Egészséges uzsonna, gördülékeny iskolakezdés

egészséges kisfiú iskolában tábla előtt almával a kezében

Szerintem minden szülőnek, akinek fontos, hogy mit eszik a gyermeke egész nap, fejtörést okoz a napi ellátmány biztosítása. Az egészséges uzsonna és tízórai szükségessége nem is kérdés. Az már annál inkább, hogy hogyan biztosítsuk ezt változatosan?

Az iskolakezdéssel kapcsolatban még ezernyi dologra kell gondolnunk az étkezésen kívül is. Ezért gyűjtöttem egy csokorba az egészséges és szervezett sulikezdéssel kapcsolatos tippeket.

Egészséges ételek iskolába

Tudjuk, hogy érdemes kerülni a finomított szénhidrátokat. Azt is, hogy legyen az uzsonnásdobozban minőségi fehérjeforrás, zöldség, gyümölcs.

Nyilván évszaktól is és a lehetőségeinktől is függ, hogy mit tudunk adni.

Hogy ne kelljen sokat kutatnod különböző receptek és összeállítások után, készítettem egy recepteket tartalmazó füzetecskét Uzsonnás doboz – a szalámis szendvicsen túl címmel. Ezt le tudod tölteni innen, ezzel együtt feliratkozol a hírlevelemre, amelyben igyekszem további hasznos tippekkel, információkkal szolgálni az egészséges életmóddal kapcsolatban:

https://bit.ly/uzsonnasdoboz

Illetve a Polcz-nak az oldalán is találtam szuper ötleteket.

Ha van már néhány ötletünk az egészséges tízóraira és uzsonnára vonatkozóan, akkor térjünk át a folyadékfogyasztásra!

egészséges uzsonnát tartalmazó dobozok
Legyen néhány egészséges uzsonnaötlet a tarsolyodban

Mit igyon a gyerek és miből?

A másik dilemma, hogy milyen kulacsot válasszunk. Azt nem hiszem, hogy külön hangsúlyoznom kell, hogy milyen fontos a napi folyadékbevitel biztosítása, és hogy erre a legalkalmasabb a víz.

A kulacsválasztással kapcsolatban találtam egy szuper összefoglaló cikket a Tudatos Vásárló oldalán. Itt részletesen leírják, hogy melyik típusú kulacsból milyen káros anyagok szabadulhatnak fel, elmagyarázzák a különböző jelöléseket.

Összefoglalva ezeket javasolja:

  Használjunk rendszeresen kulacsot eldobható palack helyett.

  Ha egy poharat viszünk magunkkal, és abból iszunk, az is jó választás.

  Mindig hagyjuk az italt hűlni, mielőtt a palackba öntjük. A túl forró folyadék mind a műanyag palackokból, mint a belül műanyag bevonatos alumínium kulacsokból nagyobb eséllyel old ki adalékokat.

  Figyeljünk arra, hogy ha régi épületben lakunk és még lehet ólomcső a házban, akkor lehetőleg igazoltan hatékony vízszűrőt használva, de minimum kifolyatás után töltsük csak meg csapvízzel a kulacsunkat.

Erről amúgy a könyvemben is írok a Folyadékfogyasztás fejezetben.

  Minél egyszerűbb a kulacs nyaka és kupakja, annál könnyebb lesz tisztán tartani.

  A bevonat nélküli rozsdamentes acél jó választás.

  Szintén megbízható alternatíva az üveg palack kívülről fémmel, műanyaggal, tokkal megerősítve.

!   Sok palack van a piacon, amire ráírják, hogy BpA mentes, de mivel számos más anyag is kijuthat műanyagokból, ez még önmagában nem garancia arra, hogy nem jelent kockázatot a termék. A BPA-mentes és egyben Tritan vagy EcoCare feliratú már biztonságosabb.

!   Ha online vásárolsz, és  nincs feltüntetve a termék részletes összetétele, ne vedd meg!

négy különböző típusú kulacs
Nem mindegy, hogy miből iszik a gyerek

Immunerősítés

Benned is biztosan felmerül a kérdés: mi mindennel erősíthetjük a gyerek immunrendszerét?

Ha valaki egész évben kiegyensúlyozottan táplálkozik, minőségben és mennyiségben is kielégítő az alvása, elegendő folyadékot iszik, rendszeresen mozog, akkor ilyenkor sem kell extra költségekbe vernünk magunkat.

Az alap vitaminokat amúgy is szedjük az egyéni igényeink szerint az életmódunkhoz igazodva, így maximum egy kis extra támogatás szükséges csak.

Tehát mint ahogy a beach body is már ősszel-télen elkezdődik, az őszi nyálkás, náthás, vírusos időszakra sem szeptemberben kezdünk felkészülni, hanem már jóval korábban, optimális esetben egész évben odafigyelve.

Ami segíthet megelőzni a légúti betegségeket

A felső légúti megbetegedések ellen a száraz tüdő megelőzésére ajánlják a hosszú ideig főzött hús és halleveseket, a fehér húsú és savanyú gyümölcsöket, zöldségeket*, mint a körte, jégretek, fehér szőlő, uborka, patisszon, cukkíni. Érdemes minél több C-vitamin tartalmú gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, mint a citrusfélék, csipkebogyó, homoktövis, cékla, paprika, savanyú káposzta.

Amúgy a napi ajánlott minimum 400-600 gramm gyümölcsöt, zöldséget elfogyasztani nem mindig sikerül, viszont a WellVital termékeivel ez is megoldható.

A Facebook csoportom tagjainak kedvezményes kupon jár a WellVital termékekre.

Ne félj túlzottan a hidegtől!

Az is fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket a hűvösebb időhöz. Ez azt jelenti, hogy nem kell az overallt már szeptember 1-jén ráadni a gyermekre, és hat réteg ruhába becsomagolni.

Vigyázz magadra is, hiszen Te vagy a gyermeked támasza és a példa!

A szülőnek is rendkívül fontos, hogy jó állapotban legyen, hiszen az iskolából hazahozott vírusok a mi szervezetünket is megtámadhatják.

Arról nem is beszélve, hogy gyermekeink a mi példáinkat követik. Ha látják, hogy egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, kiegyensúlyozottak vagyunk, ezeket a mintákat viszik magukkal.

Ennek a kialakításában nagy segítség lehet a Súlyos Utazás című könyvem, ami gyakorlatilag egy stratégai útmutató a tudatos életmód eléréséhez. 2022 szeptember közepétől pedig a könyvesboltokban is kapható lesz. De mindenkit az online rendelésre buzdítanék, mert ahhoz jár egy csomó bónusz:

gyógyteát csészéből ivó kislány
Az immunerősítésre egész évben gondolni kell

Védd a gyerek gerincét – így válassz iskolatáskát

Az egyik legköltségesebb tétel az iskolatáska, mégis ennek a kiválasztására érdemes a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Iskolatáskánál nagyon fontos az ergonómiai kialakítás, kisebb gyerekeknél egyértelműen a húzós táskát javaslom, azt is ha lehet, felváltva húzni egyszer a jobb majd mondjuk délután hazafele a bal kézzel.

Fontos, hogy ne csak egyoldalú terhelés legyen, ez a háti táskáknál kiemelten fontos. Nem hordjuk csak egyik oldalon, félvállon, fenékhez lógatva. Erre már kisiskolásként rá kell szoktatni a gyermekünket, mert az ebből fakadó gerincferdülések már csak nagy nehézségek árán, kemény munkával állíthatók helyre később. Szóval értem én, hogy az a menő, csak 40 évesen meg a derékfájdalmak már annyira nem vonzóak.

Fontos, hogy az iskolatáska illeszkedjen a gerincoszlophoz, a háti rész merevített, párnázott, a pántok állíthatók, szélesek. Akkor megfelelő méretű az iskolatáska, ha a vállvonal és a csípővonal között helyezkedik el. Ha derékpánt is van rajta, az még pluszban segíthet a rögzítésben.

Így cipeljük a súlyt, ha már muszáj

Annak érdekében, hogy elkerüljük a váll-, nyak- és hátfájdalmakat és a tartási rendellenességeket, nemcsak az iskolatáska viselése, hanem annak súlya is lényeges. Szakemberek szerint a hátizsák súlya ne haladja meg a gyermek testtömegének 10-20 százalékát.

Halkan jegyzem meg, hogy az én gyerekeim táskáját sokszor alig lehet behúzni…nálunk arra sincs lehetőség, hogy bent hagyjon hét közben könyveket. A pakolásnál annyit tudunk tenni, hogy a nehezebb könyveket a háthoz közelebbi oldalhoz pakoljuk.

Érdemes odafigyelni a gyerek testtartására, edzettségi szintjére. A szimmetrikus, gerincet egyformán terhelő mozgásformák erősítik a gerinc melletti izmokat. Ilyen az úszás, lovaglás, falmászás, séta.

Ne csak gerincre fókuszáljunk

Ha már állapotfelmérés, akkor érdemes lehet a gyermek látását is csekkolni, ne félévkor derüljön ki, hogy homályosan látja a táblát, vagy sokat fáj a feje.

pöttyös iskolatáska kislány hátán
Gondoljunk a gerincre is

A többi tanszer kiválasztása – kevesebb költség, kevesebb stressz

Ugye megkapjuk a többoldalas tanszerlistát, és fogjuk a fejünket, hogy mennyi mindent be kell szerezni. Hozzáteszem, engem eléggé dühít, hogy bizonyos dolgokat egyáltalán nem is használnak a gyerekek év közben, és bontatlanul kerül vissza év végén. És mindig vannak extrém kívánságok, kulcskarika, margós füzet, művészi rajzkészlet, könyvjelző minden könyvbe, külön füzet üzenőnek, matricáknak, házi feladatoknak, stb.

Vonjuk be a gyereket a válogatásba, nézzük át közösen, hogy mi maradt tavalyról, és húzzuk ki a listáról. Itt egy elég jó szemléletet is átadhatunk gyermekünknek, méghozzá azt, hogy nem kell mindenből újat venni.

A színes ceruza készlet valószínű nem kopott el teljesen, és a vonalzó is használható. Füzetnél ha van olyan, ami tavalyról maradt és sok üres oldal maradt benne, azt tartsuk még használatban. Jó lesz jegyzetelésre, napköziben rajzolásra, gyakorlónak, bárminek. Vagy ha csak pár lapot írt bele a gyerkőc, azt simán ki is emelhetjük, eltehetjük egy mappába, és a füzet egészében használható (felsőtől, mert onnantól nem kell minden évben más típusú füzet).

A tapasztalatom az, hogy az idegeket leginkább az első osztályba való készülődés tépázza meg leginkább. Mindent be kell szerezni, és emellé jönnek a remek esti programok, mint papírpénz kivágás, ceruzákra a név ráírása stb.

Harmadik osztályba menve sok minden használható már tavalyról, itt megint a füzetek különbözőségére kell figyelni.

Szóval ha kihúztuk azokat a tételeket, amik már megvannak, akkor egészítsük ki a vinyettával és csomagolópapírral. A könyvek és füzetek becsomagolására régen újságpapírt vagy sima csomagolópapírt használtunk. Most már kapható öntapadós átlátszó fólia, bár hozzáteszem, hogy kell némi gyakorlat a légbuborék-mentes felhelyezéséhez. Másik nagy hátránya, hogy nem környezetbarát megoldás, nem használhatjuk újra, és a füzet sem lesz tisztán papírhulladék. A legtöbb füzeten van kialakított hely a névnek, tantárgynak, ezekre nem is kell vinyetta.

Gördülékeny iskolakezdés – a ruhatárral kapcsolatos teendők

Nyár végén érdemes egy szelektálást végezni a gyerek ruhatárában, főleg az ünneplő ruha és cipő kapcsán. Régebben többször belefutottam abba, hogy az évnyitóra való készülődéskor derült ki, hogy totál kinőtte a gyermek az ünneplőt, ami még az évzárón jó volt rá.

Szóval csekkolni kell a blúzt, inget, nadrágot, szoknyát, harisnyát és a cipőket. Máris van egy ruhalistánk, amit még az évnyitó előtt be kell szerezni. Aztán felírhatjuk azokat az őszi ruhadarabokat, amikből szintén nagyobb méretet kell szereznünk. Hosszú ujjú póló, nadrágok, kabát, őszi cipő stb. Ezekre még ráérünk, de jó a lista segítségével észben tartani, hogy célirányos legyen a vásárlás.

Egészséges napirend és határidők – ha így kezeled, nem lesz annyi stressz

Az augusztus végétől szeptember közepéig tartó időszak gyerekszámtól függően igencsak sűrű tud lenni. Ebédbefizetés, különórák nyílt napjai, beiratkozás, véget nem érő szülői értekezletek. Ezeket mind fel kell vezetni egy családi falinaptárba.

Én nagyon kedvelem azokat a típusú tervező falinaptárakat, ahol havi bontásban egyszerre több családtag programját vezetni tudjuk. Ilyen a Családinet.hu oldalon kapható Családi Tervező Falinaptár.

Valószínűleg átalakul a család feladatleosztása, így érdemes egy kupaktanácsot tartani, hogy kinek milyen feladatai, kötelességei lesznek. Kinek mikorra kell beérnie az iskolába, a munkahelyre, kinek mikor vannak különórái, hogyan történik a logisztika, ki mikor vásárol be, készít vacsorát, tízórait stb.

Mert azért az nem triviális, hogy ha anyuka is dolgozik, akkor mindent neki kell vállalnia, hiszen a gyermek közös öröm és felelősségvállalás.

Ha kialakulnak a különórák, jól jöhet egy családi hetirend a hűtőn, amin mindenki látja a rendszeres elfoglaltságokat.

naptár és gombostűk napirendhez
Legyen rendje az életünknek

Itt is fontos az önállóságra nevelés

Életkorától függően, a gördülékeny mindennapok érdekében tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan kell saját magának bepakolnia. Ezzel nemcsak a saját felelősségérzetét növeljük, hanem az önállóságának a fejlődését is segítjük. Természetesen az első napokban csináljuk együtt, de hamar bele fog jönni. Ez erősíti az önbizalmát és önbecsülését is.

Jó, ha adott a lakásban egy csendes nyugodt sarok, ahol a gyermek tanulhat. Ezt berendezhetjük együtt is, ízlésére szabva, miközben átbeszéljük a hamarosan érvénybe lépő napi rutint. Sok veszekedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha a keretek előre rögzítve vannak, és mindenki tudja magát mihez tartani.

Az automatizmusokhoz való visszatérés első lépése az lesz, amikor visszaszokunk a nyári szünet előtti napirendhez, a korán keléshez és a korábbi lefekvéshez. A legtöbb családban ez valószínűleg eltolódott a nyári szünetben.

Érdemes fokozatosan visszaszoktatni gyermekünket a napirendhez, naponta mindig egy kicsivel korábban lefekvéshez készülődni. Sokak szerint Magyarországon nagyon korán kezdődik a tanítás, ami főleg a felső tagozatosok és középiskolások számára jelent kihívást, hiszen ők evolúciós okokból kifolyólag sem fekszenek le elég korán ahhoz, hogy az elegendő alvásmennyiségük biztosítva legyen.

Ha van kérdésed az egészséges sulikezdéssel kapcsolatban, akkor írd meg bátran, vagy csatlakozz a Facebook csoportomhoz, ahol rendszeresen beszélgetünk a tudatos életmódról, gyerekek és felnőttek szemszögéből egyaránt.

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük