Hogyan készülj fel egy egész napos oktatásra?

könyvek és könyvet olvasó tanulók

Szeptemberben nemcsak az általános- és középiskolákban kezdődött meg a tanév, hanem a felnőttképzésben is gyakran szerveznek az őszi időszakra kurzusokat, tanfolyamokat. Akárhány évesek vagyunk is, a fejlődni vágyás, az új ismeretek elsajátítására való igény sokunkban felmerül időről időre.

Eddigi életem során nem telt el úgy egy év (de talán egy hónap, vagy hét sem), hogy ne tanultam volna valamit. Gyermekként természetszerűen megtanultam többek között járni, beszélni, önállóan öltözködni, tisztálkodni, majd iskolásként írni, olvasni, számolni. Tanultam énekelni és kiválóan fuvolán játszani. A főiskolai diploma megszerzése után szinkronszínész iskolába jártam, és a multicégnél is mindig akadt valami tanfolyam, tréning, amit el lehetett (vagy el kellett) végezni. Adatbáziskezelés, vezetőképzés, kommunikációs tréning…fel sem tudom sorolni a képesség- és készségfejlesztő alkalmakat, amiken volt szerencsém részt venni.

Az EGYéleted születése még intenzívebb, sokrétűbb és folyamatos tanulást, fejlődést kíván meg tőlem. Egyik oldalról a szakmai tudás mélyítését célzó továbbképzések vannak jelen, másik oldalról a vállalkozói ismeretek, marketing, menedzsment, adózás területei, és persze az önfejlesztő tréningek sorakoznak.

Konferenciák, rendezvények, workshopok, szakmai napok, online kurzusok, továbbképzések – a tudatosan megválasztott alkalmak lehetőséget adnak a fejlődésre.

Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy amilyen mértékben feltöltenek ezek az események tudással, inspirációval, épp annyira ki is fárasztanak. Egy intenzív, koncentrálós nap, ahol végig figyelni, jegyzetelni, gondolkodni kell, igencsak kivesz az emberből.

Éppen ezért érdemes tudatosan felkészülni az egész napos oktatásokra.

Lássuk csak!

Körültekintő tervezés – kevesebb stressz

Az oktatás időpontjáról, helyszínéről, szükséges felszerelésekről bizonyára kapsz tájékoztatást, így jóval korábban be tudod vésni a naptáradba, meg tudod tervezni az útvonalat és be tudod szerezni az eszközöket. Az út tervezésekor érdemes a parkolási lehetőségeknek is utána járni. Nincs annál bosszantóbb, amikor stresszelünk a késés miatt, miközben a környező utcákban bolyongunk üres parkolóhelyre vadászva.

A képzés, tréning leírásában arról is informálnak jó esetben, hogy a részvételhez milyen előkészületek szükségesek, van-e bármi feladat, amit előzetesen el kell végezni, vagy át kell gondolni. Általában ezek a feladatok hozzájárulnak, hogy az adott napon a legtöbbet tudd kihozni magadból és a tananyagból.

A kávé nem elég…

Ahhoz, hogy valóban értékes legyen számodra a tanfolyam, fontos, hogy kipihenten érkezz. Ha a szervezetednek azzal kell foglalkoznia, hogy ébren tartson, nem marad energiája a fókuszálásra. A felét sem fogod megjegyezni annak, amit hallasz. Ahhoz meg végképp nem marad muníciód, hogy az információkat később gyakorlatba ültesd.

Az alvás és az egészségi állapotunk között több összefüggés van, mint gondolnánk. Erről olvashatsz Az alvás fontossága című összefoglalómban.

fáradtan tanuló lány
Fáradtan nem lehet hatékonyan tanulni

Tervezd meg az étkezést – éhesen nem tudsz koncentrálni

Nagyon lényeges, hogy előre megtervezd az aznapi étkezésedet. Milyen lehetőséged lesz ebédelni? Járj utána a helyszín adottságainak, tájékozódj az étkezési lehetőségekről. Van mikró, ahol melegíthetsz ételt vagy étkezde, ahol menüt kapni? Ezek hiányában remek alternatíva az otthon készített szendvics, tortilla tekercs, házi péksütemény, lepény, zöldségtócsni stb.

A köztes étkezésként gyorsan energiát adó falatokról se feledkezz meg. Egy kiadós, tápláló reggeli után ugyan simán lehet, hogy ebédig nem fog a figyelmed elkalandozni a kaja felé, de délután egy házi müzliszelet, Protein Ball, Falatka szelet, natúr magok, gyümölcsszeletek mindig jól jönnek. Ha nincs túl sok időd reggelizni, válassz gyors és kényelmes, ugyanakkor kiváló összetevőket tartalmazó megoldást, mint pl. a Livingfoods shake-ek.

ebédszünet alatt étkező nő és ételek a tányéron
Tervezd meg, hogy mit fogsz fogyasztani a szünetekben!

A folyadékfogyasztásról mindenképp gondoskodj, legyen nálad elegendő víz. A változatosság és a felfrissítés kedvéért bedobhatsz a táskádba egy LaVerde juice-t is, igazi vitaminbombaként fog hatni.

Ha a csomagolható ételekhez keresel inspirációt, töltsd le az Uzsonnás doboz nevű kiadványt, amelyet iskoláskorú gyermekek tízóraijához állítottam össze.

Ha pedig van egy jó ötleted, recepted a napközbeni étkezés megoldására, oszd meg velünk, szeretettel fogadjuk.

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük