Megint egy újabb recepteskönyv? Dehogy!

Különben nem írnék róla.

A sima recepteskönyvek nem csigáznak fel túlzottan. Na de EZ?? Kifejezetten kedvelem, amikor két – látszólag nem is biztos, hogy összeköthető – terület találkozik, és fúziójukból születik valami egészen új. Egy ilyen összefonódás gyümölcse Légrádi Ildikó és Kiss Mona „Szeretetkonyha” című közös könyve, mely tökéletes harmóniában kapcsolja össze a pszichológiát a főzéssel. Hogy egészen konkrét legyek, a gyerekneveléssel kapcsolatos kihívásokat a mentes konyhával.

Miért pont a „mentes”?

Ennek Mona oldaláról igencsak személyes okai vannak. Régóta fennálló cöliákiája, cukorbetegsége, tej- és egyéb allergiái, valamint gyermekei érintettsége miatt is kénytelen volt megtalálni az élhető étkezés lehetőségeit, kitaposni magának és családjának az utat. Saját bőrén kísérletezte ki a mentes főzéshez szükséges alapanyagok használatát. A konyháját tudatosan osztja meg kislányával, aki egészen pici kora óta kiveszi részét az együtt főzés-sütés öröméből.

A kapcsolódási pont Ildikóval éppen ebből ered…

Gyermek a konyhában…a családban. A közösen eltöltött idő a finomságok elkészítése közben lehetőséget nyújt a szülőnek arra, hogy bővítse gyermeke szókincsét, fejlessze érzékszerveit, segítségre nevelje, vagy éppen olyan témákról beszélgessen vele, mint a természet szeretete, megóvása. Az alapanyagok beszerzése során gyermekünk nemcsak a kulturált viselkedés alapszabályait sajátíthatja el, de bővítheti ismereteit a környezetünkről, a közlekedésről, a bevásárlásról, az őt körülvevő világról. A közös étkezések pedig alkalmat adnak az egyes családtagoknak napjuk elmesélésére, bizonyos témák megbeszélésére, öröm és bánat megosztására. Ildikó olyan szülői dilemmákat is érint a könyvben, mint a külön alvás vs együtt alvás vagy a mesekönyv vs mesefilm kérdésköre. Emellett gyermekeink különböző életszakaszaiban felmerülő nehézségeivel kapcsolatban is kaphatunk iránymutatást, mint pl. az ovikezdés, iskolakezdés, tanulás, társas kapcsolatok, családra nevelés. Gyakorlatilag minden olyan témával találkozhatunk ebben a gyönyörűen megkomponált könyvben, mely az egészséges és boldog család sarokkövekként alátámasztják. 

A recepteket elnézve pedig már csak az a dilemmám, hogy milyen sorrendben készítsük el őket. A nagy kedvencek, mint az Aranygaluska, Kürtőskalács vagy a Tócsni biztos, hogy a sor elejére kerülnek, de rögtön utánuk folytatjuk a sütögetést a Linzer, Burgonyás pogácsa és a Csirkefasírt elkészítésével.

Táplálkozási tanácsadó és személyi edzőként külön szimpatikus számomra, hogy a lelki egészségmegőrzés és egészséges táplálkozás mellett fontos a szerzőknek a sport is. Ildikó volt sportlövő, mazsorett, lovagol, korábban voltak is saját lovai, és mivel fontos számára a víz, edzései is többségben vízben zajlanak. Mona 20 éven át táncolt (balettet, jazzbalettet és szteppelt), kislánya pedig fitness edzésekre jár, csapatával magyar bajnokok.

Ha többet szeretnél megtudni a szerzőpárosról, az alábbi linkeken keresztül ismerkedhetsz meg velük:

Légrádi Ildikó – gazdasági mérnök, mentálhigiénés szakember, párkapcsolati és házassági tanácsadó, képi kifejezéspszichológiai szaktanácsadó

http://boldogsagterapia.hu/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009270450738

Kiss Mónika (Mona) – sütő-főző tanfolyamokat is tartó speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

www.monakonyhaja.hu

https://www.facebook.com/monaelete

A könyv pedig beszerezhető innen: http://www.etel-allergia-abc.hu/legradi-ildiko-kiss-mona–szeretetkonyha-t759130

Nézd meg a többi cikket is itt!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük