablakon, és láttam, hogy mindenki nagykabátban, sapkában és sálban mászkál. A hideggel nem számoltam. Azonnal elment a kedvem az egésztől. Két hónappal később ismét fogadalmat tettem, hogy nekiveselkedek a futásnak. Három napig bírtam, hogy elnyargaltam az utca végéig és vissza. A negyedik napon volt Ubul szülinapja, nem akartam megbántani azzal, hogy eltűnök arra a fél órára. Így hát inkább maradtam, és tortát ettem. Az ötödik nap meg úgy voltam vele, hogy nem dől össze a világ, ha kipihenem azt a 3 napnyi rohangálást.

Tavasszal újabb lendülettől vezérelve belefogtam egy online kihívásba. Az első nap kificamodott a bokám. Na ez annak a jele egyértelműen, hogy nekem nem való a mozgás, és úgyis tarthatatlan. Kész, befejeztem.

Alkalmazkodás érdeklődve hallgatja Garfield monológját, és miközben a válaszát fogalmazza, látja, hogy Micimackó kitartóan jelentkezik hosszú percek óta. Odabiccent, hogy megadja neki a szót.

micimackó

– Ó hát ez velem is így szokott történni. Én ugyan nem próbálkozok futással, de a fogyókúrába mindig belefogok. Elhatározom, hogy napjában csak háromszor mártom bele a mancsomat a mézescsuporba. A múltkor ezt egy hétig is bírtam, aztán nem emlékszem hogy történhetett, de egyszer csak ott találtam magam a földön négy üres mézesbödön közepette. Biztos alvajárhattam.

– Köszönjük Micimackó, hogy megosztottad velünk a gondolataidat. És Neked is Garfield, nagyon tanulságos. Nos, azt gondolom, hogy mindekettőtök esetében a fogadalom okosabb megfogalmazásával kell kezdenünk. Micimackó, nálad az érzelmi evés is közrejátszik valószínűleg, ezért szeretettel ajánlom Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása című könyvet. A tápanyagdús, kiegyensúlyozott táplálkozásról fogtok beszélgetni egy másik terapeutával.

Garfield, ami Téged illet, először is azt kell megértened, hogy a motiváció fenntartását a sikerélmények, a fejlődés érzése biztosítja. A fejlődés a regeneráció alatt történik, amennyiben az ingerek elérik a szükséges intenzitást és terjedelmet. Éppen ezért egyrészt helyesen kell megválasztani a terhelés és pihenés arányát, másrészt időt kell hagyni arra, hogy a pozitív változások bekövetkezhessenek. Gyakorlással, rendszeres ismétléssel új idegpályák alakulnak ki és rögzülnek, ám a sejtszintű változásokhoz több hónapra van szükség.

Ne fogadd meg, hogy holnaptól minden nap futni fogsz, mert előbb-utóbb ki fognak maradni napok, és elveszted a kezdeti lelkesedést. Az addigi mozgásszegény életmódból hirtelen ilyen rendszerességű terhelésbe váltani szintén nem szerencsés, inkább javaslom a mozgás fokozatos bevezetését. Az is fontos, hogy tudd, a jelenlegi állóképességedhez mely mozgásformák az ideálisak, miket lehet biztonságosan, sérülésmentesen végezni. Ebben érdemes szakember segítségét kérned, aki felmérve az állapotodat, személyreszabott gyakorlatsort állít össze Neked.

Garfield egy ásítással nyugtázza a hallottakat, majd elégedetten hátradőlve székében odakacsint Shrekre.

– Én senkihez sem vagyok hajlandó alkalmazkodni. – jelenti ki dacosan az ogre.

– Én meg mindig mindenki máshoz alkalmazkodok. – vallja be Hamupipőke szomorúan.

– Ez az alkalmazkodásnak egy másik vetülete, köszönöm, hogy behoztátok ezt a jelentés tartalmat is. A másokhoz való alkalmazkodás képessége rendkívül hasznos tulajdonság, ha a kapcsolataink jó minősége, az együttműködések, együtt élések zökkenőmentessége a cél. Aki egyáltalán nem hajlandó elfogadni mások szokásait, az nehezen talál magához illő társat. Lehet, hogy néha idegesítő egy-egy barát, mondjuk egy szamár, de ha ő elvisel és elfogad olyannak, amilyen vagy, Te is tekints el attól, ha mondjuk túl sokat beszél. Légy nyitott, barátságos, és kit tudja, lehet, hogy egy királylány is belédszeret egyszer.

– Kizárt. Nem vagyok az a szerethető fajta. Nézz rám! Egy krumpli vagyok végtagokkal, mégis kinek tetszenék? Belenézek a tó vizébe, és arra gondolok, milyen visszataszító vagyok. Nincs szükségem senkire, főleg nem a visszautasításaikra.

– Azt, hogy mit gondoljanak rólad mások, nagyban meghatározza, hogy Te mit gondolsz saját magadról. Tudod, ezen érdemes dolgozni, mert igenis értékes vagy, és ezt látnod és láttatnod kell. Ajánlok egy jó programot számodra: Újra Nő – a Te életed workshop november 25-én (vonatkoztassunk most el attól, hogy Shrek férfi 😊)

Hamupipőke, tudom, milyen nehéz sorsod van. Egész nap dolgoztatnak, parancsolgatnak, veled végeztetnek el minden házimunkát. Folyamatos megaláztatásban, meghunyászkodásban van részed, ami erődön felüli alkalmazkodást követel. Nem lesz könnyű, de meg kell tanulnod a kezedbe venni az életed irányítását, mert így nem tudsz kiteljesedni. Gyönyörű, szorgalmas fiatal hölgy vagy, aki hisz a csodákban. A csodákra viszont készen kell állnod, hogy amikor eljön, élni tudj a lehetőséggel, és legyen bátorságod lépéseket tenni a boldogságod érdekében. Ki kell lépned a komfortzónádból, hallgatnod kell a belső hangra, ami azt mondogatja egyre hangosabban, hogy törj ki az elnyomásból. Ettől Te többet érdemelsz. Neked is ajánlom az Újra Nő – a Te életed workshopot.

hamupipőke takarítás közben

Garfield, Micimackó, titeket is vár szeretettel a Nőerőmű és az EGYéleted közös szervezésű eseménye, az Újra Nő – a Te életed workshop, ahol felismerhetitek a Nőiségben rejlő erőt és lehetőségeket, megismeritek az egészséges életmód összetevőit és a fogyáshoz vezető stratégia lépéseit, jobban megismeritek saját magatokat, és új alapokra helyezitek az életeteket egy ítélkezésmentes, barátságos környezetben.

Folytatás következik 😊

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

2 Comments

  1. Blanka

    Csúcs ez az írás! Sosem jutott eszembe ilyen perspektívából értelmezni a rajzfilmeket. Szuper meglátásokat és felismeréseket sorakoztattál fel a különböző személyiségtípusokról.
    Számomra a legfőbb üzenet: az önismeret fontossága!

    • Takács-Naár Emese

      Köszönjük szépen a kedves visszajelzést. Fogunk még foglalkozni ezzel a 8 mesefigurával, mert kicsit mélyebben is elemeztem őket. Kövesd nyomon az EGYéleted világát, és értesülni fogsz a többi cikkünkről is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük