Mik a fehérjék?

fehérje

       

Fehérjék      

Az emberi test jórészt fehérjéből és vízből áll (no meg persze zsírból, egyénenként eltérő mennyiségben). A csontok, az izmok, a vér, a hormonok mind-mind fehérjékből épülnek fel, ezért a szervezet legfontosabb alaptápanyaga. Elengedhetetlen a hormonok előállításához, az izmok építéséhez, a sejtek regenerálásához. Szervezetünk minden egyes fehérjéje 150 naponként lebomlik és újraépül.

Aminosavak

A fehérjék olyan makromolekulák, amelyek felépítésében több száz, több ezer aminosav vesz részt. 22 aminosavat ismerünk, melyek közül 9 esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen, ugyanakkor a szervezet nem képes előállítani, ezért külső forrásból, táplálékkal, egyéb kiegészítőkkel kell felvennünk. Ahhoz, hogy a szervezet az aminosavakat hatékonyan használhassa fel, és fehérjéket szintetizálhasson belőlük, valamennyi aminosavnak megfelelő arányban kell jelen lennie.

Aminosavak: alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, cisztin, fenilalanin, glicin, glutamin, glutaminsav, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, ornitin, prolin, szerin, tirozin, treonin, triptofán, valin. A kiemelt aminosavak az emberi szervezet számára esszenciálisak. Teljes értékű az a fehérje, amelyik tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Általánosságban a növényi fehérjék nem teljes értékűek, mert bizonyos esszenciális aminosavak hiányoznak belőlük, ezért ha csak ezeket fogyasztjuk, akkor szervezetünk nem tudja tökéletesen hasznosítani őket.

A fentiek alapján érthető, miért fontos a kielégítő fehérjebevitel biztosítása.

Főbb fehérjeforrások
HÚS

Az egyik legfontosabb teljes értékű, és biológiailag jól hasznosuló fehérje forrásunk. Napi 50 gramm hús fogyasztásával a teljes esszenciális aminosav igényünk kielégíthető, mely a napi fehérje igény 20%-át fedezi. Viszont fontos a jó minőségű hús kiválasztása!

TEJ és TEJTERMÉKEK

A tej nem tartozik kifejezetten a magas fehérjetartalmú ételek közé. Míg a tej fehérjetartalma 3,5%, a túróé 15-17% körüli. A sajtoké még magasabb, ám itt számolni kell a magas zsírtartalmukkal is.

TOJÁS

Elsődleges fehérjeforrás, magas biológiai értékkel bír, fehérjetartalma 12-13%. Zsírszegény diétában egyszerűen szétválasztható a magas zsírtartalmú sárgája a tojásfehérjétől. Szinte az összes vitamin megtalálható benne. Emésztése energiaigényes folyamat, főleg a kemény tojásé, így kifejezetten diétás étel. Kerüljük el az Omega 3-mal dúsított tojásokat, mert a csirkéket silány minőségű Omega 3 zsírsavakkal etetik.

NÖVÉNYI FEHÉRJÉK

Például a borsó, bab 25% fehérjét tartalmaznak. Sok embernél okozhatnak emésztési problémákat, puffadást, hasmenést, továbbá nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.

A napi fehérje szükséglet 1-3 g/testtömeg kg, pontos mennyisége függ az egyén korától és fizikai aktivitásától.

Fehérjepor

Az én testsúlyom és fizikai aktivitásom mellett a napi fehérjeigényem 80-100 g, amit elég nehézkes tisztán természetes élelmiszerekkel biztosítani, főleg úgy, ha szeretném elkerülni az ételekkel együtt járó felesleges zsírt is. Például 100 g, jobb minőségű pulykamellsonkában 20 g fehérje található, azaz egy egész tálca sonkát meg kéne ennem csak reggelire (ha nem keverem más fehérjével). Szóval egész jól tud jönni a táplálékkiegészítés.

A kiegészítők különböző típusú fehérjékből készülhetnek, lehetnek kollagén típusúak, tejsavó, kazein, szója, tojásfehérje vagy növényi alapúak, így más-más biológiai értékkel, és ezáltal élettani előnyökkel rendelkeznek.

Csatlakozz exkluzív Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Érdekel más cikk is? Itt a blogban eléred őket.

Megosztás:

A szerzőről:

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Kapcsolódó bejegyzések:

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 3. rész

Számos kellemetlen tünet mögött állhat a stressz és a magas kortizolszint. A folyamat legtöbbször visszafordítható, ha a kortizol termelődését visszaállítjuk

Tovább olvasom

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 2. rész

Ha tisztában vagy azokkal az érzetekkel, tünetekkel, amelyek a túlzott stressz számlájára is írhatók, akkor talán van időd változtatásokat beiktatni

Tovább olvasom

Kortizol, „a gyilkos stresszhormon” – 1. rész

Mára bizonyítást nyert, hogy a folyamatos stressz testi és lelki működési zavarokat okozhat. Értsd meg az összefüggést a stressz és

Tovább olvasom

Enélkül ne kezdj bele az életmódváltásba!

Dönthetsz úgy, hogy azon kiváltságosok közé szeretnél tartozni, akik nemcsak most, hanem idős korukban is egészségesen élnek. Elmondom, hogyan kezdj

Tovább olvasom

Ahol az egészséged rejtőzik: a mikrobiom-bél-agy tengely

Új betegségek elterjedésének vagyunk tanúi, amelyeknek nem ismerjük a valódi okait és hatékony megoldásait.

Tovább olvasom

Módszerek a hétköznapi nőiesség megéléséhez

Nőnek lenni maga a csoda! Ács Krisztina mesél arról, hogy miért jó nőnek lenni a mai világban.

Tovább olvasom

Az inzulinrezisztencia kezelése – ne csak a táplálkozásra gondolj!

Az inzulinrezisztenciát komolyan kell vennünk, hiszen gyakran 2-es cukorbetegségbe csaphat át. De nem is kell eljutni a diabéteszig: az IR

Tovább olvasom