Önismereti feladat – melyik szereplő áll közel hozzád?

mesekönyv és fa és hercegnő önismereti feladathoz

Jöjjön egy kis önismereti feladat: Te melyik mesehősben látod magadat leginkább?

Összeszedtem néhány meseszereplő jellemzőit abból a szempontból, hogy hogyan viszonyulnak a lelki egészséghez és az életmódhoz. A kettő nyilván összefügg: ezt látni is fogod a leírásokból.

Lehet, hogy most nem minden felismerés lesz kellemes számodra, de fogd fel úgy, mint izgalmas utazást! Ha rájössz arra, hogy pontosan mi a problémád, akkor már meg is tetted az első lépést a megoldás felé. Bűntudatot ne érezz… Szinte mindenkinél van valami, amit még alakítania kell saját magán.

Kezdjük Garfielddal, akit természetesen nagyon szeretünk akkor is, ha egy lusta macska. 😊

Garfield – a túlsúly és a túlzott kényelem képviselője

Garfieldra cseppet sem jellemző, hogy túlságosan aktív életet élne. Kedvenc időtöltése a pihengetés, lazulás, alvás. Ha éppen nem heverészik, akkor az evést választja. Gyakran olasz tésztaféleségek után sóvárog. Nem szereti a pókokat és a hétfőt.

Alvás: túl sok, rendszertelen

Folyadékfogyasztás: kevés vízfogyasztás, túl sok kávé, felborított bioritmus

Rendszeresség: nem jellemző a rendszeres, nagyjából ugyanabban az időben történő reggeli, ebéd, vacsora. Túl gyakoriak az étkezések

Mennyiség: sok

Összetétel: túl magas szénhidrát arány

Minőség: nem válogat, édesszájú, tésztafélék. Gyümölcsök, zöldségek szinte nem is szerepelnek az étlapján

Tudatos életmód: a tudatosság nem jellemző

Lift: mozgásszegény életmód, a szénhidrátéhség az érzelmi evésből is fakadhat, érdemes lenne megvizsgálni a különböző érzelmi evés jellemzőit. Kapcsolatai sekélyesek, távolságtartó, nem képes közel engedni magához másokat.

Titkon nagyon is vágyik az elismerésre, a szeretetre, de életmódján képtelen változtatni. Belesüppedt a kényelmi zónájába, amiből megfelelő stratégiával, türelemmel és elfogadással lépésről lépésre ki lehetne mozdítani.

Garfield nevű sárga kövér macska és szöveg
Garfield is vágyik a szeretetre

Ariel – a tettvágy megtestesítője, de a meggondolatlansággal még dolga lenne

Ariel egy igazi kalandvágyó, merész lány, aki nem fél átlépni a határokat. Arra vágyik, amit tiltanak, bátor, karakán, ugyanakkor hajlandó vállalni a következményeket tetteiért. Mer nagyot álmodni, és nem fél az álmaiért lépéseket tenni. 

Igazi kockázatot vállal, bár naivitása már-már a felelőtlen döntéshozatal határát súrolja. Rendkívül pozitív és követendő személyiségében, hogy tenni akar, és nem válik a körülményei áldozatává. Nem törődik bele abba, hogy hol és hogyan él, másra vágyik, és küzd érte. 

De vigyázat! Ariel hiszékenysége komoly bajba is sodorja. Az információhiány, a szépen feltálalt megoldás a problémáinkra, a csábító ígéretek nagy árat követelhetnek meg. Legyünk körültekintően és tudatosak a vásárlási döntéseink során.

Ariel nevű hableány a vízben és csillag
Rendkívül fontos a bátorság, de a megfontoltság is

Micimackó – kedves, de a kellő tudatosság hiánya jellemzi

Micimackót mindenki kedveli, mert barátságos, melegszívű, jószándékú, igazán szerethető. Számos jó tulajdonsága ellenére érdemes odafigyelnie arra, hogy bizony hiszékenységére támaszkodva sokan kihasználhatják döntésinek megalapozatlanságát. 

Az érzelmi alapon meghozott evéssel kapcsolatos döntései látható módon megmutatkoznak testsúlyán. Néha-néha próbálkozik gyors fogyókúrákkal, de igazából sem kitartása, sem valódi elszántsága nincs. Életmódváltó stratégiájának összeállításakor nagy hangsúlyt kell fektetni a Mennyiség és a Minőség szintjére, mert alapanyagcseréjéhez képest túl sokat fogyaszt, és túlságosan egyhangúan táplálkozik. 

A tudatos életmód eléréséhez az alapoktól felépített edukációt tartom hasznosnak, kezdve az alapanyagok ismeretétől az élelmiszerek összetevőinek beazonosításáig. Komplex mentorprogram keretében javasolt a mozgás fokozatos bevezetése is.

Penthouse-modell szimbolizáló mesebeli palota madarakkal
Garfield és Micimackó még messze vannak a Penthouse-villától, de nem lehetetlen, hogy elérjék

Hamupipőke – a szelídség és szorgalom az erőssége, de az önértékelés és a tettek mezejére lépés még fejlesztendő területek a számára

Hamupipőke szép, szorgalmas, alázattal végzi a rá bízott feladatokat. Önmagát háttérbe szorítva igyekszik megfelelni a feléje támasztott elvárásoknak, bár titkon bízik a csodában, és reméli, hogy sorsa jobbra fordulhat. 

A tehetetlenség súlya alatt egyetlen esélye, hogy külső segítség érkezik, aki lehetőséget teremt számára a kitörésre. Önmaga képtelen a cselekvésre, kiszolgáltatottsága miatt nem is törekszik arra, hogy bátorságát összeszedve a tettek mezejére lépjen, és a saját kezébe vegye az életét. Mindamellett képes élni az elébe tárt lehetőséggel, és betartva a játékszabályokat, megtartva értékrendszerét próbálja elhagyni a komfortzónáját. 

Annak érdekében, hogy új életében ne az addig megszokott szerepének éljen, hanem egyenrangú, teljes értékű félként, önálló döntéseket meghozva boldog és kiegyensúlyozott legyen, dolgoznia kell önértékelésén és önbecsülésén.

Spongyabob – sokszínű, segítőkész és bátor, a naivitáson kell még dolgoznia

Spongyabob azért képes annyira vidáman élni az életét, mert nem foglalkozik mások véleményével. Hihetetlen szenvedéllyel és komolysággal tud belefogni bármilyen cselekvésbe, amiben hisz. Lelkesedése és kitartása példaértékű, felelősségérzete maga és mások iránt lenyűgöző. 

Jóhiszeműsége és naivitása miatt könnyen csalás és manipuláció áldozatává válhat, így érdemes körültekintően meghozni döntéseit. Sokszínűsége, kreativitása és segítőkészsége miatt sokan kedvelik, ám az átlagtól eltérő temperamentuma meghökkentő tud lenni környezete számára. 

Elhivatottsága egy-egy tevékenység iránt könnyen idegesítővé teheti, amin úgy tud tompítani, ha világosan elmagyarázza tetteinek érzelmi mozgatórugóit, és hogy pl. a sok kérdés célja az összefüggések megértése, a logikus magyarázat keresése.

Shrek – meg kell tanulnia értékelnie önmagát

Shrek tipikusan magának való, kissé mogorva, társaságkerülő teremtés. Önértékelési problémái miatt azt gondolja, hogy őt senki nem tudná szeretni. Belenézve a tükörbe csak negatív jelzőket talál saját magára. Külső tulajdonságaira hagyatkozva meggyőződése, hogy neki egyedül kell leélnie az életét. 

Ennek az általa kreált valóságnak megfelelve alakítja ki a világát, melyben nem kell alkalmazkodnia senkihez, és komolyan el is hiszi, hogy neki sincs szüksége senkire. 

Ugyan az alvás, folyadékfogyasztás, és még talán a rendszeresség is kipipálható a Penthouse-modell szintjei közül, a mennyiséggel és minőséggel már egész biztos dolgunk van. A liftről nem is beszélve, ahol a mozgásra kifejezetten odafigyelnék, az önértékelés és önbecsülés témaköreihez pedig szakértő bevonását javasolnám. 

Elengedhetetlen, hogy maga is meglássa az értékeit, belső szépségét, elszánt és önfeláldozó természetét. Ezek feltárásához sok esetben nagyszerű alkalom, ha olyan dologba vágunk, ami messze túlmutat a kényelmi határainkon.

Jázmin hercegnő – abszolút nőies

Jázmin hercegnő megtestesíti mindazt, ahogy Nőként létezni szeretnénk. Csinos, csábító, magabiztos, szókimondó, ugyanakkor kedves és odaadó is. A számára fontos emberekért kockázatot vállal, és képes a saját boldogsága érdekében is lépéseket tenni. Kiáll az igazságért, megvédi az elesetteket, karizmatikus, szenvedélyes, erős és bátor, ugyanakkor nőiesen gyengéd, és hagyja a Férfit érvényesülni.

fán ülő hercegnő és varázslatos fények az erdőben
A csodálatos hercegnő ott él a Te lelked mélyén is, még ha nem is mindig érzed

Elza – rendkívül odaadó, de meg kell tanulnia, hogyan bánjon a képességeivel

Elza Nőként maga a megtestesült szépség, az odaadó, önfeláldozó, gondoskodó Nő, aki szeretteiért bármit megtenne. Elvakultan védelmezi családját, miközben elrejti, elnyomja varázslatos képességeit. 

A gyermekkorban felfedezett erejével ugyanis nem ismertették meg, nem tanították meg vele bánni, ezért az a téves kép alakult ki benne, hogy képessége hasztalan, sőt ártó. 

Személyiségfejlesztő terápiájában hangsúlyt fektetünk arra, hogy tudatosítsuk erejének felhasználási módjait. A cél az, hogy elfogadja az adottságait, felismerje a benne rejlő lehetőségeket, és képes legyen építő módon használni azokat.

A jellemzések végére értünk. Vajon milyen lenne, ha ezek a szereplők részt vennének egy terápiás ülésen? Milyen tanácsokat kapnának? Ezt foglaltam össze az Egészséges mesehősök – részletek a Rajzfilmkarakterek Terápiás Csoport üléseiről című írásomban.

Lehet, hogy nehéz most egy konkrét szereplőt kiválasztanod, mert több olyan is lehet, amelyikkel azonosulni tudsz valamilyen szempontból. Ha mégis sikerül megállapítanod, hogy kihez állsz a legközelebb, írd meg bátran kommentben!

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük