A Csak a Mentes immáron 5. éve rendezi meg fesztiváljait, melyeken a speciálisan étkezők, tudatosan táplálkozók, egészséges életmódra nyitott látogatók találkozhatnak az ország legkiválóbb kiállítóival. A felhozatal izgalmasan színes, nincs olyan étel, ital, kozmetikai termék, tisztítószer, melynek ne találnánk meg a mentes változatát.
A szeptember 17-18-án tartott Őszi Fesztiválnak a BOK épületének tágas csarnoka adott otthon, kényelmes teret biztosítva a kikapcsolódáshoz.
Kis birodalmam, az előadótér a galérián, tolakodónak kicsit sem nevezhető világítással ellátott, leválasztott részen kapott helyet. Az RS bútorainak köszönhetően egy kellemes hangulatú terem fogadta az érdeklődőket.
Könyvbemutató – Súlyos Utazás
A szombati programsorozatot a Súlyos Utazás – Tudatos életmóddal az egészséges fogyásért című könyvem bemutatójával kezdtük.
A résztvevők könnyen hihették, hogy valamilyen illegális boldogítószer hatása alatt állok, mert annyira lelkesen beszéltem a küldetésemről, a tudatos életmód elérésének módjáról, társadalomformáló gondolataimról.
Igazán jó érzés volt ezen az oldalon is állni kicsit. Nemcsak azért, mert személyesen adhattam át az üzenetemet, hanem magamat is megismerhettem még jobban.
Tanács Attila – mono alapanyagok
Tanács Attila folytatta a sort előadásával, melyben a mono alapanyagokat állította szembe a kényelmi termékekkel. Kihangsúlyozta, hogy bármely megoldást is választjuk ételeink elkészítéséhez, érdemes tisztában lennünk az alapanyag tulajdonságaival. Más egy rizsliszt vízfelvevő képessége, mint például az útifűmaghéj liszté.
A kényelmi termékek pontosan összeállított arányokkal, hónapokig tartó fejlesztések után kerülnek a fogyasztók elé. Választásuk már csak a gazdaságossági szempontok miatt is megfontolandó, hiszen a kamrában felhalmozott különböző lisztfélékből esetenként csak 1-1 kanállal szükséges, így azok idővel az avasodás áldozataivá válhatnak.
Attila fejlesztőséf lévén elég közelről ismeri az egyes alapanyagokat, így örömmel segít, ha tanácsra van szükségünk.
Huszár Zsuzsanna – az immunrendszer támogatása
Tudjátok-e, mit jelent az immunmodulálás kifejezés? Ez nem más, mint a köznyelvben immunerősítésként elterjedt fogalom szakszerű megnevezése. Az immunrendszer támogatásának titkaiba Huszár Zsuzsanna (Étrendező), az általam ismert legfelvilágosultabb dietetikus vezette be az érdeklődőket.
Immunrendszerünk működése a félóránként változó mikrobiom állapotára adott válasz milyenségén múlik.
Míg a született immunrendszer a babák, kisgyermekek esetében a folyamatos fertőtlenítéssel jelentősen károsítható, a szerzett immunrendszer támogatása a mikrobiom regenerálásával megvalósítható. Amikor a mikrobiom állapotára reagáló immunválasz gyenge, akkor gyakran megbetegszünk. Túl erős immunválasz esetén beszélünk az autoimmun folyamatokról.
A mikrobiom regenerálása elsősorban prebiotikumokkal (fermentált élelmiszerek, hüvelyesek, gyógynövények), valamint vitaminokkal történik.
Zsuzsa a vitaminok esetében kihangsúlyozta azok egyéni beállításának fontosságát. Sajnos az olcsó multivitamin készítmények legnagyobb százaléka felesleges pénzkidobás, mert nem megfelelő formátumban, mennyiségben és a vitaminok, ásványi anyagok egymásra gyakorolt hatásait figyelmen kívül hagyva tartalmazzák az összetevőket. Jelentősége van az adott vitamin formája mellett a beszedése időpontjának is, sőt génkészletünk is befolyásolhatja azok hasznosulását.
Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos gyógyszerek, például cukoranyagcsere zavarra szedett gyógyszerek mellékhatásaként komoly vitaminhiány léphet fel.
Szó esett a gyomorsavról, melynek csökkent mennyiségén segíthet, ha fokozatosan leszoktatjuk magunkat az evés közbeni ivásról.
Nagyon fontos az alvás (nem véletlenül beszélek én is róla gyakran), melynek minőségén a stresszel való megküzdési stratégiánk hatékonysága is javíthat.
Az adaptogén gyógynövények fogyasztása, a légzésgyakorlatok, valamint a bolygóideg hideg borogatással történő nyugtatása is segíthet a pihentető, regeneráló alvásban.
Zsuzsa egy érdekes vizsgálat eredményét osztotta meg velünk végül. Egy kutatásból kiderült, hogy az érzelmi stressz az egyik legdurvább sejtromboló behatás, melynek pusztítása hasonló mértékű képet mutat, mint amit egy rákos sejt megfigyelése esetén láthatunk.
Horváth Judit – gasztro workshop
A komoly szakmai előadás után könnyedebb workshoppal folytatódott a program. Horváth Judit tapasztalt előadóként ismét izgalmas témával, és megannyi finom kóstolóval érkezett. Az alma számtalan felhasználási lehetőségeit sorolva olyan tippeket is megosztott velünk, hogy miként érhetjük el az almachips tökéletes végeredményét. A titok az almaszeletek citromsavas vízben való áztatása, melynek köszönhetően megmarad a színe. Aszaló hiányában 65-70 fokos sütőben is elkészíthetjük az almachipset kb. 10 óra alatt.
Képzeljétek, a házi almaszósz és almaecet mellett almaliszt is készíthető, melyet palacsintához, pogácsához, de még sajthoz is felhasználhatunk.
Az ízletes workshop után a mindig nagy népszerűségnek örvendő tombolasorsolás következett. Nem véletlenül teltházas ez a program, hiszen a jó hangulat mellett igazán értékes nyereményeket adhatunk át a közösség szerencsés tagjainak.
Csak a Mentes – mozgás és sport
Mivel a mozgás kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészséges életmód összetevői között, Kutasi Kelly a Csak a Mentes történetének kezdetektől fogva oszlopos tagja. Ezúttal egy hagyományteremtő tematikával érkezett. Meghívott vendégekkel fog beszélgetni a mozgásról, életutakról.
A sorozat első részében Herczeg TG Andreát, a Csak a Mentes alapítóját, főszervezőjét kérdezte a sport életében betöltött szerepéről. Andi köztudottan focirajongó, és a mérkőzéseken is szeret személyesen jelen lenni, a szurkolótársakkal együtt átérezni a gólörömöt, megtapasztalni a siker vagy éppen a vereség hullámzó érzéseit. Ezeken az alkalmakon még a telefont sem veszi fel, azaz valóságos kikapcsolódást adnak számára ezek az események. Épp ebben rejlik Kelly fő mondanivalója is a mozgással kapcsolatban.
A kikapcsolódás, a töltődés, a magunkkal való foglalkozás valósul meg, ha a rendszeresen beépített mozgás az életünk szoros részévé válik.
A szombati nap remek hangulatát göngyölítettük tovább a rendezvény második napjára is. Az első program csak délben kezdődött, így volt alkalmam körbejárni, beszélgetni a kiállítókkal, és közben beszerezni minden finomságot.
Pontban délben elindult a programszekér, és meg sem állt zárásig.
Kiss Mona – sütigolyó workshop
Kiss Mona és kislánya (akarommondani nagylánya) ízletes sütigolyókat készítettek a workshopon résztvevők közreműködésével. Aki elkészíti otthon, bátran kóstoltassa meg akármelyik finnyás családtagjával, garantált lesz a siker.
Annak sem kell aggódnia, aki most lemaradt a programról, mert a glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán golyók receptje megtalálható Mona blogján.
Kulcsár Marianna – a bőr szépsége és egészsége
Az önbizalom és a natúrkozmetikumok kapcsolatáról Kulcsár Marianna, a Rosaceart termékcsalád megálmodója és fejlesztője tartott előadást.
Marianna, aki első ízben tündökölt előadóként a Csak a Mentes Fesztiválon, érdekes összefüggésekre világított rá. Az talán sokak számára egyértelmű, hogy a problémás arcbőr milyen mértékben csökkenti egy ember, főleg a hölgyek önbizalmát. Elég az nekünk, hogy a maximalizmusunk eleve meggátol minket bizonyos lépések megtételében, ha ehhez még érzékeny bőrkép is társul, az végképp ledönthetetlen akadályt képez. A teremben szinte tapinthatóvá vált annak a hölgynek a kétségbeesése, akit példaként hozott fel Mariann. Az orvosként dolgozó nő rosaceas bőre miatt naponta szembesült a megvető pillantásokkal. Háta mögött alkoholistának gondolták. Ez az állapot egyértelműen gátolta, hogy kibontakozzon, az önbizalma egyre csökkent. Mariann összeállított számára egy speciális keveréket, ami látványos eredményeket hozott. Bőrképének állapotjavulása fokozatosan építette az önbizalmát is.
Különösen fontos a natúrkozmetikumok használata már serdülőkorban is – emelte ki az előadó – hiszen az ekkor jelentkező esetleges bőrelváltozások az arcon kifejezetten romboló hatással lehetnek a kibontakozóban lévő fiatal személyiségére, szociális hálójának kiépítésére.
Az előadás kulcs gondolataként Mariann hozzátette, hogy a nem rendezett emberi kapcsolataink sejtszinten is károsítanak. Bőrünk, és persze lelkünk szépségének megőrzése érdekében tehát törekedjünk a békés, harmonikus, szeretetteljes emberi kapcsolatok megteremtésére.
Rippel Feri – táplálkozás és fiatalság
Rippel Feri szakmai előadásában a Biohacking Reverse Aging módszertanába nyújtott betekintést. Az alapelvek könnyed megértését nagyban segítette, hogy Feri játékosan váltogatta a tudományos tényeket a humoros elemekkel, így egy rendkívül szórakoztató, ugyanakkor komoly biokémiai ismereteket is nyújtó prezentáción vehettünk részt.
Saját példáját bemutatva, őszintén beszélt a hallgatóságnak az elmúlt évek egészségügyi kihívásairól. A helytelen táplálkozás következtében felkúszott kilók, a hormonháztartás felborulása, az anyagcsere zavarai egy sor kivizsgálást eredményeztek. Amikor a végbéltükrözés utáni 2 hétben az esetleges rákos diagnózis megállapítására várt, Feri az életmódváltás mellett döntött. Nagyon komolyan elkezdte foglalkoztatni testének biokémiája, az energianyerés folyamata.
Mélyen beleásta magát a mitokondriumot vizsgáló tudományba, hogy megértse az ATP (az az energia, amit a test sejtjein belül a mitokondrium állít elő) termelést befolyásoló tényezőket, hogy új ismeretei által tulajdonképpen „meghekkelhesse” saját szervezetét.
Annak érdekében, hogy az energiatermelés a lehető leghatékonyabb módon történjen a szervezetében, Feri kiiktatta a sima lisztet, gabonákat, álgabonákat, finomított szénhidrátokat, cukrokat, édesítőszereket, nagyipari termékeket, tej- és tejtermékeket, hüvelyeseket, babféléket, a magas deutérium tartalmú ételeket, italokat, a rossz zsírokat, hidrogénezett olajokat, margarint.
A Biohacking Reverse Aging tulajdonképpen egyfajta tudatos, öregedés lassítását célzó, sejtszintű átprogramozás. Módszertanában kiemelt szerepet kap az élelmiszerek minőségi alapon történő beszerzése, valamint a mozgás.
„Ha nem használod, elveszíted”- nyomatékosította Rippel Feri, majd pár percben át is mozgatta a jelenlévőket. Előadásának végén – egy spontán kézenállást követően – őszinte érdeklődéssel fogadta a rázúduló kérdéseket.
A témában való jártasságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kirobbanó formában van, húszéveseket meghazudtoló energiával és hajlékonysággal rendelkezik, és a súlyfelesleg fogalma is ismeretlenné vált számára.
Jó volt hallani, hogy Rippel Feri is hasonló elveket vall az egészséges életmódról, mint amelyeket én a Súlyos Utazás könyvemben megfogalmazok. Ő magával vitt egy példányt a könyvből, én pedig elmélyedek kicsit jobban a deutenomika tudományában.
További élménycunami
Kicsit már fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel bonyolítottuk le a tombolasorsolást, amelyen ismét rengeteg szuper ajándékot adhattunk át. Hihetetlen jó érzés látni az örömöt az arcokon!
Kihasználva az alkalmat, hogy ennyien összegyűltünk az előadó teremben, egy hatalmas tapsra invitáltam a jelenlévőket a Csak a Mentes közelgő születésnapja alkalmából. A taps egyaránt szólt magának a közösségnek, a látogatóknak, akik mindig és minden időben jelenlétükkel bizonyították a rendezvények létjogosultságát, illetve természetesen Herczeg TG Andrea-nak, aki megálmodója, megteremtője, főszervezője, motorja a Csak a Mentes gépezetnek immáron 5. éve.
Garami Gábor – vegán étrend és „éppen elég”
És itt még nem ért véget a programsorozat, hiszen Garami Gábort láttuk vendégül, akivel egy nagyon kellemes, őszinte beszélgetést folytattam vegánsága útjáról. Gábor elmesélte, hogy egy könyv hatására hagyott fel a húsfogyasztással, már egészen fiatalon, 15 éves korában. Nyitott gondolkodású édesanyját nem töltötte el aggodalommal a kis Gábor különcködése, így nem okozott gondot számára a változatos, tápanyagdús ételek elkészítése. Idővel a vegetáriánus létet magasabbra szintre emelve fokozatosan áttért a vegán életmódra.
Gábor többször említette az interjú során, hogy ő az a fajta vegán, aki a saját életstílusának megfelelő szinten „űzi” a vegánságot. Azaz nem térít senkit, nem tukmálja az elveit senkire, nem szervez éhségsztrájkokat csirkefarmokon, és toleráns módon tiszteletben tartja mindenki táplálkozási szokásait.
Kicsit elkalandozva a fő témánktól az is szóba került, hogy Gábor milyen elvek mentén éli az életét. Az „éppen elég” szemléletet követve Gábor nem vásárol drága órát, ha egy olcsóbb is ugyanazt a funkciót tölti be. Nem hord drága ruhákat, ha az ízlésének megfelelő darabokat akár turkálóban is megtalálja.
Számomra igazán feltöltő beszélgetés volt, nagyon élveztem, és a jelenlévők arca is azt sugallta, hogy jó helyen vannak, jó emberek között.
Csak a Mentes – gasztroshow
A rendezvényt Varga István (Nyers Séf), Szabó Károly, Carlo Szabó Károly (Livingfoods) és Garami Gábor gasztroshowja zárta. A 3 férfi a konyhában fergeteges hangulatot varázsolt. Elgondolkodhatnának egy közös business-en is, amiben ki lehetne bérelni őket a saját konyháinkba.
A magát csak gasztroperverznek nevező István selyemtofuból készült „tojásrántottája” óriási sikert aratott a kóstolók körében. Nem véletlenül, hiszen érezni lehetett Gábor közreműködését, a LivingFoods csíráztatott magolajait, és természetesen a szeretetet, ami István ételeinek egyik fő összetevője.
A következő években is szeretettel várnak
Tudjátok, egy ilyen rendezvény millió ponton elcsúszhat. Természetes, ha akadnak fennakadások, bakik, amikből levonhatjuk a tanulságokat. Azzal is tisztában vagyunk, hogy lehetetlenség mindenkinek megfelelni. Szerencsére a Csak a Mentes elfogadó, nyitott, empatikus emberekből álló közösség, akikre számíthatunk.
A következő években is színvonalas programokra számíthatunk. Ha teheted, gyere el!
Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. A személyedre szabott tartalmakért kattints a gombra!