Újévi fogadalmam a rendszeres sportolás és a fogyás!?

újévi fogadalom
újévi fogadalom

Újévi fogadalom fogyás céljából? Mire ügyeljünk, hogy tettek is kísérjék?

Hamarosan itt az évvége, a karácsony, a szilveszter és vele a szilveszteri nagy fogadalmak ideje. Ilyenkor az esetek nagy többségében mit fogad meg az ember? Természetesen azt, hogy rendszeresen sportolni fog, egészségesebben étkezik, leteszi a cigit, és fogyni is fog egy kicsit!

Ez így jól is hangzik, ha be tudnánk tartani. De azért valljuk be őszintén, a fogadalmak betartása nem az erősségünk legtöbbször. Hiába a nagy elhatározás, valamiért a lendület márciusra el is fogy. Vagy még előbb…

Hogy miért nem sikerül a szilveszteri fogadalmak betartása?

Motiváció és kitartás hiánya

Általában az első, ami elfogy, az a lendület és a motiváció. Az első két alkalommal még lemegy a konditerembe, megveszi a havi bérletet, talán neki is kezd a mozgásnak. Aztán a következő időpontban már kicsit nehezebb az elindulás. A harmadikat már ellógja, mert más dolga van. Csak ezt az egy napot hagyja ki, majd a következőnél megy ismét, fogadkozik. Jelen helyzetben meg már eddig sem jut el, mondván, úgyis zárva vannak az edzőtermek, a körülmények áldozata lett, nincs mit tenni. És ezzel szépen meg is nyugtatta magát.

Az étrenden való változtatással ugyanez a helyzet. Megveszi lelkesen a friss, finom zöldségeket, egészséges alapanyagokat. Az elején szorgalmasan készíti a salátákat, száraz húsokat, halat. De szembejön egy finom csoki, egy hamburger, ami kihagyhatatlan. Nincs idő egészségeset főzni, akkor pizzát rendel. És végül visszatér az eddig megszokott étkezéshez, és a sok gyorséttermi ételhez, szénhidráthoz, édességhez. Mert könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb…kényelmesebb.

Irreális célkitűzések

A másik ok, amiért nem lehet sikeres a szilveszteri nagy fogadalom, az az, hogy túl sok és nagy volt a vállalás. Irreális célokat tűzünk ki, türelmetlenek vagyunk, ha nem látjuk azonnal az eredményt. Van, akinek azért megy el a kedve az egésztől, mert nem tapasztal rögtön változást. Már a második nap rááll a mérlegre és nem lát súlycsökkenést? Akkor meg minek is csinálja? És lemond az egész fogadalmáról végül, mert nincs azonnali eredmény. Pedig egy jól felépített stratégiával, személyre szabott segítséggel igenis megvan a látszatja a kemény munkának.

Betartható, elérhető célokat kell kitűzni magunk elé!

Világosan meg kell fogalmazni, milyen úton szeretnénk haladni, milyen ütemben, és megvizsgálni, elegendő információ áll-e a rendelkezésünkre. Sokakat az is eltántorít nagyon gyorsan, hogy szembesülnek az életmódváltással járó megannyi szabállyal, lemondással, tervezéssel, munkával. Pedig ez sem kivitelezhetetlen, ha látjuk magunk előtt a tervet, a folyamatot. A hirtelen ránk zúduló információcunamiban hamar elveszettnek érezhetjük magunkat, a káoszból meg nyilván menekülni akarunk mihamarabb.

Az életmódváltás nem megy egyik napról a másikra. Kövessük a fokozatosság elvét, és lépésről lépésre haladjunk. Fogadalomként célravezetőbb egy olyan kihívást megfogalmazni, hogy heti 2-3 alkalommal mozgok. Ne tiltsuk el magunktól azonnal az édességeket, de törekedjünk azok mennyiségének mérséklésére. Fokozatosan le lehet szokni az édes ízről is. Ne legyenek irreális elvárásaink magunkkal szemben! Ne azt vállaljuk, hogy egy hónap alatt 10 kilót lefaragunk magunkról vagy nyárig minimum 30 kilót, hanem a vállalható, betartható 2-4 kilót mondjuk havonta. Adjuk meg magunknak a sikerélmény lehetőségét, hogy fennmaradjon a motiváció.

Találjuk meg a válaszainkat és MIÉRT-ünket!

A sikert nagyban befolyásolja, hogy tisztában vagyunk-e a valódi céljainkkal. Miért akarunk lefogyni? Kinek akarunk megfelelni? És mi vezetett idáig? Mibe buktunk bele eddig? Mit fogunk most másképp csinálni? A sikeres életmódváltás mindig jár egyfajta önismereti utazással is, ami van olyan nehéz, mint a folyamatos edzés és diéta, de sokszorosan meghálálja magát, és az élet egyéb területeire is pozitív kihatással van. Bőséget, egészséges kiegyensúlyozottságot és boldogságot eredményez, ami messze túlmutat 20 kiló fogyáson.

És a személyes tapasztalatom szerint kell egyfajta kattanás is, ami beindítja a gépezetet. Amíg csak a vágyakozás van meg, addig folyamatosan kaphatóak leszünk a csodabogyókra, a könnyen gyors fogyást ígérő módszerekre, és mindenbe belekapaszkodunk, ami rövid idő alatt eredménnyel hiteget. De ha megvan az a bizonyos kattanás, az a fajta elkötelezettség, hogy IGEN, ezt most AKAROM, akkor elindul a motor, és meg sem áll.

Így lehet valóban az újévi fogadalom fogyás előmozdítója. A fogyás és életmódváltás útján pedig nagy segítségedre lehet Súlyos Utazás című könyvem.

Csatlakozz exkluzív Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Érdekel más cikk is? Itt a blogban eléred őket.

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. Kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük