Egészséges adventi naptár 2022

Egészséges adventi naptár egyes napjai röviden bemutatva szöveggel és karácsonyfadísz és karácsonyfa

Egy különleges, egészséges adventi naptárt állítottam össze Neked: minden egyes nap olyan apró feladatot vagy receptet találsz, amely valami módon a testi-lelki harmóniát, egészséget szolgálja. Nem baj, ha az elejéről lemaradtál, nem késő bekapcsolódni. Fogadd szeretettel!

December 1. – Fordított adventi naptár

két darab karácsonyi ajándékcsomag kézben tartva

Készíts elő egy nagy dobozt, és minden nap tegyél bele egy tartós élelmiszert, használt ruhát, játékot, amit aztán eljuttatsz a rászorulóknak! Az Angyaljárat Alapítvány egész évben mások segítésén dolgozik, szívesen veszik az adományainkat.

December 2. – Töltődj olvasással!

lila könyv és szárított virágok karácsonyi díszítéssel körülvéve

Vedd elő azt a könyvet, amit már régóta tervezel elolvasni! Mikor lenne alkalmasabb időszak hozzá, mint a hosszú téli esték?

Év közben általában kevés időt tudok olvasásra szánni. Mindig találok olyan tennivalót helyette, amit fontosabbnak tartok. Ráadásul ha valami szakmai könyvet tervezek olvasni, ami nem éppen szórakoztató, hát ahhoz meg sokszor kedvem nincs. Na de majd most! Igazából ez is döntés kérdése.

És egy inspiráló/izgalmas/tanulságos/szórakoztató/elgondolkodtató könyv többet adhat, mint egy újabb Netflixes sorozat.

Fontos viszont, hogy az olvasás se menjen az alvás rovására. Az alvás fontosságáról ebben a kétrészes blogcikkemben olvashatsz: Az alvás minősége és Az alvás fontossága.

December 3. – Mozogjatok a szabadban!

hóban játszó lányok és kalóztérkép

Korcsolyázás, szánkózás, hóember építés, hógolyózás, vagy csak egy séta a parkban.

A hóra évek óta egyre kevesebb esély van, de ez ne tántorítson el a szabadtéri mozgástól. A friss levegőn történő séta, fogócska igazi felüdülés testnek és léleknek. 

Kertes házban élők kincsvadászatot is rendezhetnek. Dugjatok el kisebb tárgyakat a kertben, amit a gyerekeknek zseblámpával kell megtalálniuk. Akár kalóztérkép is készülhet hozzá, különböző akadályokkal, feladványokkal izgalmasabbá téve (és ezáltal megnyújtva) a kinti időt.

December 4. – Forró csoki és kalács – meleg takaró alatt összebújós, vasárnap reggeli mesenézéshez

forró csoki és karácsonyi díszítés

Habár sem a forró csoki, sem a kalács nem egy tipikusan anyagcsere típus szerint átalakítható finomság, de azért szerintem a karácsonyi időszakba belefér a „karcsúbb” változat.

A forró csokihoz mandulatejet használtam, és cukormentes étcsokit.

A kaláccsal bajban voltam, mert ugye ez alapvetően élesztős tészta, rengeteg liszttel, ezt még nem kísérleteztem ki, hogy melyik liszt hogy viselkedik. Az biztos, hogy az Éléskamra keltes élmény lisztkeverékkel a múltkor olyan csigákat alkottam, amik totál kelt tészta ízvilágot és állagot adtak vissza.

Ez a csokis babka viszont Kiss Mona „A nagy sütiskönyv”-je alapján készült glutén-, tej- és cukormentesen. És mivel nekem elég sok lett a töltelék, hát forró csokinak használtam fel.

December 5. – Vargányás gombakrémleves és Bulgurkoch

gombaleves és bulgur koch

Egy finom téli zöldségkrémleves után jól fog esni a Bulgurkoch (Veng Bettina receptje, részletek a tavalyi receptversenyben a Facebook csoportban).

Zöldségkrémlevest szinte bármiből lehet főzni. EGYéleted szemlélettel én most egy vargányás gombakrémlevest hoztam, mert magas fehérjetartalma kiválóan ellensúlyozza a bulgurkoch szénhidrát tartalmát, és így SZÉNHIDRÁT típusnak teljes értékű ebéd lehet.

Recept:

* 1 fej vöröshagyma

* 1 gerezd fokhagyma

* 4 evk Worcester-szósz

* 4 evk szójaszósz

* 50 dkg vargányás erdeigomba (fagyasztott)

* 1,5 l zöldségleves

* 1 dl főzőtejszín (növényi is lehet)

* só, bors

A finomra vágott vöröshagymát kevés olivaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk az aprított fokhagymát. Ráöntjük a Worcester-szószt és a szójaszószt, és pár percet pároljuk. Hozzáadjuk a fagyasztott gombát, felöntjük a zöldséglevessel, és 20 perc alatt megfőzzük. Elkeverjük benne a főzőtejszínt, ízlés szerint borsozzuk, összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor pirított tökmagot szórhatunk a tányérba.

December 6. – Sült alma és sült gesztenye

sült gesztenye gyertya mellett és sült alma

Igazi téli csemege a sült alma és a sült gesztenye! Ezek az illatos finomságok melengető megjelenésükkel hamar karácsonyi hangulatot hoznak a lakásba. Az almákat mindenféle jóval megtölthetjük, fűszerezhetjük.

A receptek:

Aszaltszilvás gesztenyekrémmel töltött sült alma

* 20 dkg natúr gesztenyemassza

* 25 dkg aszalt szilva, beáztatva

* 8 közepes alma

A gesztenyepürét az aszalt szilva áztatólevével simára keverjük, majd beleforgatjuk a felaprított aszalt szilvát. Az almák magházát kivájjuk úgy, hogy az alja épen maradjon. Belekanalazzuk a tölteléket, és 150 fokos sütőben addig sütjük, míg az alma nedvei karamellizálódni kezdenek.

(A tölteléket különböző fűszerekkel is ízesíthetjük.)

Sült gesztenye

A legfontosabb, hogy mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, nehéz, nem kongó példányokat választani, amelyeken nincsenek lyukak.

A gesztenyéket a sütés vagdossuk be. Mivel fényes, kemény felületükön könnyen megcsúszhat a kés, ezért óvatosan vágjuk be a héjukat. Van, aki csak néhány keresztirányú vágást ejt a gesztenyén, van, aki egyenesen félbe vágja.

A bevágott gesztenyéket néhány órára áztassuk vízbe. Ennek köszönhetően puhább lesz a végeredmény és az esetleges bentlakó kukacokra is fény derül, ugyanis a kukacjárta gesztenyék feljönnek a víz tetejére, ezeket azonmód ki is lehet dobni.

A kiáztatott gesztenyét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 200-220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a próbaszemek jónak nem bizonyulnak. Ez nagyjából fél-háromnegyed óra a gesztenye méretétől és minőségétől függően.

Ha azt szeretnénk, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon a húsáról, akkor érdemes a bevágott és beáztatott szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni, s így sütni. Vagy a sütő aljára elhelyezhetünk egy tepsiben kétujjnyi vizet is, amely a sütés közben kellő mennyiségű párát ad, így puhább lesz a sült gesztenyénk.

December 7. – Terápiás csontleves

terápiás húsleves fazékban

Az ünnepek után igencsak ráfér a bélflóránkra egy kis regenerálás. Készíts terápiás levest, és fagyaszd le adagonként!

A bélflóra állapota egészségünk záloga. Olvasd el a kapcsolódó cikket a blogon, és tudd meg, miért olyan fontos: A bélflóra helyreállítása

Az elkészítés titkai:

A legfontosabb, hogy minőségi marhacsontot szerezzünk! Velős csontra, és némi levescsontra lesz szükség.

Feltesszük sóval főni, ha felforrt lekanalazzuk a habját, teszünk bele némi zöldséget, és nagyon alacsony lángon 18-28 órát szép lassan főzzük. A csontból kifővő velő és a porcok kitűnő bélflóra regeneráló hatásúak.

A levet adagonként lefagyaszthatjuk, és később alaplének felhasználva, vagy belefőzve bármilyen zöldséget fogyaszthatjuk.

December 8. – Cipősdoboz akció

kislány kinyitja a karácsonyi ajándékot tartalmazó cipősdobozt

Minden évben rászoruló gyerekek ezreihez juttatják el a játékokat a Cipősdoboz akció szervezői. Nézzétek át a gyerekekkel a régi játékaikat! Biztos találtok olyan jó állapotban lévőt, aminek más gyermek örülne. Figyeljétek a Cipősdoboz akció részleteit!

Lelki egészségünk boldogságunk szintjétől is függ. Jót tenni másokkal pedig automatikus örömforrást jelent.

December 9. – Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál

karácsonyfa és Csak a Mentes logó

Látogass el a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválra (dec. 9-10.) és szerezd be a még hiányzó alapanyagokat!

Olyan finomságokat is beszerezhetsz itt, amelyek karácsonyi ajándékként is magasan megállják a helyüket.

Egészséges ajándék ötletek karácsonyra című blogcikkemben számos ajándékötletet összegyűjtöttem különböző kategóriákban, szemezgess belőlük!

December 10. – Karácsonyi menüsor

egészséges karácsonyi ételek fotói

Tervezd meg a karácsonyi menüsort, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen a tömegben vásárolnod!

Az étellista összeállításakor ne csak a húsokra gondolj, hanem válassz különlegesebb köretet. Még a hagyományos krumplipürét is fel lehet dobni pirított hagymával, vagy friss kaporral. Kelbimbóból feta sajttal, dióval, gránátalmával megszórva csodás köretet alkothatunk, de a zöldbabot körbetekerve baconnel és így megsütve is látványos és ízekben gazdag köretet kapunk. 

Gyökérzöldségeket hasábokra vágva, egy nagy tepsiben egyszerre nagyobb adagot is el tudunk készíteni, a fűszerezés pedig csak attól függ, milyen húsféle mellé kínáljuk.

Ha nagyon jók vagyunk az előre tervezésben, arra is kitalálhatunk egy-két ötletet, hogy mit kezdünk a maradékkal. Sült húsból, lazacból kiváló húskrémet, lazackrémet készíthetünk. Szinte minden maradékot „benyel” egy rakottas elkészítése, amibe a köretet a hússal rétegezve, némi sajttal megszórva összesütjük.

Tervezzünk előre! Alkossuk meg úgy a karácsonyi menüt, hogy a fogások kiegészítsék egymást. Törekedjünk az egyensúlyra, kapjon szerepet a zöldség, a minőségi hús és a jófajta zsír is. Mértékkel és az arányokra odafigyelve elkerülhetjük, hogy a 3 nap a túlevés miatt egy kanapén fekvő pihegésbe fulladjon. Hát nem jobb mégiscsak a családdal éberen jelen lenni, mint elfeküdni valamelyik fotelben, és minden energiánkat az emésztésre fordítani? 

Egészséges karácsonyi receptek:

Mézes-zelleres lazac édesburgonyahabbal

* 1 kg édesburgonya

* 1 dl főzőtejszín (lehet növényi is)

* só, bors, szerecsendió

* 80 dkg zellergumó

* 1 citrom leve

* 3 evk méz

* 2 evk majonéz

* 1 tojás

* 80 dkg lazacfilé

Az édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockára vágva megfőzzük. Sóval, borssal, pici szerecsendióval fűszerezve összeturmixoljuk a tejszínnel.

A zellert megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és forrásban lévő vízbe tesszük 1-2 percre. Leszűrjük, hozzáadjuk a citrom levét, mézet, majonézt és a tojást, elkeverjük.

A lazacfiléből 4 szeletet vágunk, serpenyőben pici olajon (kókuszolaj, makadámdióolaj, olivaolaj, vaj, ghee, kacsazsír) elősütjük mindkét oldalát 2-2 perc alatt.

Tepsibe tesszük, a tetejére simítjuk a zelleres keveréket, és 180 fokos sütőben sütjük 20 percig.

Baconbe tekert ceruzabab

Megfőzzük a zöldbabot, adagonként körbetekerjük baconnal, és előmelegített forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Narancshabos máktorta

* 10 dkg aprószemű gluténmentes zabpehely

* 5 dkg darált mák

* 1 (kezeletlen) citrom héja

* 15 dkg cukrozatlan almapüré (reszelt alma is lehet 

* 1 nagy narancs

* 1-1 (kezeletlen) citrom és narancs héja

* 4 dl natúr joghurt

* 1 csomag főzés nélküli zselatin

Az alaphoz a zabpelyhet keverjük el a mákkal, a reszelt citromhéjjal, az almapürével. Az összedolgozott masszát lapogassuk egyenletesen egy folpakkal bélelt, 20 cm átmérőjű tortaforma aljába.

A krémhez a narancs gerezdjeit simára turmixoljuk, hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, joghurtot, majd a zselatint. Kevés eritrittel édesíthetjük ízlésünk szerint. Az egészet botmixerrel simára keverjük.

A mákos alapra öntjük a krémet, elsimítjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Citromos linzer

* 210 g barna rizsliszt

* 45 g kölesliszt

* 8 g útifűmaghéj

* 160 g vaj

* 80 g poreritrit

* 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor

* csipet só

* 1 citrom héja és 1 evőkanál citromlé

* tört dió díszítéshez

* cukormentes sárgabaracklekvár az összeragasztáshoz

A száraz hozzávalókkal kezdve robotgéppel összedolgozzuk a tésztát, majd folpakba csomagolba hűtőben pihentetjük 1-2 órát. (Le is fagyasztható a tészta.)

Vékonyra, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, minden másodikat megszórunk tört dióval, majd 180 fokra előmelegített sütőben 8-12 perc (sütőfüggő) alatt kisütjük. Párosával összeragasztjuk a lekvárral.

Lazackrém

Maradék főtt/sült lazacból is készülhet.

* 20 dkg sült/főtt lazacfilé

* 5 dkg natúr krémsajt (én light Philadelphia sajtot szoktam használni)

* 1 evőkanál light mascarponeval lazíthatjuk, de nem szükséges

* só, bors, fél citrom leve, 1 csokor kapor

A hozzávalókat krémesre keverjük.

A képen fetás pogácsával van tálalva, de Éléskamra palacsinta lisztből készült palacsintába, tortillába, tönkölypalacsintába tekerve, vagy uborkaszeleteken tálalva, vagy gombába, édesburgonyába, cukkinibe töltve is el tudom képzelni. Vagy simán a reggeli pirított kovászolt kenyéren kápiapaprikával.

Kókuszos-ananászos mandulagolyó

* 20 dkg darált mandula

* 10 dkg poreritrit

* 10 dkg kókuszreszelék

* 10 dkg apróra vágott ananász

* fél citrom reszelt héja

* ananászpüré / ananászlé

A hozzávalókat összedolgozzuk, és annyi ananászlevet/ananászpürét adagolunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Használhatunk rendes ananászt, melynek a kockázáskor felfogjuk a levét, vagy konzerv ananászt is. Ezesetben öntsük le a levet, öblítsük le róla a cukros szirupot, és úgy daraboljuk apró kockákra egy részét. A maradékot leturmixoljuk az összeállításhoz.

Csokis kekszkoszorú

* 50 dkg kekszmorzsa (Éléskamra palacsinta és keksz lisztkeverékből alap édes kekszeket sütöttem, amit ledaráltam)

* 4 evk kakaópor

* 1 teáskanál fahéj

* 10 dkg dió, mandula, mogyoró, kesudió vegyesen

* 10 dkg cm étcsoki 

* 1 dl presszókávé

* 1 dl cm baracklekvár

* 1 dl kókusztejszín

* cm fehércsoki, goji bogyó díszítéshez  

Nekem nem volt ennyi kekszmorzsám, így egy kevéske részt puffasztott amaranttal helyettesítettem.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejszínben, kávéban gőz fölött felolvasztott étcsokit is hozzáadjuk a lekvárral együtt. Alaposan összedolgozzuk, masszát kapunk, melyet 4 részre osztva könnyebben megformázhatjuk a koszorút. Hűtőbe tesszük, amíg a fehércsokit megolvasztjuk. Rácsorgatjuk a koszorúra és tetszés szerint goji bogyóval, liofilizált tőzegáfonyával díszítjük.

December 11. – Gasztroajándékot a családnak!

egészséges karácsonyi gasztroajándékok fotói

Melyik szerettünk nem örül az ehető, minőségi alapanyagokból készült, szeretettel fűszerezett gasztroajándéknak?

Házi készítésű szaloncukor, bonbon, kekszszalámi, fűszersó, vaníliás eritrit, granola, kesukrém, lilahagymalekvár, forrócsoki kanál, cake pop, libamájkrém, desszertgolyó, keksz és mézeskalács – mind-mind szépen csomagolható, gondoskodást tükröző ajándék lehet a számunkra fontos embereknek.

Hoztam pár cukormentes ötletet.

Karácsonyi desszert receptek:

Forrócsoki-kanál

Cukormentes étcsokit/tejcsokit gőz fölött megolvasztunk, felnőtteknek kávét is tehetünk bele, majd fa kiskanalakba adagoljuk. Megszórjuk színes cukorkával, majd hűtőbe tesszük dermedésig. Utána szépen becsomagoljuk.

Zserbó szaloncukor

Ez a fehérjével turbósított változat azoknak a barátainknak, családtagjainknak lesz szuper ajándék, akik igazán odafigyelnek az összetételre.

* 150 g darált dió

* 20 g vaníliás fehérje

* 60 g cm baracklekvár

* 100 g kekszmorzsa (édes alapkekszet sütöttem Éléskamra palacsinta és keksz lisztkeverékből, melyet ledaráltam)

* 200 g cm étcsoki

Az étcsoki kivételével minden hozzávalót alaposan összedolgozunk. Frissentartó fóliával bélelt tálcára simítjuk a masszát úgy, hogy kb egyujjnyi vastag téglalap formát kapjunk. Hűtőbe tesszük pár órára, majd éles késsel kis téglalapokra vágjuk. A vízgőz felett felolvasztott csokiban villával kimártjuk a kis hasábokat, majd visszatesszük a hűtőbe.

Selyempapír és alufólia segítségével szaloncukor csomagolást készítünk.

Fahéjas-csokis kesudió

* 20 dkg kesudió (mandula is lehet)

* 12 dkg cm étcsoki (én fele cm étcsoki, fele cm tejcsokiból készítettem)

* őrölt fahéj, poreritrit

A kesudiót mély tálkába téve lehűtjük a hűtőben. Megolvasztjuk a csokoládékat vízgőz felett, majd a magokra csorgatjuk a felét, és összekeverjük. Visszatesszük a hűtőbe a tálat egy pár percre, majd a maradék csokoládét is ráöntjük, alaposan elkeverjük, hogy mindenhova jusson. Sütőpapírral takart tálcára borítjuk, hagyjuk megszilárdulni a csokibevonatot, majd meghemergetjük a magvakat fahéjas poreritritben. Zacskóban szépen feldíszítve vagy papírdobozkába téve átadjuk a szerencsésnek.

Kókuszos-fehércsokis szaloncukor

* 20 dkg cm fehércsoki

* 20 dkg kókuszreszelék

* 1 dl kókusztej (a zsíros, nem a kókusztej ital, inkább a konzerv vagy a Cocomas féle)

* citrom reszelt héja

Megolvasztjuk a fehércsokit a kókusztejjel, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. Hűtőben kicsit hagyjuk hűlni, majd szaloncukor alakú hengereket formázunk a masszából.

(Ha túl sokáig volt a hűtőben a formázás előtt, akkor a csoki annyira megszilárdul, hogy szobahőmérsékleten várni kell egy kicsit, amíg formázható állagú lesz.)

December 12. – Adventi desszertgolyók

egészséges mindenmentes raffaello

Készítsetek Raffaellot az EGYéleted Adventi desszertgolyók különkiadásból!

December 13. – Tervezz előre!

nő bevásárló kosárral karácsonyi bevásárlásra készül

Gondold át, milyen alapanyagokra lesz szükséged a karácsonyi ételek elkészítéséhez! A minőségi húsokat már most megrendelheted a hentestől. Mindent, amit lehet, szerezz be, hogy elkerüld a tumultust. Online is bevásárolhatsz kényelmesen a kanapéról. A listán már csak azok a tételek maradnak az utolsó napokra, amiket frissen kell beszerezni.

Prókai Zsófi tavaly utánajárt a minőségi húslelőhelyeknek, ennek köszönhetően íme egy lista: (hatalmas köszönet érte ZSÓFI).

1. GAZDA CSEMEGE HÚS Kft., 7521 Kaposmérő, Dózsa Gy. út 1/a.

A 17. kerületben a Csaba vezér téri SPAR-ban vásárolhatók meg a Gazda hús termékei, de a 8. kerületi Rákóczi téri piacon is találkoztam már a termékekkel egy hentesnél. Online is rendelhetőek a termékek.

2. BÉKÉSI HÚSMANUFAKTÚRA, 5630 Békés, Kisvasút sor 80/25

Sajnos a weblapon nem találok pontos összetevői listát a termékeknél, de a 17. kerületi, Csaba vezér téri Sparban vásárolt Házi jellegű vastag kolbásznak az összetevői ezek: sertéshús, sertésszalonna, csemege és csípős paprika, só, fűszerek. 

3. A Hentesem Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság , 1031 Budapest, Vízimolnár u. 10.

Itt elérhető termékek:

– termelői termékek: tojás – származás helye: Hajdúböszörmény, kód: 2-es (alternatív tartás), antibiotikum mentes tyúkoktól, kukoricával / búzával / napraforgóval etetve

méz

bio homoktövis

tészta – Marton Tésztaüzemkészíti a 8! tojásos tésztaféléket, termelői tojás felhasználásával

– friss húsok: szabadtartású kacsa, friss magyar marha, friss magyar sertés, kistermelői csirke

– friss húskészítmények: Stelcz és Fia húskészítmények

– kézműves termékek: granola, Falatka kézműves vitaminszelet

– GMO mentes tejtermékek: Marton tej

Heti előrendelési lehetőség.

4. Szomor Húsüzem, 2344 Dömsöd, Tassi út 57.Szomor Dezső

Tőkehús:

– szürkemarha

– bivaly

– mangalica

Hentesáru:

A fent említett állatokból szalámik, májasok, kolbász és füstölt áruk egyaránt elérhetők.

5. Széles Húsüzlet Kft., 9073 Bőny, Rákóczi F. u. 10.

Tőkehús:

– sertés

– bárány és birka

Hentesáru:

Nitrit mentes termékek! De néhányban dextróz fellelhető, hurkába zsemlye (glutén!) kerül, májasba napraforgóolaj.

6. Gallus Kft., 8460 Devecser, Levente telep 1.

Ez a cég felel a tenyésztésért, a vágásért, értékesítésért a Taravis Kft. és a Taravis Plusz Kft. felel.

A termékeket „A mi csirkénk” márkanév alatt található meg a Spar, a Metro üzleteiben. A csirkéket magyar kezek nevelik, egészséges, ellenőrzött, magyar takarmányt kapnak, amely nem tartalmaz antibiotikumot, állati fehérjét és hozamfokozókat.

7. Strucc fészek, 5151 Jászberény, Újerdő tanya 26.

Elérhető tőkehús, pástétom, sonka, ill. kolbász is.

8. NPK Beef Charolais, 7720 Pécsvárad Szilágypuszta 0151/3

Marha tőkehús és hentesáru.

9. Remény Farm Kft. Bekölce, Heves megye

Konyhakész csirke, füstölt csirke és bio tojás.

10. Mátrai bivalyrezervátum, 3064 Szurdokpüspöki, Lapos tanya 1.

Bivalyhús fagyasztva és füstölt késztermékek: kolbászok, szalámik, sonka.

11. Hubai és társai Kft. 5300 Karcag, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.

Ez a cég szuper minőségű virsliket, kolbászokat, lecsókolbászokat, debreceniket gyárt sertéshúsból, de akárhogy keresem, nem rendelhető most sehonnan 

12. Tanyasi csirke 4600 Kisvárda, Ipari út 9.

A csirke színe, java. A Spar üzletláncban is elérhetőek.

13. Alemitta, 4834 Tiszakerecseny, Árpád u. 133.

Beregi szabadtartású csirke, sárga, kék és fekete lábú, valamint gyöngytyúk is elérhető náluk.

14. Dabasi csirke, 2370 Dabas

Ahogy nézem, csak FB-n érhetőek el. 3 budapesti piacon vehető át a megrendelt husi.

15. Öreghegyi Kézműves Hús 1171 Budapest, Zimonyi út 25.

Hagyományos eljárással, adalékanyagmentesen készítik a termékeiket. (A tepertő pl. tejmentes) A húsaik minősége kiemelkedő.

December 14. – Foglalkozz magaddal!

lelki fejlődést szimbolizáló alagút és tenger lila fényben

Ismerkedj meg önfejlesztő módszerekkel, mint pl. az Intuyching, hallgasd Pál Feri beszédeit vagy TED előadásokat!

Az Intuyching (SzuperTudatos Önfejlesztés) módszerről megalkotóját, László Erikát kérdeztem egy korábbi interjúnk során.

December 15. – Ne lustulj el teljesen az ünnepi időszakban sem!

nő edzőlabdán súlyzóval a kézben

Kérj személyre szabott edzésvideót tőlem, hogy a Neked megfelelő gyakorlatokkal az otthonodban mozoghass!

Kiváló opció azok számára, akik jelentős súlyfelesleggel rendelkeznek, esetleg korlátozottabbak a mozgásban, nem szeretnek nyilvános helyeken mozogni vagy egész egyszerűen nem találnak a neten nekik való videót. Én a személyre szabottságban hiszek, és ha bár online edzésekre több kapacitásom nincsen, ezzel a konstrukcióval mégis biztosítani tudom a – számomra elengedhetetlen – minőséget.

Először mindig konzultálunk egyet online, hogy képet kapjak az előzményekről, igényekről. Ezek után tartunk egy próbaedzést, hogy felmérjem az állóképességed, a mozgástartományodat, terhelhetőségedet, hogy valóban személyre szabott gyakorlatsort állíthassak össze. Ez lehet több, rövidebb videó is, vagy hosszabb, minden megbeszélés kérdése.

Elkészítem a Te egyéni tornavideódat, és elküldöm. 

December 16. – Ismerd meg a saját és a családtagok szeretetnyelvét!

anyuka öleli a két kisgyermekét a szeretenyelvet alkalmazva

Fedezd fel a szeretet kinyilvánításának ezen módját! Egy korábbi Adventi naptár első pár napja a szeretetnyelvekkel foglalkozott. (A Facebook csoportomban a file-ok mappában megtalálható a szeretetnyelv teszttel együtt.)

Gary Chapman tollából származik az 5 szeretetnyelv megfogalmazása. Elképzelése szerint minden embernek megvan az a saját nyelve, amin keresztül ha „szólnak” hozzá, attól érzi magát a leginkább szeretve. Másképp értékeli az egyik ember azt, ha ajándékot kap, mint a másik. Valakinek az tölti fel a szeretet-tankját, ha szívességet tesz neki a számára kedves ember. Megint mások a minőségi időt tartják a legfontosabbnak. Az 5 szeretetnyelv a következő: szavak, érintés, szívesség, minőségi idő, ajándék. Gondold végig, Te mikor érzed a leginkább, hogy szeretve vagy?

Gondolkodjunk el azon, vajon nem „a magunk módján” szeretjük-e házastársunkat, azaz csupán a saját szeretetnyelvünkön fejezzük ki iránta érzett szeretetünket. Készítsünk listát társunk szeretetnyelvének „kifejezéseiről”, és egy hónapon keresztül használjuk ezeket a lehető leggyakrabban.

Gondolkodjunk el, milyen következményekkel jár az, ha nem értjük, nem használjuk rendszeresen, vagy negatív formában alkalmazzuk egymás szeretetnyelvét (pl. kritizáljuk azt, aki elismerésre vágyik).

Gondoljuk végig, mit tartunk házastársunk legfontosabb szükségleteinek, majd osszuk meg vele feltételezésünket. Adjunk számára lehetőséget, hogy megerősítse vagy megcáfolja feltevéseinket, s megértsük, mire van szüksége ahhoz, hogy érezze szeretetünket.

Hogyan fedezzük fel gyermekünk elsődleges szeretetnyelvét?

Idézzük fel, hogyan szokta gyermekünk irántunk érzett szeretetét kifejezésre juttatni.

Figyeljük meg, hogyan fejezi ki szeretetét testvérei, barátai, tanárai vagy nagyszülei iránt. Milyen különbségek mutatkoznak mások iránt és irántunk táplált szeretetének megnyilvánulásai között?

Gyermekünk sok mindent szokott kérni tőlünk. Gondoljuk végig az öt szeretetnyelvet, majd próbáljuk meg felsorolni minél több kérését, és csoportosítsuk ezeket nyelvek szerint. Melyik szeretetnyelv köré gyűlik a legtöbb kérés?

Figyeljük meg, mire panaszkodik gyermekünk leggyakrabban. Milyen hiányérzetre utalnak ezek a panaszok? Mi után vágyódik leginkább? Vizsgáljuk meg, miért kerülte el figyelmünket ez a szükséglete. Mit tehetnénk annak érdekében, hogy jobban megtöltsük szeretettankját ezen a téren?

Néhány hónapon keresztül adjuk meg gyermekünknek a lehetőséget, hogy válasszon a szeretetnyelvek kifejezéseiből összeállított alternatív közül. Jegyezzük fel döntéseit, és próbáljuk megérteni ezek indítékát, majd nézzük meg, mely nyelvet választotta a leggyakrabban. Valószínűleg ez az elsődleges szeretetnyelve.

December 17. – Az adventi időszakból nem maradhat ki a mézeskalács sütés!

fenyőfa alakú mentes mézeskalácsok

Gluténmentes mézeskalács:

  • 35 dkg rizsliszt
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 12 dkg vaj + 20 dkg méz felmelegítve
  • pici só, fél mk szódabikarbóna
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás a kenéshez

A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd a mézes vajat és tojás sárgákat hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. 3-4 mm-re kinyújtjuk, szaggatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat hozzá!

December 18. – Fehérjedús gofri

egészséges cukormentes túrós goffri

Kényeztesd magad ezzel a finom, fehérjével turbózott gofrival reggelire. A receptet Fülöp Viktóriának köszönhetjük, aki a tavalyi receptversenyen örvendeztetett meg ezzel a szuper finomsággal.

Túrós gofri recept

Hozzávalók:

3 tojás

125 g túró

30 g vaníliás proteinpor

60 g darált zabpehely vagy zabpehelyliszt

1 ek. kókuszzsír (szerintem ez el is hagyható)

fél tk. szódabikarbóna v. sütőpor

Elkészítés:

A túrót a tojással turmixoljuk össze, majd keverjük össze velük a többi hozzávalót. A tésztának selymesnek kell lennie, nagyjából palacsinta tészta állagú lesz. Szedjük a masszát a sütőbe, süssük kb 4 percig. Reggelire vagy desszertnek is szuper! Ez az adag néhány darabhoz elég, kb 4-5 db.

December 19. – Lepd meg a családot a zserbógolyó egészséges változatával!

adventi cukormentes egészséges zserbógolyók szarvasos karácsonyi díszekkel

A receptet megtalálod az Adventi desszertgolyók különkiadásban!

December 20. – Meditálj!

meditáló nő a tóparton

Csendesedj el egy pár percre, hogy befelé figyelhess. Olvasd el az ide vonatkozó kétrészes blogcikket: Meditációs technikák és A meditáció alapjai

December 21. – Szabad egy táncra?

táncoló nő és férfi

Az egész napi stressz levezetéseként sokan a frusztrációjukat evéssel csillapítják, egyfajta jutalmazásként, önkényeztetésként. Ilyenkor (attól függően, hogy például az erősebb fűszerek irányába, vagy gourmet hedonizmusba, vagy csak a kielégülést szem előtt tartva választjuk meg az ételeket) gyakorlatilag a kábítószerfüggőkhöz hasonló módon próbáljuk szervezetünket rábírni a hiányzó hormon termelésre (dopamin, szerotonin stb.). 

És itt van nekünk ez az oxitocin nevű hormon is, ami a boldogságérzettel nagyon szorosan összefügg. Ennek híján, vagyis oxitocin hiány esetén a tünet szintén az esti „ennem kell” érzésében nyilvánul meg. Viszont ez testi érintkezéssel, simogatással, egy tánccal a partnerünkkel simán pótolható, ami által a többi szükséges hormon termelődése is szépen megindul. 

És a helyettesítő, jutalmazó éhség is elmúlik.

December 22. – Csillagszórós séta a környéken

csillagszórókat tartó kezek

Még a nehezen kimozdítható gyereket is könnyebben elcsábíthatjuk egy közös sétára, ha óriási csillagszórókkal futkorázhat sötétedés után a kevésbé forgalmas környező utcákban.

December 23. – Mozgásos társas

mozgásos társasjáték rajza karácsonyi dekorációval körülvéve

Játsszatok mozgásos társast! Készítettem egyet, amelyet a csoportban letölthetsz.

December 24.

karácsonyfa és alatta ajándékok

Egészséges, meghitt, boldog percekkel teli karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

Köszönöm, hogy végigkövetted az EGYéleted egészséges adventi naptárát. Ha még nem vagy tagja, akkor jelentkezz az Egészséges tudatosság – ember, táplálkozás, mozgás Facebook csoportba, hogy részese legyél az EGYéleted világának. Köszönöm, ha velem tartasz!

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük